Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva proudy: Má smysl kupovat cisternu pro dobrovolné hasiče v JPO V z vlastních ka­pes?

Dobrovolní hasiči v malé obci Úherce na Lounsku získali cisternový požární automobil, jaký jim srovnatelné sbory mohou jen závidět. Nepořídili ho však z dotace ani ho nedostali od radnice. Za své ho koupil jejich velitel Jiří Kruk, psal o tom zpravodajský web iDnes.cz.

Je to čin hodný obdivu

Zmíněný velitel udělal něco, za co by měl sklidit ovace. Ukázal zastupitelům obce, že je srdcem hasič a jde mu o bezpečnost jeho sousedů. Pokud nepomůže obec, musí si pomoci hasiči sami. Ostatně dělali to už naši předkové, musíme to dělat i my. Jinak náš odkaz zanikne.

Možná tím vyburcuje zastupitele k tomu, že peníze na cisternu nakonec dají. Snad se “za nos chytí” i zastupitelé v jiných obcích.

Hasiči si vždy na své vybavení uměli vydělat či sehnat peníze sami, mimo obecní rozpočet. Je vidět, že tato obětavost je stále živá.

Kupovat cisternu za vlastní peníze do JPO V nemá smysl

Uznávám, že tento počin velitele dobrovolné jednotky stojí za jistý obdiv. Přesto musím namítnout, že kupovat cisternu do JPO V nemá úplně smysl. Rozhodně ne za vlastní peníze. Chápu místní hasiče, že si chtějí zajezdit a “čuchnout” s vlastní cisternou k požáru, přesto se mi zdá nápad koupit cisternu z vlastních kapes za docela bláznivý.

Jen aby se další obecní zastupitelstva nechytla toho nápadu a neřekla svým hasičům: „V Úherci si cisternu koupili sami, kupte si jí taky“. A teď ruku na srdce, JPO V v malé obci se sotva 200 občany plnohodnotnou CAS nepotřebuje, ostatně ani dle vyhlášky se s ní u takovýchto jednotek nepočítá.

Sdílet