Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče ve Středočeském kraji zaměstnaly deště; museli čerpat vodu i hledat osoby, které ohrožovala rozvodněná voda

Odpolední a podvečerní přívalové deště a bouřka, která se částečně přehnala také Středočeským krajem, potrápila především lidi v některých částech Mělnicka, Prahy-východ, Kutné Hory a Příbrami. Hasiči – profesionální i dobrovolní – například vyjížděli pomáhat lidem, kterým valící se voda zaplavovala sklepy, zahrady, vytvářela laguny na komunikaci, rozvodňovala toky.

Např. v Malešově na Kutnohorsku blesk zapálil střechu rodinného domu – naštěstí oheň způsobil škodu „jen“ za 5.000 Kč, hasičům se díky rychlému zásahu podařilo uchránit hodnoty za 350.000 Kč.

Na Příbramsku v obci Klučina hrozilo přetečení místního rybníka, velké množství vody nestačila brát kanalizace ani koryto místního toku, voda se dostávala do sklepů i garáží, následky – čištění toků i čerpání zatopených prostor – museli místní odstraňovat i v neděli.

Na Praze-východ např. v Mirošovicích se na komunikaci udělala asi 50metrová laguna, která bránila dopravě.

Na Mělnicku měli nejvíce problémů v Kokořínském dole. Policisté i hasiči hledali 4 osoby, které se vydaly po červené stezce od kokořínského dolu k partyzánské jeskyni a začal je ohrožovat rozvodněný tok – naštěstí se je včas podařilo nalézt.

Přílivový déšť v celém údolí způsoboval problémy – valila se voda ve výšce asi 30 cm z kopců, sjížděly kameny i větve na silnici, která se stala neprůjezdná. Koryto potoka Pšovka bylo přeplněno. Na místě bylo nutné přivolat těžkou techniku a uzavřít komunikaci. V 18.30 hodin se naštěstí začala situace zklidňovat, přestalo pršet a voda klesala.

Hasiči museli čerpat vodu také v autokempu Kokořín, s pomocí těžké techniky dostali 3 osobní auta z prostor zatopené silnice.

V neděli ráno vyjížděli hasiči už jen k čerpání studny po silném dešti v Ratajích na Kutnohorsku.

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet