Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ústecký kraj dále rozvíjí spolupráci se Saskem, hejtman navštívil novou centrálu IZV v Drážďanech

Již potřetí se hejtman Oldřich Bubeníček sešel s vrcholnými představiteli Saského zemského ředitelství. Tentokrát ho v Drážďanech přivítali oba viceprezidenti, Carolin Schreck z pracoviště v Drážďanech a Christoph Carl z pracoviště v Chemnitz. Stálými body společných jednání se stal krizový management a přeshraniční spolupráce složek IZS.

Je skvělé, že se daří spolupracovat v oblasti cestovního ruchu, v kultuře, ale právě při krizových situacích, kdy jde skutečně o lidské životy, se spolupráce zúročí naplno,

připomněl hejtman Bubeníček při prezentacích o portálech krizového řízení jak na české, tak německé straně.

Na projektu Cosmod, kde byl vedoucím partnerem právě Ústecký kraj, spolupracoval i místní odborník Kamen Danowski, který v loňském roce obdržel za svůj přínos medaili hejtmana. Ústecký kraj chce v projektu pokračovat druhou fází, proto byli na místě osloveni kolegové ze Saského zemského ředitelství, aby se do projektu zapojili jako jeden z partnerů.

Hovořilo se také o mezinárodní smlouvě pro příhraniční využití zdravotnické záchranné služby, kde se nyní dojednávají poslední podrobnosti, než začne být využívána v praxi. Mezi společná témata patří i dopravní stavby, především nová silniční spojení přes hranici, a to na několika místech v oblasti Krušných hor a Šluknovska.

Ta jsou zatím v projektové fázi, co se naopak podařilo úspěšně dokončit, je propojení cyklistických tras na hřebeni Krušných hor. Díky deseti propojením na 160 km délky Krušnohorské magistrály tak vzniklo nepřeberné množství kombinací cest a výletů na obou stranách hranice.

Projekt, na kterém by obě strany rády pracovaly v příštím roce, jsou Česko-saské kulturní dny 2015, jejichž hlavním partnerem by měl být Ústecký kraj.

Na závěr návštěvy si delegace Ústeckého kraje prohlédla novou centrálu IZS v Drážďanech, odkud jsou řízeny výjezdy hasičů i zdravotníků pro oblast města a nejbližšího okolí.

Sdílet