Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K likvidaci požáru u Žlutavy hasiči zřídili dálkovou dopravu vody, cestu při cvičení lemovalo více jak 900 metrů hadic

Podceněná bezpečnostní opatření při pálení klestu, nepříznivé povětrnostní podmínky, špatně dostupná lokalita. To byly faktory, které vedly ke vzniku požáru lesního porostu s následným rozšířením na objekt se zázemím pro sportovce u fotbalového hřiště poblíž obce Žlutava na Otrokovicku. Naštěstí jen cvičně.

Cvičení bylo zahájeno v 07:52 hodin oznámením vzniku události na krajské operační středisko hasičů ve Zlíně. K likvidaci požáru byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Otrokovice a Zlín. Celkem na místo mířily tři cisternové vozy a požární kontejnerový nosič.

Po příjezdu první jednotky bylo zjištěno, že k samotnému místu vedou dvě příjezdové trasy. První trasa přímo z obce Žlutava a druhá trasa od řeky Moravy. Trasa od Žlutav ale byla z důvodu stavebních úprav na komunikaci zcela neprůjezdná a nebylo možno jakékoliv zásobování požární vodou. Hasičům proto zbyla pouze druhá trasa od řeky Moravy. Tou byla úzká lesní asfaltová cesta, kde zřízení kyvadlové dopravy s přihlédnutím k technických parametrů silnice, nepřicházelo k úvahu. Velitel zásahu proto rozhodl o zřízení dálkové doprava vody pomocí hadic. Ke slovu se tak dostal speciální kontejner zlínských hasičů vybavený čerpadly a hadicemi pro dálkovou dopravu vody.

Po přeskupení sil a prostředků byla zřízena čerpací stanoviště a postupně položeno více jak 900m hadic, kterými byla dopravena voda k technice na požářišti. Komplikace nezpůsobilo ani velké převýšení dané terénním profilem.

Po necelé hodině a půl mohl velitel zásahu cvičení ukončit a provést prvotní vyhodnocení splnění všech úkolů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet