Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

2014: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad poblíž části obce Vrbětice, pyrotechnici odstranili nebezpečný granát

Ve čtvrtek 16. října 2014 v 09:51 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů ve Zlíně oznámení o požáru objektu v areálu muničních skladů, které se nachází poblíž části obce Vrbětice.

Na místo události byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Slavičín a Valašské Klobouky. Současně byl vyhlášen poplach i jednotkám dobrovolných hasičů ze Slavičína, Valašských Klobouk, Vrbětic Brumova a Vlachovic.

Jako první dorazili k zasaženému objektu profesionální hasiči. Jednopodlažní skladová hala o půdorysu asi 15 × 50 metrů byla zasažena plameny ve své vnitřní části. Plamenné hoření bylo také jasně zřetelné i nad střešní konstrukcí ve střední části objektu. Rychlé šíření požáru bylo doprovázeno i výbuchy munice.

Přečtěte siSkončil zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích, trval šest let

Do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. V sobotu 17. dubna 2021 večer to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Zemi musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí. Babiš dodal, že o celé záležitosti byl informován také prezident Miloš Zeman, který se zvoleným postupem plně souhlasil.

„Probudili jsme se do nové bezpečnostní situace ČR. Je jasné, že naše země není vystavena jenom kybernetickým útokům, informační válce, ale že se Rusko neštítí ani násilných činů. Co se ukázalo, že se stalo ve Vrběticích, musíme nazvat pravými slovy: Tady se jedná o státní terorismus,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, že čin ve Vrběticích „je ještě závažnější, než pokus o otravu bývalého dvojitého agenta Skripala“.

ČT 24 – ct24.ceskatele­vize.cz

16. 10. 2014 10:00

Na místo byly postupně povolány další jednotky hasičů z centrální stanice Zlín a obcí Horní Lideč, Bylnice, Divnice a Újezd u Valašských Klobouk. Postupně byl také zvyšován stupeň požárního poplachu až dosáhl toho nejvyššího – zvláštního stupně požárního poplachu.

Vzhledem k rychle se zvyšující intenzitě výbuchů v objektu, kde byla podle prvotních informací uložena jak pěchotní, tak i dělostřelecká munice, byly zasahující jednotky staženy do bezpečné vzdálenosti.

Areál opustily také všechny přítomné osoby, mimo dvou pracovníků, kteří se podle svědectví nacházeli přímo v místě události. Ty se v průběhu následujících hodin nepodařilo nalézt a ani kontaktovat. Oba pracovníci jsou stále nezvěstní.

O mimořádné situaci byly informovány všechny stupně velení a řízení hasičů a Policie ČR, obcí a kraje. Byly svolány krizové štáby a o vniklé situaci bylo informováno obyvatelstvo okolních obcí.

Hlídky policistů uzavřely příjezdové komunikace k místu události a byla stanovena bezpečnostní zóna v okruhu téměř tří kilometrů od místa události.

Z prostoru události pak byly v dopoledních hodinách slyšet detonace a nad lesním porostem stoupal hustý kouř.

Na místo události byli povoláni také pracovníci chemické laboratoře HZS ČR z Frenštátu pod Radhoštěm a hygienické stanice. Ti prováděli monitoring ovzduší v širším okolí a ve směrech šíření kouře. Žádné zvýšené koncentrace nebezpečných látek v ovzduší nebyly zjištěny.

Do řešení události se postupně zapojovaly další složky včetně příslušníků vojenské policie a policejních pyrotechniků. Z důvodu monitoringu situace byl na místo povolán armádní vrtulník, za jehož pomoci byl proveden letecký průzkum místa a jeho okolí. Jak ukázaly pořízené záběry, zasažený objekt byl prakticky celý zničen výbuchy a požárem. Zdevastováno bylo i okolí objektu. Záběry také ukázaly lokální ložiska hoření, která byla v prostoru zničeného skladu. Žádné rozšíření plamenů na okolí nebylo zjištěno.

V průběhu odpoledních hodin se k armádnímu vrtulníku připojil i vrtulník policejní, který byl vybavený termokamerou. Letecký průzkum a monitoring byl prováděn až do pozdních odpoledních hodin.

V průběhu odpoledne došlo také k postupnému snižování nasazených jednotek hasičů. Jako následná asistence pyrotechnikům byl na místo povolán požární tank ze Záchranného útvaru hasičů Hlučín, který dorazil s policejním doprovodem okolo dvacáté hodiny.

Přečtěte siHasičský tank SPOT-55 lze ovládat dálkově, veze 11 tisíc litrů vody

Podle závěrů velení štábu zásahu bude v následujících dnech prováděn především pyrotechnický průzkum místa události a jeho okolí. Po celou dobu zásahu bude okolí areálu střeženo policisty.

Z důvodu zajištění bezpečnosti žádáme veřejnost, aby se nikdo nesnažil přibližovat k místu události, byl omezen pohyb v okolních lesích a byly respektovány všechny pokyny policistů a hasičů, kteří budou prostor zajišťovat. V případě nálezu munice nebo jejích fragmentů v širším okolí místa výbuchu, s předměty nemanipulujte a o nálezu okamžitě informujte Policii ČR, a to osobně nebo cestou tísňových linek.

17. 10. 2014 18:40

Druhý den ve Vrběticích se nesl ve znamení silného deště po většinu dne. V dopoledních hodinách probíhal krizový štáb, na němž si policisté a hasiči ujasňovali další postup na místě výbuchu. Původní verze o vzletu vrtulníku kolem jedenácté hodiny dopoledne vzala brzy díky povětrnostním podmínkám za své a policejní vrtulník mohl vzlétnout až o půl čtvrté odpoledne, kdy konečně přestalo pršet.

Na místě události nadále asistovaly i jednotky hasičů. Ty vybudovaly zázemí pro štáb zásahu a zasahující složky. Na místě byl například postaven vyhřívaný stan a byly připraveny osvětlovací soupravy.

Na případný zásah s policejními pyrotechniky se připravovala také posádka požárního tanku hlučínských záchranářů. Ta provedla nutné kontroly a zkoušky tanku a to včetně činnosti vodních děl umístěných na stropní konstrukci nádrže.

Během dne jsme zřídili speciální telefonickou linku pro občany, kteří byli jakýmkoli způsobem postiženi explozí nebo nám chtějí sdělit informace týkající se události, případně se na cokoli v této souvislosti zeptat. Telefonní číslo speciální linky: 974 666 555.

V dopoledních hodinách se z poškozeného místa ozývaly menší detonace, proto stále důrazně varujeme občany před vstupem do asi dvoukilometrového prostranství kolem epicentra. Na místě se v okolí 1,2 kilometru nepřetržitě střídají desítky policistů, kteří tento prostor střeží. Pokud by kdokoli našel podezřelý předmět, je nutné, aby s ním nemanipuloval a ihned zavolal na tísňovou linku policie a vyčkal instrukcí policistů.

Do současné doby jsme zaznamenali již patnáct oznámení od občanů v souvislosti s poškozením jejich obydlí či jiných prostor. Toto číslo zcela jistě není konečné. Prozatím nejvzdálenější postižený objekt se nachází ve Valašských Kloboukách.

Dnes jsme také otevřeli velkou část bývalého areálu Vlárských Strojíren pro firmy, které sídlí ve větší vzdálenosti od místa výbuchu než avizovaných 1,2 kilometru.

Policejní vrtulník vybavený termovizí prozkoumával v odpoledních hodinách epicentrum výbuchu i přilehlé okolí. V současné době pyrotechnici vyhodnocují pořízené snímky. Zítra dopoledne rozhodne krizový štáb o dalším postupu přímo na místě.

Během dne zřídila policie speciální telefonickou linku pro občany, kteří byli jakkoliv postiženi touto událostí. Je na ní možné dozvědět se veškeré nutné informace, aniž by byly zbytečně blokovány tísňové linky. Telefonní číslo zřízené pro tuto událost: 974 666 555.

18. 10. 2014 11:20

Dnes ráno velitelé opatření rozhodli o dalším postupu přímo na místě čtvrteční exploze ve Vrběticích.

Během noci se z areálu opět ozval jeden menší výbuch. Nyní pyrotechnici provedou průzkum pomocí bezpilotních prostředků, tzv. dronů. Pokud to situace dovolí, v odpoledních hodinách vyrazí kolona složená z policistů a pyrotechniků, hasičského tanku a policejního obrněného vozidla do oblasti, v níž došlo k explozi.

Pyrotechnici začnou prozkoumávat prostranství od míst, kde se nachází nejmenší množství rozházených výbušnin. Postupně budou prověřovat necelé tři desítky budov nacházejících se v areálu a zjišťovat rozsah jejich poškození. Převozu schopnou munici odvezou pyrotechnici ke zničení do vojenských prostorů. Nebezpečné výbušniny budou likvidovat přímo na místě.

Podle předběžného odhadu bude kontrola areálu a úplná likvidace výbušnin v oblasti trvat ještě několik týdnů.

Desítky policistů nadále střeží ohraničený prostor v okolí 1,2 kilometru od epicentra výbuchu. Varování před přibližováním se k vyznačenému místu nadále platí. Speciální telefonická linka 974 666 555 bude v provozu ještě pár dní, proto se na policisty můžete obracet se svými dotazy, oznámením poškozených budov, případně při nálezu podezřelého předmětu v místech blízkých explozi.

18. 10. 2014 22:00

Ani dnešní den policisté nezaháleli a od časného rána pracovali ve Vrběticích, v místě bývalých vojenských skladů.

Přestože se ještě v noci z areálu ozval menší výbuch, mohli se již dnes vydat pyrotechnici do prostorů, kde stále ještě hrozí nebezpečí exploze. Po včerejším průzkumu policejního vrtulníku a vyhodnocení všech získaných informací a pořízených snímků, měli zkušení odborníci dostatek potřebných údajů k tomu, aby se vydali na nebezpečné území.

Před druhou hodinou odpoledne, po důkladné přípravě, vyrazil do terénu konvoj složený z obrněného policejního vozidla a hasičského tanku. Předcházel mu bezpilotní prostředek, který před příjezdem a vstupem policistů přímo do ohrožených míst monitoroval prostředí. Celkově trvala prohlídka terénu asi čtyři hodiny. Pyrotechniky zajímal zejména obsah jednotlivých budov rozmístěných v areálu a rozsah jejich poškození.

Během dnešního dne prohledali asi jednu třetinu všech skladů. Dostali se asi tři sta metrů od epicentra výbuchu. Větší přiblížení prozatím kvůli stále vysoké teplotě požářiště není možné. U všech zkontrolovaných budov zjistili poškození pouze z vnější strany, explodovaná munice nepronikla do vnitřních prostorů skladů. V terénu našli velké množství střepin a kráterů z výbušnin.

19. 10. 2014 07:00

Od ranních hodin bude opět v akci bezpilotní prostředek, který bude monitorovat zbylý neprozkoumaný prostor. Pyrotechnici vyrazí k průzkumu již během dopoledne.

19. 10. 2014 21:00

Ani dnes se pyrotechnici nedostali k epicentru výbuchu. Při celodenní práci v severní části areálu bývalých vojenských skladů prozkoumali několik budov. V tomto úseku však po pár desítkách minut narazili na množství munice, rozházené podél budov a skladů. Výbušniny bylo potřeba zlikvidovat, případně zabezpečit a uložit k převozu.

Proto se během dnešního dne opět ozývaly menší detonace z postiženého místa. Nyní již obyvatelé přilehlých obcí nemusejí mít z výbuchů, které budou v následujících dnech pokračovat, obavy. Likvidace nebezpečné munice je plně pod policejní pyrotechnickou kontrolou.

Původní plán, dostat se k epicentru exploze na sto metrů, tedy nevyšel, tentokrát z důvodu množství nalezené munice, kterou bylo potřeba zajistit. Průzkum areálu bude ještě nějakou dobu trvat. K epicentru exploze bychom se chtěli dostat v nejbližších dnech.

Policisté mají ještě stále k dispozici bezpilotní prostředek, tzv. dron. Ten jako předvoj monitoruje místa, kam chtějí následně fyzicky vstoupit pyrotechnici ve speciálních oděvech. Dron disponuje termokamerou, která snímá teplotu přímo v jednotlivých budovách.

Nadále varujeme obyvatele okolních obcí před přibližováním se k areálu bývalých vojenských skladů. Desítky policistů hlídají čtyřiadvacet hodin denně okolí ve vzdálenosti 1,2 kilometru od ohniska výbuchu. Nadále je k dispozici speciální telefonická linka s číslem 974 666 555.

Můžete se na policisty obracet se svými dotazy, ohlášením detonací poškozených objektů či nálezem munice. V současné době evidujeme 39 poškozených objektů v souvislosti se čtvrteční explozí. Toto číslo stále ještě není konečné.

20. 10. 2014 21:10

Kolem desáté hodiny dopoledne policejní pyrotechnici opět vyrazili v obrněném vozidle doprovázeném hasičským tankem do nebezpečného areálu plného výbušnin.

S průzkumem začali na severní straně a pokračovali směrem ke středu areálu, pomalu se blížili k epicentru čtvrtečního výbuchu. Zkontrolovali pár budov, na některých byla střecha poškozená průnikem munice. Postižené objekty policisté zkontrolovali také zevnitř a munici, jenž se v nich nacházela, na místě zneškodnili. Proto se dnes odpoledne okolím Vrbětic opět ozvaly dvě nepříliš silné detonace. Žádné nebezpečí z poškozených budov nehrozí.

Průzkum bezpilotním prostředkem a jím pořízené snímky ukázaly, že je již zčásti možné vydat se přímo do trosek postiženého skladu. Vzhledem k tomu, že fyzická kontrola termokamerou ukázala stále několik doutnajících ohnisek o teplotě až 140°C, byl pohyb policistů přímo v centru zničeného skladu extrémně nebezpečný.

Přesto pyrotechnici kromě měření teploty v místě exploze provedli ještě krátkou kontrolu kvůli zjištění přítomnosti nebezpečných radioaktivních látek unikajících do ovzduší. Zjistili, že do ovzduší neuniká žádná zdraví škodlivá látka.

Prozkoumávání areálu pyrotechniky a ničení nebezpečné munice bude trvat ještě minimálně dva dny. Pokud to podmínky dovolí, mohli by koncem týdne začít v místech exploze pracovat kriminalisté a vyšetřovatelé. Ti začnou zjišťovat příčiny exploze a také budou pátrat po obou pohřešovaných mužích ve věku 56 a 59 let.

21. 10. 2014 09:45

Na základě požadavku pyrotechniků Policie ČR, kteří na místě již několik dnů zasahují, bylo rozhodnuto o vyslání vyprošťovacího tanku VT 72b. Ten by se měl po svém příjezdu zapojit do prováděných likvidačních prací. Připojí se tak k požárnímu tanku, který je na místě již od prvního dne zásahu.

O způsobu nasazení tohoto téměř čtyřicet šest tun vážícího speciálu s posádkou dvou mužů, rozhodnou policejní pyrotechnici podle aktuální potřeby na místě zásahu.


TECHNIKA: Vyprošťovací tank VT-72B se používá i k vlečení havarované nebo poškozené techniky v terénu

22. 10. 2014 20:20

Na základě postupu prací pyrotechniky Policie ČR v uplynulých dnech, bylo rozhodnuto o provedení podrobného průzkumu dalších částí areálu muničního skladu. V souvislosti s tímto postupem bylo rozhodnuto o rozšíření preventivně bezpečnostních opatření v následujících dvou dnech, které bude spočívat v evakuaci obyvatel dotčených obcí nebo jejich částí na nezbytně nutnou dobu. O rozsahu a podmínkách evakuace byli na společném odpoledním jednání s velením zasahujících informováni starostové dotčených obcí. Cílem tohoto preventivně bezpečnostního opatření je vyloučit jakékoliv ohrožení občanů.

Ve čtvrtek 23. 10. 2014 bude provedena evakuace obyvatel jihovýchodní části obce Lipová, severozápadní část obce Vlachovice a severní část areálu Vlárských strojíren. Uzavřena bude komunikace z obce Haluzice směrem na obec Vlachovice i obec Lipová.

V pátek 24. 10. 2014 bude provedena evakuace obyvatel obce Vrbětice, jihozápadní části obce Vlachovice a celý areál Vlárských strojíren. Bude také přerušena autobusová a železniční doprava z dotčených obcí ve směru na Slavičín.

V oba dva dny bude evakuace provedena od 07:00 hodin do 08:00 hodin. Opatření bude trvat do 16:00 hodin.

Vyklizené objekty a prostory budou nepřetržitě střeženy policisty.

Žádáme všechny obyvatele, aby respektovali veškerá stanovená opatření a výzvy policistů přímo na místech a řídili se pokyny vedení obcí.

23. 10. 2014 23:59

Na základě včerejšího rozhodnutí krizového štábu byla dnes v sedm hodin ráno zahájena plánovaná evakuace obyvatel částí obcí Lipová a Vlachovice. K evakuaci bylo přistoupeno na základě aktualizace preventivně bezpečnostních opatření souvisejících s postupem prací v areálu muničního skladu u Vrbětic, s cílem vyloučit jakékoliv ohrožení obyvatel událostí dotčených obcí.

Pro bezproblémové provedení evakuace byly připraveny autobusy profesionálních hasičů a smluvního dopravce, sanitní vozy pro převoz imobilních občanů, evakuační centra ve Slavičíně, Vlachovicích a Valašských Kloboucích. Ve stanovených opatřeních bylo počítáno i s dostupností lékařské péče a zabezpečením strany pro evakuované osoby.

Díky aktivnímu a bezproblémovému přístupu občanů nakonec nemusela být větší část opatření realizována. Už před sedmou hodinou ranní zahájili občané dotčených lokalit evakuaci za využití vlastních dopravních prostředků. Většina si zázemí pro dnešní den našla u svých rodin, známých nebo odcestovala do zaměstnání a škol.

V obci Lipová tak starostou zabezpečeného odvozu využily jen tři osoby. Jeden těžce nemocný senior byl z místa bydliště převezen připraveným sanitním vozem. Ještě před uplynutím hodinové lhůty pro evakuaci byla dotčená část obce zcela prázdná a prostor zabezpečily policejní hlídky. Stejně bezproblémově byla provedena evakuace i v blízkých Vlachovicích.

Podle statistických údajů se dnešní evakuace měla bezprostředně dotknout celkem 375 obyvatel. Reálné počty evakuovaných však byly asi o sto osob nižší.

Stanovená opatření pro dnešní den by měla podle plánu skončit v 16:00 hodin.

Závěrem je nutné znovu ocenit aktivní a bezproblémový přístup občanů k plnění těchto preventivních opatření a poděkovat za projevenou vstřícnost a toleranci.

24. 10. 2014 12:00

Stejně jako ve včerejších ranních hodinách byla dnes od 07:00 hodin v rámci preventivně bezpečnostních opatření provedena evakuace obyvatel dotčených částí obcí v okolí mimořádné události u Vrbětic.

Dnešní evakuace se dotkla 770 obyvatel Vrbětic a části Vlachovic, 10 obyvatel Bohuslavic nad Vláří a 15 obyvatel z okolí Slavičína. Zcela byl uzavřen také areál Vlárských strojíren. Na žádném z evakuovaných míst nedošlo k žádným problémům ani komplikacím. Většina obyvatel využila svých soukromých vozidel a zázemí v zaměstnání, škole nebo u rodin a známých. Do připraveného evakuačního centra v kulturním domě ve Vlachovicích přišla asi třicítka místních občanů. Pro tyto bylo připraveno zázemí a strava.

Vše bylo opět zvládnuto díky vynikajícímu přístupu a vstřícnosti obyvatel. Ocenění patří také starostům a vedení obcí, kteří dokázali v krátkém čase připravit všechny podmínky pro splnění zadaných úkolů.

Jako i v předchozích dnech pokračovaly na místě události intenzivní práce pyrotechniku a hasičů. Na zásahu se stále aktivně podílejí i posádky obou tanků hlučínských záchranářů.

24. 10. 2014 18:10

Dnes ve 12.40 hodin jsme mohli ukončit evakuaci lidí z obcí Vrbětice a části Vlachovic. Také zaměstnanci firem, jež sídlí ve Vlárských strojírnách, mohli začít opět pracovat.

Ještě jednou shrňme důvody dvoudenní evakuace stovek osob. V rámci průzkumu a monitoringu areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích narazili pyrotechnici na několik nebezpečných míst. Na ta se potřebovali ve své kontrole důkladněji zaměřit.

Vzhledem k tomu, že jsou od epicentra původního výbuchu vzdálenější, nicméně stále se nacházejí v areálu bývalých muničních skladů, bylo nutností posunout bezpečnostní hranici, tzv. perimetr. Šlo nám především o ochranu zdraví lidí, jež obývají přilehlé obce. Z důvodu preventivního a také bezpečnostního jsme museli přikročit k evakuaci.

Evakuace probíhala ve dvou dnech a několika obcích. Ve čtvrtek se uzavřely příjezdové cesty úderem osmé hodiny ráno, opět jsme je otevřeli deset minut po čtvrté hodině odpoledne. V pátek ráno se opakovalo totéž, ale protože práce pyrotechniků postupovaly rychleji, mohli jsme obyvatelům postiženým evakuací dovolit vrátit se domů již čtyřicet minut po poledni. Nepředpokládáme, že by se mohlo vyprázdnění některé z blízkých obcí opakovat.

Chtěli bychom poděkovat starostům, jichž se evakuace týkala, za příkladnou spolupráci a iniciativu při tomto nepříliš příjemném nařízení. Postarali se o své obce, většinou sami obcházeli jednotlivé domy a uvědomovali obyvatele o nutnosti jejich vyklizení.

Také děkujeme všem lidem, kteří byli na dobu nezbytně nutnou nuceni opustit své domovy, za to, že respektovali jak instrukce starostů, tak také pokyny policistů a hasičů, kteří byli přímo na místě a po oba dny dohlíželi až do páté hodiny odpolední na vylidněná obydlí.

O víkendu budou práce pyrotechniků nadále pokračovat. Nemůžeme vyloučit výskyt řízených detonací při nálezu nebezpečné munice ani výskyt menších explozí námi neřízených. Během neděle, pokud to povětrnostní podmínky dovolí, přiletí pyrotechnikům opět na pomoc policejní vrtulník s termovizí. Bude prozkoumávat terén a měřit teplotu v centru výbuchu.

27. 10. 2014 10:00

O víkendu se ze skladů postižených výbuchem opět ozývaly mírné neřízené detonace, většinou v noci, ale i během sobotního dopoledne. Pyrotechnici potřebují zjistit důvod těchto neustávajících explozí. Proto nám přijela na pomoc další motorizovaná posila. Jedná se o speciální policejní vůz vybavený kamerou pro denní a noční vidění.

Přivezli jej policisté cizinecké policie z Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. V neděli již vyrazili s tímto speciálem do terénu, kde budou nyní nepřetržitě monitorovat epicentrum původního, nejsilnějšího výbuchu. Pyrotechnici si od tohoto pomocníka slibují zjištění důvodu neustávajících explozí.

V sobotu i v neděli opět vyrazili do areálu se svým konvojem, zkoumali jednotlivé budovy, zda nejsou opětovně poškozeny nočními explozemi, pokračovali v čištění přístupových cest. Jejich práce bude ještě pár týdnů trvat. V práci jim nevadí déšť, vítr ani mráz. Jediné, co jim zabrání v průzkumu a likvidaci nebezpečné munice, je sníh.

Kriminalisté se prozatím do epicentra výbuchu nedostanou. Před jejich vstupem musí mít pyrotechnici naprostou jistotu, že je prostor bezpečný. Vzhledem k neustávajícím detonacím tuto jistotu prozatím nemáme. Je nutné důkladně vyčistit okolí ohniska původního výbuchu od veškeré munice, která se zde nachází.Pyrotechni­ci potřebují mnohem více informací a snímků z epicentra, které aktuálně vyhodnocují. Na jejich základě se rozhodují o dalším konkrétním postupu.

Kontrola bezpečného okruhu v délce 1200 metrů od ohniska výbuchu nadále zůstává v rukou policistů Zlínského krajského ředitelství. Denně je na místě asi sedmdesát policistů.

28. 10. 2014 14:00

V souvislosti s událostmi posledních dní, způsobenými explozí v muničním skladu ve Vlachovicích, zasedla v pondělí 27. října 2014 odpoledne Bezpečnostní rada Zlínského kraje. Jelikož objekt spadá do správy Ministerstva obrany ČR, zákonem stanovené povinnosti k bezpečnosti objektu vykonává výhradně ministerstvo. Zlínský kraj nemá kontrolní pravomoc nad aktuálními událostmi ani nad režimem fungování skladu.

Zákon o prevenci závažných havárií, kterým by se kraj a další subjekty vykonávající státní správu normálně řídil, v paragrafu 1 odstavci 3 cituje: Tento zákon se nevztahuje na a) vojenské objekty a vojenská zařízení.

Vlastníkem objektu je Česká republika a hospodaří s ním Vojenský technický ústav, s.p. Že se jedná o vojenský objekt, potvrdila i Vojenská stavební správa Olomouc. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyzval již v minulém týdnu dopisem ministra obrany Martina Stropnického k nápravě vzniklé situace.

Dnes přímo z jednání Bezpečnostní rady kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku, aby prostřednictvím ministra obrany zajistil v místě přítomnost armády, která by zabezpečila jak postupně odvézt munici z vojenského areálu.

Jelikož jde objekt ve správě Ministerstva obrany, vyzval jsem pana ministra, aby nám podal veškeré dostupné informace o stavu objektu, prověřil nájemní smlouvy na tento objekt a funkčnost požárních, havarijních a jiných bezpečnostních plánů zpracovaných pro tento objekt a vyzval jsem ho, aby byl dotčený objekt zcela vyklizen a neskladovala se v něm do budoucna žádná nebezpečná munice.

Občané mají stále ze vzniklé situace obavy a jelikož ze zákona nemáme jinou možnost, obrátil jsem se důrazným apelem přímo na premiéra, aby ministerstvo obrany vyslalo do areálu armádu.

vysvětlil hejtman Stanislav Mišák

Hejtman deklaroval, že spolu se starosty dotčených obcí bude usilovat o to, aby Ministerstvo obrany ČR zajistilo úplné vyklizení prostor muničního skladu ve Vlachovicích, jehož správa spadá čistě do gesce ministerstva, a aby zde do budoucna již žádné skladování či manipulace s vojenskou municí neprobíhala. K dohodě se starosty došlo v pátek na krizovém štábu ve Valašských Kloboukách a bylo to podpořeno i Bezpečnostní radou kraje v pondělí.

Od prvotního výbuchu muničního skladu ve Vlachovicích představitelé Zlínského kraje situaci neustále monitorovali a byli v úzkém kontaktu se složkami Integrovaného záchranného systému.

Vysoce jsem ocenil, že ze strany starostů dotčených obcí, včetně starosty obce s rozšířenou působností Valašské Klobouky pana Maniše, bylo vše perfektně zvládnuto, zejména vůči občanům. Starostové zase ocenili významnou pomoc ze strany kraje, zvláště pak od pracovníků Oddělení pro zvláštní úkoly Zlínského kraje.

Děkuji za skvěle odváděnou práci pracovníkům složek Integrovaného záchranného systému, tj. policie, hasičů, zdravotnické záchranné služby, ale také starostům a jejich spolupracovníkům. Zvláště před pyrotechniky smekám.

uvedl hejtman

31. 10. 2014 20:00

Během posledních pár dnů se opět z areálu bývalých muničních skladů ozvalo několik explozí, většinou v nočních či dopoledních hodinách. Poslední slabší výbuch jsme zaznamenali ve čtvrtek v podvečer. Pyrotechnici proto denně vyráží do terénu prozkoumávat přístupové cesty a okolí budov, zda nedošlo k jejich poškození opakovanými výbuchy, či rozmetání další munice. Nyní mají k dispozici další dopravní prostředky ke své maximální ochraně. Kromě hasičského hasícího a vyprošťovacího tanku jsou to již tři policejní obrněná vozidla. Mohou si tedy vybrat pro ně nejvhodnější momentální zabezpečení. Samozřejmě jim v průzkumu stále předchází bezpilotní prostředek, který před vstupem zkoumá množství a druh rozmístěné munice.

Dnes mají pyrotechnici v plánu kontrolované ničení nebezpečné munice, kterou včera nalezli v severní části areálu, proto se z místa opět ozvou řízené detonace. Část výbušnin, které byly schopné převozu, jsme již odvezli do bezpečných vojenských prostorů k likvidaci.

V prostoru je celkem padesát budov, z toho je v sedmadvaceti z nich uložena munice, dvanáct je rozmetanou municí mírně poškozených. Nicméně všechny budovy jsou denně pod kontrolou policejních pyrotechniků.

Během následujících pár dnů budeme v bezprostředním okolí epicentra původní exploze instalovat pachové zábrany kvůli zamezení pohybu zvěře. Chtěli bychom vyloučit možnost, že příčinou explozí, které se téměř denně ozývají, je pohyb lesní zvěře.

Kontrola bezpečného okruhu v délce 1200 metrů od ohniska výbuchu nadále zůstává v rukou policistů Zlínského krajského ředitelství, ke kterým se s největší pravděpodobností v blízké době přidají zaměstnanci Armády České republiky. Prozatím je denně na místě kolem stovky policistů.

03.11.2014 12:00

O víkendu se z areálu bývalých muničních skladů opět ozvalo pár neřízených explozí. Pyrotechnici zjišťují, co přesně je jejich spouštěčem a proč stále neustávají. Denně vyrážejí ke kontrole terénu a likvidují nalezenou nebezpečnou munici. V okolí epicentra jsme nainstalovali další kameru k nepřetržitému záznamu procesů, jež v něm probíhají. Záznam ze sledování budou denně vyhodnocovat, aby zjistili, jaké reakce se v epicentru vyvíjejí.

V pátek večer jsme obeslali všechny firmy, jež v areálu provozují jednotlivé budovy a skladují v nich munici. Vyzvali jsme je k vyklizení budov a odvozu munice. Přesný termín převozu se bude odvíjet od postupu práce pyrotechniků. Do areálu budou moci vpustit zástupce jednotlivých firem až poté, co ustanou nekontrolované exploze a areál bude naprosto bezpečný nejen pro pohyb osob, ale také dopravních prostředků.

V sobotu ve čtyři hodiny ráno na jedno z hlídaných stanovišť dorazil šestnáctiletý mladík a dožadoval se vstupu do střežené oblasti. Policisté se mu snažili vysvětlit, že prostor je nebezpečný a vstup do něj je zakázán. Mladík ovšem trval na svém. Byl se bavit ve Slavičíně a chtěl si přes les zkrátit cestu domů. Policistům nezbylo nic jiného, než mladého muže zajistit. Provedená dechová zkouška prokázala 2,18 promile alkoholu. Po nějaké době jej muži zákona předali rodičům. Mladík se dopustil přestupku proti veřejnému pořádku. Navíc budeme zjišťovat, kdo mladíkovi alkohol podal. Ten je totiž také přestupcem a hrozí mu ve správním řízení tučná pokuta.

Na střežení areálu se bude v některých dnech podílet také zlínská jízdní policie, která bude v daném okolí dohlížet na to, aby do zapáskovaného nebezpečného prostoru nikdo nevstoupil.

03.11.2014 18:00

Ministr vnitra Milan Chovanec spolu se svým vládním kolegou ministrem obrany Martinem Stropnickým dnes, v pondělí 3. listopadu 2014, informoval ostatní členy vlády o mimořádné situaci, která nastala po výbuchu v rozsáhlém muničním skladu Vojenského technického ústavu ve Vrběticích na Zlínsku. Areál doposud střežili pouze policisté, nyní je doplní stovka vojáků včetně pyrotechniků. Armáda navíc poskytne logistickou pomoc a zajistí sklady. Vláda už také vyzvala nájemce z řad soukromých firem, aby svou munici odvezla.

„Armáda do místa vyšle stovku vojáků v činné službě, kteří budou mít stejné pravomoci jako policie,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Vojáci budou s policisty patrolovat ve smíšených hlídkách a zajistí neprodyšnost celého prostoru. Cílem tohoto kroku je eliminace další újmy na zdraví občanů a ochrana majetku.

Vláda už vyzvala všechny firmy, které jsou v areálu Vojenského technického ústavu v nájmu, aby své sklady co nejrychleji vyklidily. Pokud to neudělají, nebezpečnou munici stát zabaví. „Je nepřípustné, aby lidé měli vedle domů nebezpečný areál, který může kdykoliv vybuchnout jako sopka,“ řekl ministr Chovanec.

Pětice nájemců však zatím s policií komunikuje a do zítřka se musí rozhodnout, jak se svým majetkem naloží. Stát může s odvozem za úplatu pomoci. Pokud by společnosti nekooperovaly, nastane zmíněné zabavování. Pyrotechnici areál vyhodnotili jako nevhodný pro uskladnění střeliva.

Ministr vnitra muniční sklad navštívil minulý týden ve čtvrtek a spolu s ministrem obrany Martinem Stropnickým situaci řešili i se starosty přilehlých obcí. „Nejen na to konto jsem požádal policejního prezidenta, aby policie prověřila bezpečnost největších muničních skladů v zemi. Kontrolu experti zahájí v řádu dnů,“ ubezpečil Chovanec.

Milan Chovanec zopakoval, že zásadní problém vidí v privatizaci bezpečnostního prostoru v minulých letech. „Z tohoto důvodu musí dojít ke změně zákona,“ domnívá se ministr. Kroky, které vláda urychleně přijala a přijme, jsou tedy začátkem úsilí, na jehož konci by mělo být zlepšení celého systému kontroly nakládání s výbušninami.

Právě to by měl zastřešit nový zákon. V podobném duchu se dnes vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka. Ministru Chovancovi nařídil, aby do měsíce provedl analýzu současné legislativy, která definuje kontroly muničních skladů. „Nad aktivitami privátních organizací tohoto zaměření musí být státní dohled.

Objekt soukromé firmy explodoval ve čtvrtek 16. října 2014. Jednou z možných příčin může být neopatrná a neodborná manipulace s výbušninami. „Policie prověří veškeré poznatky, aby prokázala nebo vyloučila, zda nejde o úmyslný trestný čin. Nenecháme vyšetřování vyznít do ztracena. Viníci musí být potrestáni,“ podotkl ministr Chovanec.

K epicentru se mohou přiblížit pouze pyrotechnici. Vyšetřování se tak ještě nemohlo rozběhnout naplno, požářiště má stále okolo 90 °C. Po klidné sobotě se včera z areálu opět ozývaly neřízené detonace. Pyrotechnici oblast opět prozkoumali.

„Chci vyzdvihnout příkladnou práci a koordinaci Integrovaného záchranného systému, profesionální výkon hasičů, policie, pyrotechniků i vojáků, kteří jsou do celé akce zapojeni a kteří dnes a denně nasazují své životy,“ uzavřel. Odvoz materiálu bude trvat asi měsíc. S transporty se začne týden po posledním prokazatelném výbuchu.

06.11.2014 10:00

Zareálu opět zazněly dvě mírné neřízené detonace. Pyrotechnici budou během dne vyhodnocovat záznamy z kamer umístěných v blízkosti centra exploze. Zjistí tím, zda výbuchy vycházejí přímo z něj.

Pyrotechnici včera likvidovali následky větrného počasí a odstraňovali spadlý strom a větve na příjezdových cestách ke skladovacím budovám v areálu bývalých muničních skladů. Naštěstí pádem stromu nedošlo k poškození některého ze stavení či k nekontrolovanému výbuchu.

Instalace policejních pásek a bezpečnostních cedulí podél ohraničeného území pokračuje i dnes. Celkově se jedná o zhruba patnáctikilometrový úsek, jež je potřeba přesně vymezit. Oblast tak bude více viditelná, zřetelně označená a také lépe chráněná před vstupem jakýchkoli osob.

Díky armádě a vojenské policii máme lépe zabezpečený prostor celého areálu bývalých muničních skladů. Vojáci jsou vybaveni odpovídajícími zbraněmi včetně prostředků nočního vidění. Vojenská policie disponuje mobilním systémem ostrahy a monitorování. Ten zahrnuje čidla a kamery, díky nimž může střežit velký prostor při nasazení minimálního počtu lidí.

11. 11. 2014 10:00

Po víkendových výbuších pyrotechnici opět vyrazili do terénu, aby zkontrolovali neporušenost jednotlivých objektů v areálu bývalých muničních skladů. Kontrola dopadla pozitivně, k žádnému poškození při nich nedošlo. Nicméně policisté opět zlikvidovali nebezpečnou munici, jež není schopná převozu, přímo v prostoru. Při řízených odpalech je nutné dodržovat velmi přísná bezpečnostní pravidla, tak, aby nedošlo ke zranění policistů. Během soboty jsme tak mohli kromě náhodných výbuchů slyšet i několik řízených detonací.

Včera a dnes pyrotechnici opět pokračují ve vyhodnocování pořízených záznamů z kamery, která nepřetržitě sleduje procesy v epicentru. Na nich lze vidět, že některé z detonací vycházejí z blízkosti ohniska primární exploze. Proto budou pyrotechnici přímo v terénu zjišťovat, odkud přesně a proč k detonacím dochází.

Včera opět měřili teplotu v jednotlivých ohniscích epicentra. Můžeme konstatovat, že teplota neustále klesá, nyní dosahuje na některých místech pouze 12 stupňů. Nicméně přesto je pohyb kohokoli přímo v centru prvotního výbuchu a požáru značně nebezpečný, zejména kvůli velkému množství rozházené munice, úlomků betonu a kráterů.

Prozatím poslední neřízené výbuchy, které jsme z areálu zaznamenali, zazněly dnes kolem sedmé a deváté hodiny ráno. Stále tedy ještě nezačala sedmidenní lhůta určená pyrotechniky k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice z budov v areálu.

13. 11. 2014 10:00

Během včerejška se z areálu ve Vrběticích ozvaly tři další neřízené exploze, poslední zazněla před půlnocí. Od půlnoci až do dnešního dopoledne prozatím žádná detonace nezazněla.

Pyrotechnici denně vyhodnocují záznamy pořízené kamerou, jež je umístěná poblíž epicentra původního výbuchu a požáru. Zároveň po každé neřízené explozi vyrážejí do prostoru ke kontrolám stavení, jež se v něm nacházejí. Teplota na povrchu ohniska exploze se nemění, zůstává stále stejná, kolem 12 stupňů.

V nejbližších dnech provedou pracovníci Krajské hygienické stanice opětovné měření škodlivin, jež by se mohly nacházet v ovzduší. Žádné z předchozích měření nezjistilo přítomnost zdraví škodlivých látek, jež by z areálu unikaly.

Nadále zůstává policisty a vojáky nepřetržitě střežený okruh v rozmezí 1200 m od epicentra. Pomáhají jim také policejní koně a psi, jež jsou denně součástí hlídek rozmístěných podél perimetru. Opětovně varujeme veřejnost před vstupem do zakázaného prostoru, kde neustále hrozí nebezpečí výbuchu.

Nemůžeme vyloučit ani možnost nálezu munice rozházené v okolních lesích. Pokud by kdokoli našel výbušninu, nechť s ní v žádném případě nemanipuluje. Vystavuje tím nebezpečí nejen sebe, ale také jiné osoby. Zavolejte ihned na linku 158 a vyčkejte instrukcí policistů.

19. 11. 2014 12:00

Zítra před půlnocí uplyne sedmidenní lhůta bez náhodných explozí určená policejními pyrotechniky.

K tomu, aby mohlo započít odvážení uskladněných výbušnin, je nutné kromě přístupových cest k jednotlivým budovám, které jsou již zbaveny veškerého nebezpečného materiálu, vyčistit také jejich bezprostřední okolí. Pyrotechnici během následujících několika dní budou odstraňovat další rozházenou munici z okolí všech příjezdových cest a budov.

To znamená, že budou opět přímo v areálu likvidovat nalezené nebezpečné výbušniny. Pokud najdou munici, která bude schopná převozu, uskladní ji na místě k jejímu hromadnému odvozu a následnému zničení.

Cesty určené k průjezdu kamionů budou zřetelně označeny policejními páskami a kolíky. Vytvoří tak v areálu bezpečnostní koridor pro manipulaci dopravních prostředků.

24. 11. 2014 14:00

Na páteční tiskové konferenci oznámil ředitel krajského ředitelství plk. JUDr. Jaromír Tkadleček, že policejní pyrotechnici při svých speciálních úkonech a pracích v areálu ve Vrběticích nalezli v blízkosti epicentra původního výbuchu ostatky dvou pohřešovaných mužů ve věku 56 a 59 let. Expertíza potvrdila jejich totožnost. Rodiny obou hledaných mužů jsme již vyrozuměli.

Plk. JUDr. Michal Dlouhý, ředitel pyrotechnické služby, oznámil, že od čtvrtku v areálu pracuje více pyrotechniků. V počtu sedmi mužů prozkoumávají okolí cest a skladů a nakládají s nalezenou municí. Využití většího počtu specialistů není možné kvůli jejich bezpečnosti. S asanací prostoru začali od nejvzdálenějších částí stanoveného okruhu a pokračují směrem dovnitř, k ohnisku výbuchu.

Je samozřejmé, že s přibližováním se k místu původní exploze bude narůstat množství nalezené rozházené munice a práce se budou zpomalovat. Čištění okolí příjezdových cest je nutné kvůli vytvoření bezpečnostního koridoru pro průjezd motorových vozidel. V činnosti policistům pomáhají speciální hasičské tanky a obrněná policejní vozidla.

Předpokládáme, že komunikace v areálu budou připravené na odvoz munice na konci měsíce listopadu, záleží ale na postupu práce a na množství nalezené munice. Transportovat budeme pouze tu munici, která bude bezpečná k přepravě a k dalšímu skladování nebo bezpečná k přepravě a zničení na jiném místě.

Nejprve otevřeme sklady a prověříme, v jakém stavu se munice v nich uložená nachází a poté teprve začne manipulace s výbušninami a příprava k odvozu.

Pyrotechnici se zároveň připravují na zimní sezonu a na zhoršené povětrnostní podmínky. Pokud přijde rozsáhlá sněhová kalamita, s největší pravděpodobností budeme muset práce v areálu na nezbytně nutnou dobu přerušit.

Jsme v kontaktu s firmami, které jsou vlastníky nebezpečného materiálu uloženého v sedmadvaceti budovách v areálu. Část munice si jejich zástupci odvezou a uskladní sami ve vlastních prostorách, část jej zřejmě uskladníme v bývalém vojenském areálu v Květné a nemalé množství si odvezou a uskladní noví majitelé munice.

25. 11. 2014 20:00

Pyrotechnici již pátý den ve zvýšeném počtu čistí okolí přístupových cest a skladů, v nichž je uložená munice. O víkendu jim byl nápomocný také policejní vrtulník, který celý areál sledoval a monitoroval z výšky. Také kontroloval, zda není munice také v korunách stromů či na střechách jednotlivých stavení.

Potvrdilo se, že v korunách stromů jsou rozházené úlomky betonových kvádrů, jež zřejmě rozmetal původní výbuch. Včera před čtvrtou hodinou odpoledne zazněly z areálu dvě detonace řízené specialisty. Opět proběhla likvidace munice, kterou není možné bezpečně převézt.

Jejich práci jim komplikuje také všude přítomné bláto, které musí odstraňovat pomocí proudů vody, tak, aby vyloučili možnost výskytu nebezpečného materiálu pod jeho nánosem. Pomalu také instalují do odminovaných míst policejní pásky a kolíky k vymezení cest, kterými budou projíždět dopravní prostředky.

Nyní nám budou k dispozici také policejní psovodi z Dobrotic na Holešovsku. Dva týdny budou policistům a vojákům pomáhat střežit okolí v rozmezí 1200 metrů od epicentra původního výbuchu. Již během dneška budou kynologové součástí jednotlivých hlídek rozmístěných na okraji zapáskovaného areálu.

04.12.2014 10:00

Během noci se z prostoru bývalých muničních skladů opět ozvaly dvě neřízené silnější detonace. Pyrotechnici prozatím nemohli kvůli požáru vyrazit k postižené budově. Velitel zásahu rozhodl, že evakuace obou obcí, Lipová a Haluzice prozatím potrvá a lidé se nebudou moci nejméně do dnešního podvečera vrátit do svých domovů.

V ranních hodinách proběhla schůzka se starosty dotčených obcí za přítomnosti 1. náměstka policejního prezidenta a velitele zásahu.

Pyrotechnici již vyrazili v policejním obrněném vozidle do okolí obou vesnic, které budou prozkoumávat a hledat střepiny, jež mohly při výbuchu ze skladu odlétnout. Požádali jsme o použití policejního vrtulníku. Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, vrtulník během dopoledne přistane a bude monitorovat areál a postiženou budovu ze vzduchu.

Stejně tak bychom chtěli použít k průzkumu vojenský bezpilotní prostředek, tzv. dron. Po provedených průzkumech, jak ze vzdušného prostoru, tak z obrněných vozidel, rozhodneme o dalším postupu a o tom, zda bude stále pokračovat evakuace obyvatel dvou obcí.

05.12.2014 10:00

Dnes před třináctou hodinou rozhodl velitel opatření, plk. JUDr. Jaromír Tkadleček, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, o ukončení evakuace obcí Haluzice a Lipová. K rozhodnutí jej vedly doposud nasbírané informace a zejména stanovisko ředitele pyrotechnické služby.

Pyrotechnici v dopoledních hodinách opět prohledali obě evakuované obce a jejich okolí. Nenašli v nich žádný nebezpečný předmět, který by mohl obyvatele obou vesnic ohrozit. Dopolední průzkum prostoru neprokázal rozházenou munici mimo vymezený prostor areálu muničních skladů.

Policisté od brzkých ranních hodin vymezují nový bezpečnostní perimetr ve vzdálenosti asi 1200 metrů od ohniska druhé exploze. Okruh bude opět zřetelně označen policejními páskami a výstražnými cedulemi zakazujícími vstup. V souvislosti s tímto opatřením zůstane nadále uzavřena komunikace za obcí Lipová na obec Haluzice až po křižovatku směrem do obce Haluzice a obce Loučka. Za touto křižovatkou je silnice oběma směry průjezdná.

Žádáme všechny občany, aby dodržovali nařízení a zákazy policistů a dbali své osobní bezpečnosti.

06.12.2014 10:00

V pátek 5. prosince v podvečerních hodinách pyrotechnici pokračovali v průzkumu areálu. Chtěli se dostat co nejblíže k budově, v níž došlo 3. prosince k několika explozím. Při svých úkonech zjistili poškození muničního skladu č. 11, v němž se nachází větší množství munice.

Pyrotechnici pod vedením ředitele pyrotechnické služby vyhodnotili tuto situaci jako vysoce rizikovou pro životy a zdraví osob, jež obývají okolní obce. Proto vyhlásil velitel zásahu v 18.45 hodin opětovnou evakuaci obcí Lipová a Haluzice. Po osmé hodině večer zazněla z areálu další neřízená detonace.

Ve 21 hodin zasedla bezpečnostní rada Zlínského kraje za účasti policejního prezidenta brig. gen. Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance. Výsledkem nočního jednání je rozšíření evakuace o obec Vlachovice-Vrbětice, průmyslový areál Vlárských strojíren a vlakovou stanici Bohuslavice nad Vláří.

Vyklizení těchto prostranství začne zítra kolem sedmé hodiny ranní a ukončeno bude v osm hodin. Pro všechny z nich zajišťuje ubytování hasičský záchranný sbor ve spolupráci s hejtmanem Zlínského kraje.

Do dnešní evakuace se zapojí také Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje. V 4:15 hodin vyjel na žádost HZS Zlínského kraje z požární stanice v Olomouci hasičský autobus s řidičem, který bude převážet evakuované osoby. Místem určení autobusu je obec Vlachovice – Vrbětice.

Policejní pyrotechnici v sobotu ráno za pomoci obrněných prostředků a hasičských tanků vyrazí do areálu, aby minimalizovali bezprostřední riziko dalších neřízených explozí. Pokud půjdou jejich činnosti podle předběžných odhadů, mohli by se evakuovaní lidé večer vrátit do svých domovů.

Nelze však vyloučit, vzhledem k složitosti úkonů, že v průběhu realizace se objeví skutečnosti, které její dobu zásadně ovlivní. Policie České republiky a ostatní složky IZS vyvinou maximální úsilí za účelem odstranění rizika.

06.12.2014 15:00

Kvůli hrozícímu nebezpečí byla nařízena včera večer druhá vlna evakuace obyvatel v obcích Lipová a Haluzice, které těsně sousedí s areálem muničního skladu ve Vlachovicích-Vrběticích. Hasiči tak ve spolupráci s policií evakuovali obyvatele do nedalekých Luhačovic, kde pro ně byl připraven nocleh. Část obyvatel zde byla ubytována v penzionu Hubert, zbytek byl převezen do hotelu Harmonie.

Dnes ráno evakuace pokračovala. V 7:00 hodin byla vyhlášena pro celou obec Vlachovice včetně místní části Vrbětice. Vzhledem k velkému počtu obyvatel této obce byly připraveny autobusy Hasičských záchranných sborů krajů, autobusy Záchranného útvaru Hlučín i smluvní vozy soukromého dopravce.

Drtivá většina obyvatel odjela samovolně ke známým, zbytek byl ubytován v hotelu Harmonie, který k tomuto účelu navýšil své kapacity. Připravena jsou další místa také ve Vzdělávacím zařízení MF Přehrada.

K dnešním 12:00 hod. bylo v těchto zařízeních ubytováno celkem 218 evakuovaných osob, včetně imobilních, pro které byly zabezpečeny sanitní vozy. Na místě dnes zasahuje celkem 42 hasičů, tým posttraumatické péče HZS kraje a členové intervenčního týmu policie.

Je nutné ocenit dobrou spolupráci obyvatel dotčených obcí.

06.12.2014 22:00

Pyrotechnikům se dnes, v sobotu 6. prosince 2014 odpoledne, podařilo úspěšně odstranit nevybuchlý dělostřelecký granát ze střechy objektu číslo 11 v muničním skladu ve Vrběticích. Granát poté uložili na bezpečné místo.

Specialistům pogratuloval premiér Bohuslav Sobotka, který míří na jednání Bezpečnostní rady státu do Slavičína a na místě také ministr vnitra Milan Chovanec.

Kvůli nálezu granátu vyhlásila policie v pátek, 5. prosince 2014, novou evakuaci, o jejím ukončení rozhodne policie po kontrole zbývajících objektů.

V 17:30 hodin byla ukončena evakuace pro obec Vlachovice včetně místních částí. Obyvatelé této obce se tak mohli vrátit do svých domovů, a to buď vlastními dopravními prostředky, nebo autobusy HZS krajů, které byly k tomuto účelu přistaveny k hotelu Harmonie. Evakuovaným občanům této obce bylo samozřejmě umožněno zůstat v hotelu a jejich převoz byl zabezpečen dnes ráno. Této možnosti využily asi dvě desítky ubytovaných.

07.12.2014 12:30

V neděli 7. prosince ve 12.30 hodin ukončil velitel zásahu evakuaci obcí Lipová a Haluzice. Evakuace nedalekého areálu Vlárských strojíren nadále trvá.

Pyrotechnici prohlédli střechu porušené budovy i prostor uvnitř. Poškození střechy způsobil úlomek stavebního materiálu po středečním výbuchu 12. budovy. Nyní pokračují policejní pyrotechnici v prohlídce dalších stavení v prostoru muničních skladů. Na základě jejich doporučení rozhodne velitel zásahu, zda evakuaci Vlárských strojíren ukončí dnes v podvečer nebo zda bude nadále trvat. Také rozhodne o tom, jestli se zítra budou moci vrátit do lavic žáci a učitelé nedaleké střední odborné školy.

Poslední neřízená detonace zazněla z areálu 5. prosince 2014 ve 20.15 hodin.

08.12.2014 12:00

Poslední neřízenou detonaci, jež z areálu zazněla, jsme zaznamenali v pátek 5. prosince ve 20.15 hodin. Z bezpečnostních důvodů posuneme karenční dobu bez výbuchů z původních sedmi na devět dní. Pokud nedojde k neočekávanému vývoji situace, zasedne v pondělí 15. prosince odborné pyrotechnické konzilium, vyhodnotí situaci, zváží všechny okolnosti a rozhodne o dalším postupu. Předpokládáme, že vyskladňování nebezpečného materiálu začne nejdříve koncem prosince.

Vyšetřování příčin obou výbuchů si v pátek 5. prosince převzal speciální vyšetřovací tým Policejního prezidia, který ve své práci naváže na již provedené úkony zlínských kriminalistů.

Požádali jsme o navýšení počtu vojáků, kteří budou k dispozici veliteli zásahu, z původních 100 na 450. Měli by zajistit zejména nepřetržité střežení rozšířeného, téměř čtrnáctikilome­trového, chráněného okruhu kolem celého areálu muničních skladů. V současné době pomáhají policistům z Krajského ředitelství ve Zlíně se střežením prostoru muničních skladů policisté z Krajských ředitelství policie v Brně, Praze a Ostravě.

Stále zůstává uzavřená komunikace od Lipové směrem na Haluzice v důsledku zvětšení námi stanoveného perimetru v rozmezí 1200 metrů kolem druhého epicentra výbuchu. Toto opatření potrvá až do odvolání.

Děkujeme všem starostům dotčených obcí za bezchybnou koordinaci evakuace, respektování nařízení a výzev policistů. Děkujeme také občanům za trpělivost při opakovaných přesunech. Vedení Krajského ředitelství Policie České republiky ve Zlíně oceňuje rychlost a profesionalitu jednání krajské bezpečnostní rady v návaznosti na gradaci bezpečnostního opatření.

Sýkorová Dvorníková Gabriela
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje

nprap. Monika Kozumplíková
Policie ČR
Sdílet