Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V rehabilitačním ústavu v Hrabyni unikla chlornatá látka ze sklepní přípravny, hasiči evakuovali 200 osob

Bez zranění se obešla pondělní (22. 9. 2014) ranní záměna dvou chemikálií v podzemní úpravně vody bazénu Rehabilitačního ústavu v Hrabyni (okres Opava). Po menším úniku oxidu chloričitého, a to pouze do sklepní technologické části, muselo být preventivně evakuováno z nadzemní části 150 pacientů a 42 zaměstnanců ústavu. Na místě zasahovalo celkem 25 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Při použití běžných chemických látek pro úpravu vody pro rehabilitační bazén došlo v pondělí ráno k záměně dvou látek v plastovém sudu a úniku chlornaté látky z jednoho sudu do sklepních prostor. Zaměstnanci ústavu o tom v 8:45 hodin informovali na tísňové lince Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezské­ho kraje.

Na místo ihned vyjely čtyři jednotky hasičů – tři vozidla s jednotkou Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Opavě, společně s ní tři jednotky dobrovolných hasičů – Hrabyně, Mokré Lazce a Hradec nad Moravicí. Další dvě jednotky dobrovolných hasičů zůstaly ve svých zbrojnicích v pohotovosti.

Hasiči v protichemických oblecích vynesli nebezpečný sud na otevřené prostranství a místo opáskovali. Na jejich pokyn bylo preventivně evakuováno 150 pacientů, kteří se nacházeli v rehabilitační části ústavu. Do bezpečí vyšších pater odtud odešlo i 42 zaměstnanců ústavu.

Hasiči sklepní prostory odvětrávali přirozenou cestou a měřili obsah oxidu chloričitého v ovzduší. Několik připravených přetlakových ventilátorů nemuselo být nakonec použito. Hasiči pak zkontrolovali, že chemické látky v sudu již nereagují a že jeho teplota znatelně klesá. Likvidaci obsahu sudu zajistí ústav.

Velitel zásahu se po odvětrání a ukončení zásahu dohodl s vedením ústavu, že v pondělí již nebude rehabilitační část využívána.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet