Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Bystré dostali nové Terrno od THT Polička, vůz slavnostně převzali za účasti představitelů obce

Dne 13. září 2014 bylo slavnostně předáno jednotce SDH Bystré nové zásahové vozidlo CAS – 20 S2R Tatra Terrno. Vozidlo pro jednotku, která je zařazená v kategorii JPO II, vyrobila firma THT Polička.

Tatra 815 Terrno je standardní známou cisternou se stálým pohonem zadní nápravy a připojitelným pohonem přední nápravy. Motor je vznětový vzduchem chlazený osmiválec Tatra o výkonu 325 kW při 1 800 otáčkách za minutu. Převodovka je mechanická, s ručním řazením – 14 stupňů vpřed a 2 vzad.

Kabina je určena pro posádku 1+5. Je osazena 6 vzduchovými dýchacími přístroji a třemi náhradními lahvemi. Mezi řidičem a velitelem, v panelu nad čelním oknem, je umístěno ovládání světelné a zvukové rampy.

Čerpací zařízení je poháněno od motoru, umožňuje použití nízkého nebo vysokého tlaku s automatickou vývěvou. Maximální průtok je 2 000 litrů za minutu.

Průtokový naviják s elektrickým zpětným navíjením a tvarově stálou pryžovou hadicí délky 60 m je zakončen kombinovanou proudnicí Protek 361 s odnímatelným nástavcem na pěnu.

Karosérie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Nádrž na hasivo je vyrobena z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Vejde se do ní 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Úložné prostory jsou osvětleny LED diodami.

Okolí vozu při zásahu osvětluje stožár TEKLITE s pneumatickým výsuvem do výšky 5 metrů. Po bocích nástavby jsou svisle umístěny ve dvou řadách ukazatele stavu vody a pěnidla.

Pavel Marek
SDH Bystré
Sdílet