Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA závod Olé Firefighter 2018 proběhl v Olešnici na Moravě, závodilo se ve třech kategoriích

Dne 12. 5. 2018 se v Olešnici uskutečnil již 4. ročník závodu TFA pod názvem Olé Firefighter 2018. Závod se už jako tradičně běžel ve 3 kategoriích, a to muži do 35 a nad 35 let a také ženy. Borců bojovalo o nejlepší umístění celkem 28 a statečně jim sekundovala šestice odvážných děvčat.

Závod se běžel klasicky v příjemném prostředí kolem hasičské zbrojnice v Olešnice. Trať je jednoúseková, složená z typických TFA disciplín vylepšená o vhodně zakomponované přírodní překážky.

Začíná se během s barely plnými vody, následuje roztažení dvou „B“ proudů na vzdálenost 40 metrů, po kterých dobíhá závodník k hammerboxu a hned po něm, aby neměl moc čas vydechnout, se musí poprat s 80 kilogramovou figurínou.

Po přetažení figuríny musí závodník přetočit šestkrát velkou traktorovou pneumatiku a hned po ní sprintuje a přeskakuje 2metrovou bariéru. Za bariérou čeká na všechny asi 50metrový běh do mírného kopečku, na konci, kterého čeká kopec „DOBIJÁK“.

Pod kopcem si závodník k plné výstroji ještě přidá do varhánků poskládanou hadici „B“ a stoupá vzhůru. Po zdolání kopce, následuje už jen „oddychovka“ v podobě smotání hadice na jednoducho a sprint do cíle. Dámy mají samozřejmě pár úlev, abychom je nezničili, ale určitě je naše trať nešetří.


Olešnický závod je mezi soutěžícími znám jako ten náročnější, ale v cíli byli všichni i přes vyčerpání spokojení.

V letošním roce se, stejně jako ve všech předchozích ročnících, s tratí mezi děvčaty na prvním místě umístila Hana Skoupá z SDH Sebranice s časem 3:27.74 na záda jí s těsným odstupem dýchala Tereza Tmejová z SDH Chotěnov v čase 3:27.74 a bronzovou příčku vybojovala Eva Vojvodíková z SDH Velké Karlovice – Tísňavy v čase 3:38.48.

V méně početně mužské kategorii nad 35 let si pro svoje 4. vítězství v Olešnici doběhl Tomáš Máca z SDH Brno – Slatina v čase 03:12:09, Tomáš bude letos obhajovat titul Mistra republiky tak snad i náš závod byl pro něj dobrou přípravou.

Za posledním mistrem republiky 35 let doběhl Radek Tesař z SDH Sebranice v čase 3:32.42 a třetí místo si z Olešnice odvezl Petr Slouka z SDH Sokolnice v čase 4:16.91.

V kategorii mužů do 35 let si vyběhl další cenný kov Michal Skřívánek z SDH Rohatec a jeho čas 3:11.39 byl absolutně nejrychlejší, na druhém místě po drobných chybkách skončil Zdeněk Král z SDH Trpín s časem 3:17.93 a domácí barvy hájil na třetím místě Jaroslav Škorpík s časem 3:28.95 za SDH Olešnice.


Závod v Olešnici byl druhým závodem druhého ročníku Moravské ligy TFA, která vznikla v loňském roce a skládá se z celkem 5 závodů. Další závod se poběží 21. 7. 2018 v Sebranicích.

Přečtěte siTFA v Sebranicích u Boskovic pořádá místní SDH, uskuteční se koncem července roku 2019

V rámci Moravské ligy se také snažíme o šíření informací o dárcovství kostní dřeně jakožto život zachraňující čin. S tímto souvisí i naše spolupráce s onkologickým oddělením Dětské nemocnice v Brně, pro které děláme sbírku hraček a dalších věcí, abychom dětem aspoň trošku zpříjemnili pobyt v nemocnici.

Na závěr bych chtěl ještě poděkovat Všem závodníkům, divákům, SDH Olešnice, městu Olešnice a taky všem sponzorům, bez kterých by se takový závod jen obtížně pořádal. Budeme se těšit v příštím roce na další závod TFA v Olešnici.

Martin Novotný
SDH Olešnice
Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA