Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražské metro má za sebou jedno z největších cvičení za poslední roky, bylo zaměřeno na útok chemickou látkou

V jednu hodinu ráno ve stanici metra Anděl dochází k teroristickému útoku. Na nástupišti je rozbitá skleněná lahev s neznámou látkou a v její bezprostřední blízkosti cestující začínají padat a omdlévat. Vzniká panika.

To byl námět taktického cvičení složek IZS, které se odehrávalo v noci z 21. na 22. 10. 2014 v prostorách stanic metra B. Ve chvíli provedení útoku se ve stanici metra Anděl a ve vlakové soupravě nacházel neznámý počet cestujících a personálu.

HZS hl. m. Prahy organizoval společný zásah se zřízením sektorů, úseků a štábu velitele zásahu, stanovil hranice nebezpečné a vnější zóny, určil režimová opatření. Příslušníci HZS hl. m. Prahy zachraňovali civilní osoby, zasažené nebezpečnou chemickou látkou a dekontaminovali nejen je, ale i zasahující hasiče. Chemici z Petřin odebrali vzorky nebezpečné chemické látky v místě rozlití a rozptylu a látku detekovali. Přitom úzce spolupracovali s chemickou laboratoří Třemošná a Kamenice.

Jednotky HZS Dopravního podniku hl. m. Prahy provedly chemický průzkum ve stanici metra Anděl a v sousedních stanicích – Smíchovské nádraží a Karlovo náměstí – ohrožených šířením par nebezpečné chemické látky. Ve stanici Anděl hasiči DP dále provedli lokalizaci a zamezení dalšího odpařování rozlité chemikálie a zajistili odběr vzorků vzduchu z prostoru nástupiště pro další šetření mimořádné události ze strany Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany.

Po splnění těchto speciálních úkolů se podle pokynů velitele zásahu zapojili do vynášení zraněných z prostoru nástupiště. Před vybranými nemocnicemi byla zprovozněna dekontaminační pracoviště a probíhala zde očista obyvatelstva. Zde byly využity síly a prostředky z Ústředního poplachového plánu, a to HZS Středočeského kraje, HZS Plzeň a Armáda ČR.

Pro případ, že by během cvičení bylo potřeba vyslat hasiče ke skutečnému zásahu, byly povolány na profesionální hasičské stanice zálohy z řad jednotek sborů dobrovolných hasičů. Cvičení bylo ukončeno krátce před čtvrtou hodinou ranní. Doprava v hlavním městě nebyla omezena.

Hodnocení cvičení bude probíhat zhruba měsíc. Do konce listopadu bychom tedy měli znát kladné i záporné stránky připravenosti a spolupráce složek IZS a dalších subjektů, na které cvičení poukázalo.

por. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS Praha
Sdílet