Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POŽÁRY.cz v novém na veletrhu PYROS

Zpravodajský internetový portál www.pozary vstupuje do další etapy. Na veletrhu PYROS v Brně od 13. 5. 2008 představíme zcela novou podobu webu. K tomuto kroku jsme přistoupili po delší době. Navštivte nás na veletrhu PYROS 2008 v pavilonu F, stánek č. 80, rádi naše čtenáře uvítáme.

Proč jsme vlastně změnili web? Jde o to, že naše nároky, které při redakční práci máme jsou stále větší. Samozřejmě jde ale hlavně o vás, čtenáře a návštěvníky. Pokud chceme rozvíjet web dále, byla změna jeho podoby a celého redakčního systému nutná.

…představíme novinky a další chystáme. Velkou předností jsou nové funkce, které web nabídne a lepší podoba článků…
Martin Kavka – ředitel

…nová podoba webu a jeho srdce, tedy redakčního systému nám dala opravdu zabrat. Ve spolupráci s firmou Sabre tak po několika měsících velmi intenzivní práce konečně vzniklo to, co si každý z našeho redakčního teamu představoval. Pro nás oproti staré verzi nové a mnohem jednodušší administrování, i když jednodušší, ano, ale díky novým funkcím to bude asi časově náročnější. Nicméně je to nutnost, pokud chceme držet krok s dobou, což se nám tímto počinem podařilo a systémově jsme na úrovni velkých zpravodajských serverů. A pro vás, naše čtenáře, se toho mění také hodně. O tom se ale bude muset přesvědčit každý sám (profily, články, video, osobní personalizace a další věci…). Jako šéf redakce pevně věřím, že je to i pro vás změna k lepšímu. Ano, nelze se zavděčit všem, ale většině snad ano… Z nově vzniknuvšího díla máme neskutečnou radost, při vznikání bylo dost problémů a tak je pro nás nový web opravdu událostí roku č.1, pro příznivce Požárů.cz doufáme, že taky…
Václav Porkát – šéfredaktor


Co od ,,nových“ Požárů.cz tedy můžete čekat?

Nový administrační systém
Stávající systém běží na rozhraní .asp, ten nový pak na .php. To nám umožňuje při redakční práci více variability a hlavně méně nezávislosti na třetí osobě. Podobný systém, který budeme využívat pro vkládaní článků a organizaci celého webu používají i ostatní zpravodajské weby. Je uživatelsky jednodušší a variabilnější. Navíc můžeme vytvářet práva pro uživatele, tedy redakcí prověřené osoby, které sami mohou článek vložit a po schválení v redakci i zveřejnit. Do systému se tedy dostane více lidí než doposud.


Profily uživatelů
Ke svému profilu si můžete připsat libovolný text, přiložit fotografii, která se bude zobrazovat i v diskusích, budete nám moci přímo ze stránek zasílat fotografie nebo video.

Nechcete číst třeba o sportu? Není problém
Web bude rozdělen podobně jako teď do systému oken, které však budete moci přesouvat nebo dokonce skrýt, podle vašich momentálních požadavků a nálady. Zůstává okno s nejdiskutova­nějšími články a navíc přidáme i okno s články nejčtenějšími.

Diskuse konečně podle vašich představ
Diskuse bude mít strukturovanou podobu, tedy bude možné reagovat i na konkrétní názor. Budete moci hlasovat zda ten či onen názor je kvalitní. K některým článkům budeme moci diskusní fórum zablokovat nebo vůbec nezobrazovat. Vnitřním redakčním předpisem jsme si stanovili, že pokud redaktor chce diskusi zablokovat či nezveřejnit nebo vymazat příspěvek, musí získat povolení od šéfredaktora webu. K zablokování či mazání dojde jen pokud se někdo bude vyjadřovat hanlivě, rasisticky apod. Navíc se vymazaní musí shodnout dva lidé v redakci. Diskutující také bude mít možnost zobrazit svou fotografii k příspěvku. Diskuse bude jak pod článkem, tak samostatně jako Fórum. Tam navíc budete moci přidávat emotikony. Věříme, že diskuse se tímto na webu zlepší.

Foto a Video
Jednou z novinek nového webu je fotogalerie. V každém článku budete mít pod textem malé náhledy fotek. Spustíme i fotogalerie jako samostatný box na webu. Tedy pokud zašlete fotografie do naší redakce spolu s krátkým popiskem, zveřejníme tyto fotky jako samostatnou fotogalerii. Stejně tak i video. Pošlete nám video ze svého mobilu či kamery a ostatní ho uvidí v nové sekci VIDEO.

Krátké zprávy již nemusí být krátké
Nový systém nám umožňuje zveřejňovat i zprávy, které mají jen málo textu a na samostatný článek se nehodí. Tyto zprávy budeme zveřejňovat v sekci Krátké zprávy. Novinkou je i to, že text může být libovolně dlouhý a k němu můžeme přiložit i fotografii. To doposud nešlo.

Lepší podoba článků
Systém nám umožní vkládat jednoduše interaktivní odkazy, soubory ke stažení, video či audio soubor jako přílohu nebo třeba fotografie a videa přímo do článku, tedy do textu.


Katalog firem
Zlepšili jsme i katalog firem a stránek. Systém nám umožní upřednostnit tři pozice v každé sekci katalogu. Tuto možnost chtějí využít zejména firmy.

Pro partnery více prostoru
Vážíme podpory našich partnerů. Někdy jsme zaznamenali negativní ohlasy na to, že v šedivém rámečku zaplněném partnery, kde každý má své logo, jsou někteří v horní části a někteří pak jsou znevýhodněni. Nový systém umožní loga automaticky přehazovat tak, aby se každé logo objevilo na všech pozicích. Systém tak činí automaticky. Navíc budou loga seřazena v boční liště a budou tak viditelná i po „odjetí“ do spodních částí webu.
Reklama je na webu důležitá, bez ní by jeho provoz nebyl možný a nová podoba Požárů.cz je právě díky ní a našim partnerům. Pro nás je samozřejmě důležité, aby byla viditelná a zároveň neobtěžovala. Volíme tak umístění výhodné pro obě strany.

Malé bannery pro zajímavé akce
Systém oken nám umožní některé akce zvýraznit pomocí malých bannerů v levé i pravé části webu. Můžeme tak efektivně upozornit na zajímavou akci, projekt či připravovaný článek.

Co chystáme?
Postupem času se chystáme na další novinky. Zatím prozradíme jen to, že pokud bude z vaší strany zájem, spustíme nový e-shop nebo CHAT. Chystáme se i na možnost zasílat vzkazy na web přímo z vašeho mobilu. Chceme oslovit i zajímavé osobnosti mezi hasiči a vytvořit blogy.

Design
Tuto kapitolu jsme si nechali záměrně jako poslední. Cítíme, že se ohledně nového designu strhne vášnivá diskuse, ostatně jako pokaždé, když design změníme. Podle nás je ale nutné podobu stránek minimálně každé dva roky obnovit, vylepšit, přizpůsobit či změnit. Tentokrát jsme zvolili heslo „v jednoduchosti je síla“. Design byl navržen jednoduše s ohledem na maximální funkčnost. Barvu stále ctíme do oranžova, logo jsme zmodernizovali a vrátili se k úspěšné verzi z minulých let.
Je nám v redakci jasné, že design bude mít odpůrce, ale věříme že i příznivce. Z naší zkušenosti víme, že čím déle se na nový web POŽÁRY.cz díváte tím je lepší.

Přejeme vám příjemné chvíle strávené u nové podoby serveru POŽÁRY.cz

redakce

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS