Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U tragického pádu z ferraty u Riegrovy stezky zasahovaly čtyři jednotky, tělo nalezli hasiči 1,5 kilometru po proudu

Velmi náročný zásah mají za sebou hasiči na Semilsku. Celé odpoledne hledali v korytě řeky Jizery muže, který se zřítil z ferraty Vodní brána u Riegrovy stezky a dopadl z výšky dvaceti metrů do vody. Událost byla hasičům ohlášena před 15. hodinou odpolední.

Na místě jako první zasahovali profesionální hasiči ze Semil, kteří ihned začali s člunem prozkoumávat koryto řeky. Problém byl, že se řeka po deštích hodně zakalila a dohlednost nebyla ani 20 cm.

Ve spolupráci s policisty bylo na Malé vodní elektrárně pod Spálovem domluveno zvýšení průtoku na stavidlech, aby v horní části nad splavem došlo k poklesu výšky hladiny, a hasiči s přivolanými potápěči Vodní a potápěčské záchranné služby Liberec mohli lépe prozkoumat dno řeky. Na místo byly povolány další jednotky hasičů, které monitorovaly břehy Jizery, a to i proti proudu směrem od Podspálova.

V půl šesté našli hasiči tělo muže zhruba 1,5 kilometru po proudu v korytě řeky zaklíněné mezi balvany. Pomocí lezeckého vybavení ho vytáhli na břeh, naložili na nosítka a transportovali prudkým svahem k železnici. Zde tělo naložili na kolejový vozík a dopravili po železniční trati do Semil.

Celkem byly k události povolány 4 jednotky – profesionální hasiči ze Semily, Turnova, dobrovolní hasiči z Železného brodu a Semil.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet