Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali na Novojičínsku náklaďák, měnili mu kolo i uklízeli pšenici

Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly v sobotu 25. 10. 2014 v obci Vrchy (okres Nový Jičín), kde v zatáčce havaroval nákladní automobil MAN se zhruba 30 tunami pšenice a skončil na levém boku v půdě a svodidlech.

Hasiči během několikahodinového zásahu pomáhali s úklidem vysypané pšenice, pomocí jeřábu a speciálu Mercedes Actros Bizon postavili MAN na kola na silnici a ještě mu vyměnili levé přední kolo.

Nehoda se stala v sobotu dopoledne uprostřed obce. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci (cisterna), Opavy (jeřáb AJ 14 Tatra) a Ostrava-Zábřeh (Bizon). Zraněného řidiče při vědomí hasiči předali týmu ZZS MSK. MAN zůstal prázdný, všechna pšenice se vysypala na trávu v zatáčce.

Z nákladního auta unikal pouze hydraulický olej, hasiči jej zachycovali plechovými korýtky. Museli odřezat a odnést část svodidel a také pomáhali civilním osobám s „vysáváním“ vysypané pšenice do speciálního vozidla, které pak nasátou pšenici přesypalo do náhradního vozidla.

K opatrnému vyproštění a postavení MANu na kola na silnici posloužil (jako již častokrát) hasičský speciál Bizon, MAN z druhé strany jistilo lano z navijáku hasičského jeřábu z Opavy. MAN byl po postavení na silnici schopen sám zacouvat mimo silnici a jeho majitel požádal hasiče o výměnu značně poškozeného levého předního kola za náhradní. Pak s ním pomalu odjel do několik kilometrů vzdáleného cíle své původní cesty, už bez pšenice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet