Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodně v Praze

V tomto článku Vás budeme postupně seznamovat s prací hasičů v povodněmi ohrožené Praze. Vzhledem k tomu, že všichni naši redaktoři jsou prakticky nepřetržitě ve službě, informace jsou opožděné.

Postupně však budou aktualizovány a dostanete tak exkluzivní informace přímo z centra hasičů. Přinášíme také rozsáhlou fotogalerii.


22.8 2002

KARLÍN – Už z magistrály byla vidět nekonečná fronta Karlínských, kteří se mohli ve středu poprvé vrátit do svých bytů.

Nejen na skok, jako minulý týden, ale většina z nich už natrvalo.

Na Florenci se již ráno vytvořil dav nedočkavců, kteří usilovali o jediné – o vstupenku do vlastních domovů. Bez ní byl totiž o desáté vstup do povodní poničené čtvrti nemožný.

Nikdo ale nevěděl, co ho doma čeká a zda je jeho dům vůbec obyvatelný. Lidé proto sháněli informace, kde se dalo.

Jednu společnou jistotu ale měli všichni – spoustu práce před sebou.

Proto se mnozí již předem vybavili náčiním, holínkami, taškami s desinfekčními přípravky a pracovním oděvem.

Po několikahodinovém čekání vyrážely skupinky odhodlaných žen i mužů do poloprázdných karlínských ulic likvidovat vše, co dokázala rozbouřená řeka zničit.


21. 8. 2002

Na dvacet případů, které lze označit jako rabování, vyšetřuje policie po katastrofálních záplavách. Naposledy se zloděj v Ústí nad Labem pokusil ukrást pneumatické kladivo, v Terezíně zase dva muži odnesli starožitné skříně. Nejvíc případů rabování zaznamenali kriminalisté v Praze – osm.

I přesto, že nemusí způsobit velkou škodu, mohou zloději počítat s přísnějšími postihy. „Jsem přesvědčen, že v rámci generální prevence budou upřednostňovány nepodmíněné, velmi přísné tresty v případech, že škoda přesáhne tři tisíce korun, neboť jde o zvláště závažný úmyslný trestný čin. Trestní sazba je dva až osm let,“ řekl náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl.

Jeho slova potvrzuje případ Slovenky, chycené při rabování v Praze. Žena se chtěla vloupat do starožitnictví na Rašínově nábřeží. Firmě způsobila škodu zhruba 500 korun, protože se dovnitř vůbec nedostala. Do dvou dnů byla odsouzena za pokus o krádež ve zkráceném řízení. Dostala čtyři měsíce vězení s ostrahou a na pět let jí byl zakázán pobyt v České republice.


19. 8. 2002 17:07

Pražská policie odhalila při povodních už 8 případů rabování. Pět zlodějů chytila. Nejvíc utrpěla firma, které dnes zmizely počítače za 300 tisíc. „Lidé z firmy se vrátili do kanceláře v evakuované oblasti a chyběli jim počítače.

15:30 – Pražští hasiči krátce před polednem vyjeli do Jankovcovy ulice v Praze 7, aby zajistili 15 plechovek se sodíkem, které vyplavaly ze zatopeného skladu civilní ochrany. "Plechovky jsme vynosili na volné prostranství, nebezpečí již nehrozí, Tesla bude stát,“ řekl velitel hasičské směny Jan Havrda.

Kdyby sodík unikl z plechovek do vody, uvolnil by se při následné chemické reakci vodík, který by způsobil výbuch. Sodík se nesmí dostat do kontaktu ani se vzdušnou vlhkostí.


19. 8. 2002 15:10

Pražský krizový štáb odvolal druhý stupeň povodňové aktivity. V Malé Chuchli byla v poledne řeka hluboká 217 centimetrů, oproti středě klesla o 568 centimetrů. Normálně je tok hluboký 74 centimetrů. Vodohospodáři očekávají, že k průměrnému ročnímu průtoku 150 metrů krychlových za vteřinu se Vltava vrátí asi za měsíc.


19. 8. 2002

V Praze 7 byla v poledne zpřístupněna další část Holešovic. Až na ojedinělé výjimky tak je možný přístup do všech domů a oblastí v povodní postižené městské části. „I nadále však v této oblasti není obnovena dodávka elektřiny a některá místa nemusejí být zásobována vodou,“ informovala mluvčí Prahy 7 Helena Šmídová.

Sdílet
Seriál: 2002/08 - Povodně