Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dobré Vodě u Českých Budějovic mají hasiči nový Volkswagen Amarok, s podporou kraje ho zakoupila obec

Firma Progres Servis Sibřina dodala pro Sbor dobrovolných hasičů Dobrá Voda u Českých Budějovic zcela nový automobil VW Amarok. Myšlenkou pořízení nového vozu se tamní hasiči zabývali již od roku 2009, kdy prodali vysloužilou Avii.

Od té doby používali členové jednotky pro jízdy k zásahům svá soukromá vozidla. Následující tři roky byly finanční prostředky směrovány k opravě zbrojnice, pořádání kulturních akcí a stabilizaci zásahové jednotky.

V roce 2012 si poprvé zažádali o krajskou dotaci a obhlédli i některá vyřazená vozidla policie, grant však nezískali.


2. června 2013 hasiči zasahovali celou noc u pátrání po pohřešovaných osobách, zásahu se s nimi zúčastnil i starosta obce. Soukromá vozidla hasičů tehdy dostala zabrat, bláto bylo všude.

Mgr. Jiří Šabatka, zmiňovaný starosta obce, navrhnul zastupitelům zakoupení nového zásahového vozu pro jednotku SDH. Zastupitelstvo odsouhlasilo zvýšenou investiční dotaci a obec znovu zažádala o dotaci od kraje. Tu nakonec obdrželi, a to ve výši 250 000 Kč.

Hasiči při stanovování požadavků na vozidlo museli zohlednit několik faktorů, mezi něž patřily například rozměry garáže. Chtěli také automobil, který bude možno řídit s průkazem skupiny B, tedy do 3 500 kg. Příprava a následné konzultace trvaly více než rok.

Vozidlo bylo jednotce slavnostně předáno 30. 9. 2014.


Automobil Volkswagen Amarok je osazen výstražným světelným a zvukovým zařízením Federal Signal Vama. Patří k němu na střeše umístěná rampa Legend, LED maják LP 400 v zadní části a dvojice zábleskových modrých světel Impaxx v masce.

Uvnitř nástavby je uchycena šestimodulová sváděcí alej.

Automobil má vpředu na straně u řidiče přívodní vodotěsnou zásuvku pro zdroj vnějšího napětí, na přední části je uchycen naviják WARN.

Úložný prostor je rozdělen na tři části. Dvě úložné kapsy slouží pro dobíjecí svítilny, sekery a podobně; ve třetí jsou uloženy čtyři hasičské přístroje, plovoucí čerpadlo a VRVN. Na střeše vozidla je nosič pro čtyři kusy trhacích háků a žebřík.

Sdílet