Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoučtí hasiči za pomoci automobilového žebříku pomohli s odchytem chovného papouška

Pomoc jednotky profesionálních hasičů stanice Olomouc, společně s využitím vozidla výškové techniky si vyžádala událost ohlášena na linku tísňové pomoci krátce po sedmnácté hodině. Oznamovatel v hovoru požádal o asistenci při odchytu chovného papouška s tím, že sedí na stromě ve výšce zhruba šesti metrů.

Hasiči po svém příjezdu provedli ustavení výškové techniky a požádali majitelku o možné zapojení do záchranné akce, tu vybavili nutnými bezpečnostními prostředky a provedli první a vzápětí neúspěšný pokus. Papoušek se při přiblížení hasiče s majitelkou v záchranném koši výškové techniky uletěl a začal kroužit nad nedalekými jehličnatými stromy.

Dle získaných informací papoušek uletěl od domova větší vzdálenost a bylo štěstím, že ho zpozorovali příbuzní majitelů. Byl již velmi unaven a díky špatnému, deštivému počasí i velmi smočený. Hasiči poté již ze země pomocí odchytového zařízení svedli několik marných pokusů, papoušek stále ulétal. Po zhruba hodině usilovné činnosti se podařilo papouška odchytit a vložit zpět do připravené voliéry.

Vše naštěstí skončilo se šťastným koncem, majitelé papouška hledali skoro celý den. Během posledních měsíců jsme u podobných případů a to i v Olomouci zasahovali několikrát, bohužel né vždy se záchranná akce zdaří a můžeme vnést majitelům úsměv do tváře jako tomu bylo dnes.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet