Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra 815 CAS 32 slouží u jednotky SDH Roztoky jako prvovýjezdový automobil už pět let

Dne 11. září roku 2009 převzali hasiči z jednotky SDH Roztoky v areálu firmy Požární technika Komet kompletně repasovanou Tatru 815 CAS 32. Od té doby slouží cisterna u jednotky jako prvovýjezdový automobil a je vybavena prostředky pro zásahy u většiny událostí, ke kterým hasiči vyjíždějí.

Podvozek, motor a kabina

Automobil je postaven na podvozku Tatra 815 PR-2 s atmosférickým dvanáctiválcem o objemu 19 000 cm3 a desetistupňovou převodovkou.

Kabina je čtyřmístná, sklopná, v opěradle velitele vybavena držákem pro dýchací přístroj Dräger.

Vozidlo je v přední části podvozku vybaveno pevnou asanační lištou se třinácti tryskami.

Jednotka SDH Roztoky má 23 členů a zasahuje průměrně u 45 událostí ročně. Většinu tvoří technické zásahy, zbytek jsou požáry a občas i dopravní nehody. Kromě Tatry mají hasiči k dispozici ještě DA Ford Ranger a CAS 8 Avia A31T.

Vybavení nástavby

V pravé přední roletě mají hasiči umístěny tři dýchací přístroje Dräger, vybavení pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou – tedy „lezecké“ prostředky, lékárničku a elektrocentrálu.

V levé přední roletě jsou pak uloženy hadice, dvě motorové pily, kalové čerpadlo, přetlakový ventilátor, přenosná svítilna a najdeme zde i kufr s vyprošťovací sadou. V úložném prostoru vedle rolety je umístěn resuscitační přístroj Saturn Oxy.

Vpravo vzadu najdeme v úložné schráně sněhové hasicí přístroje, hadice na rychlý zásah a kufry s čerpadlem na nebezpečné látky a nářadím.

Vlevo jsou poté umístěny hadice, proudnice D, pěnotvorný nástavec, výstražné kužely a náhradní láhve k dýchacím přístrojům. Nechybí zde přiměšovač, přechody a variabilní ruční vyprošťovací nástroj, tedy známá „VéRVeNka“.

Na střeše nástavby jsou v bednách uloženy savice s košem, lafetové proudnice, plovoucí čerpadlo, přenosný motorový naviják a nechybí samozřejmě ani běžné ženijní nářadí. Jedna z hliníkových beden skrývá i rozbrušovací pilu, vysavač bodavého hmyzu, elektrocentrálu a nosítka.

Sdílet