Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pivovar Velké Popovice a devět Sborů dobrovolných hasičů společně oslavily 140. výročí

Pivovar Velké Popovice hostil v sobotu 25. října netradiční a unikátní hasičské setkání. Pivovarští pozvali do svého areálu 9 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky, které letos slaví 140. výročí založení stejně jako středočeský pivovar. Hasiči se během dne utkali v požárním útoku, poté společně s obchodním sládkem pivovaru narazili 140litrový dřevěný sud nefiltrovaného Velkopopovického Kozla a připili si k výročí.

K uspořádání soutěže a pozvání 140letých sborů dobrovolných hasičů říká více manažer značky Velkopopovický Kozel Luděk Baumruk:

Tímto setkáním jsme chtěli nejen společně oslavit 140. výročí pivovaru a pozvaných sborů, ale také vzdát hold všem dobrovolným hasičům. Jsme vesnický pivovar a hasiči byli a jsou v mnoha obcích těmi, kteří nejen pomáhají, když je potřeba, ale také se starají o společenský život. Toho si vážíme, a proto je již 14 let podporujeme.

Překvapením pro všechny nezasvěcené bylo, že hasičskou soutěž v požárním útoku, který je považován za „královskou disciplínu“ požárního sportu, vyhrálo družstvo složené výhradně z žen SDH Chodov časem 0:28:41. Druhé místo patřilo SDH Jirkov a na třetím místě skončil SDH Dvorce. Celkem se požárního útoku zúčastnilo 9 sborů dobrovolných hasičů, které letos slaví 140. výročí od svého založení.

Po ukončení soutěže narazil obchodní sládek pivovaru Vojtěch Homolka 140litrový dřevěný sud s nefiltrovaným Velkopopovickým Kozlem, společně s hasiči si připili a podepsali výroční list. Dobrovolní hasiči si pak vyzkoušeli správně načepovat tradiční české pivo a vyrazili na prohlídku pivovaru.

Základem dlouholeté spolupráce pivovaru Velké Popovice a dobrovolných hasičů je věrnostní program Hasičský rok s Kozlem, který odměňuje dobrovolné hasiče za jejich poctivou práci. V programu je registrovaných více než 1000 sborů a další se mohou kdykoliv přihlásit na webu www.hasicskyrokskozlem.cz.

Zajímavosti o účastnících:

  • z největší vzdálenosti přijel SDH Dvorce (305 km)
  • SDH Jirkov jsou z města s nejvíce obyvateli (20 883)
  • z nejstaršího města dorazil SDH Chodov (první zmínka 1195)
  • SDH Český Brod je nejníže položeným sborem (219 m. n. m.)

První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s.

Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.

Pivovarský Kozlí obchůdek s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou. Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.

Sdílet