Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Historie časopisu 150 HOŘÍ a jeho čtvrté číslo

Čtvrté číslo časopisu 150 nám hned v úvodu představuje ukázku z cvičení na nejvyšším vrcholu Blanského lesa, kde proběhl výcvik na lanové dráze. Zde pomocí lezecké techniky bylo evakuováno několik figurantů.

Čtvrté číslo časopisu 150 nám hned v úvodu představuje ukázku z cvičení na nejvyšším vrcholu Blanského lesa, kde proběhl výcvik na lanové dráze. Zde pomocí lezecké techniky bylo evakuováno několik figurantů.

Dalším zajímavým článkem je rozbor zásahu v Praze na Staroměstském náměstí. Zde došlo první sobotu v roce k rozsáhlému požáru střech kostela Svatého Michala. Na zvládnutí tohoto ohně bylo zapotřebí sedmi C a jednoho B proudu. Na požářiště se dostavil i tehdejší primátor p. Kořán.

Zhruba v polovině časopisu se nachází článek o kladenské útvaru. Je zde rozhovor s pplk. Janem Žižkou, který zde vysvětluje použití počítačů u PO, jejich nasazení na operačních střediscích a jejich podstatnou výhodu a zároveň i usnadnění práce.

Po té následuje článek o tragedii v Bohusudově. Zde došlo 10 února 1991 v sovětských kasárnách k požáru tanku, který byl odtažen na volné prostranství bohužel v době hašení požáru následně explodoval. Při výbuchu zahynulo 18 vojáků. Je zde dopodrobna popsán zásah, který v té době neměl u nás obdobu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vojenský prostor plný munice, byl zásah velmi obtížný a i díky opožděnému nahlášení byl již požár v plné síle. Příběh odvyprávěl tehdejší velitel směny z Teplic nadporučík Josef Hovorka.

Tvrdé postihy kuřáků, tak se jmenuje článek, ve kterém se představují hasiči z Anglie a Walesu. Zajímavý článek jak to vlastně v roce 1972 začalo přijetím zákona o místních úřadech a převzetí odpovědnosti za požární službu v jednotlivých hrabstvích.

Posledním článkem, který mě zaujal je návštěva požárního muzea v Lotyšsku. Je zde popsána technika, která slouží na stanici ve které sídlí muzeum, ale také samozřejmě co vše je k vidění včetně fotek např. Lotyšské historické přilby.

Tolik z čísla 4, které je možné si stáhnout v příloze.

-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
První část zobrazit online PDF 14 MB
Druhá část zobrazit online PDF 14 MB