Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v Polsku si vyžádal součinnost českých a polských hasičů, zasahovalo deset vozidel

Jednotka SDH Rokytnice v Orlických horách vyjela 8. ledna 2017 na žádost KOPISu s cisternou Tatra TerrNo1 a dopravním automobilem Praga V3S k požáru chaty v obci Niemojow v Polské republice.

Foto: OSP Domaszków

Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že požár se nachází ve III. fázi hoření a na místě již zasahují polští hasiči, a to včetně dalších českých hasičů z JSDH Bartošovice v Orlických horách.

Na základě rozhodnutí polského velitele zásahu rokytničtí hasiči vytvořili jeden útočný proud. V dýchací technice a z nastavovacího žebříku začali s hasebními pracemi na půdě hořící chaty.

Dále prováděli rozebírání dřevěných konstrukcí chaty, a následně vytvořili druhý útočný proud. Rokytničtí prováděli hašení i ve vnitřních prostorách chaty za použití dýchací techniky.

Přečtěte siHasiči v Rokytnici v Orlických horách dostali novou Tatru, křtem prošel i dopravní automobil Iveco z Olešnice

Společně s JSDH Bartošovice a polskými hasiči také přečerpávali vodu z jednotlivých cisteren až k místu požáru. Hasiči z Bartošovic se po odčerpání vody ze své cisterny vrátili zpět na základnu. Rokytničtí nadále spolupracovali na hasebních pracích a rozebírání konstrukcí.

Přibližně po dvou hodinách zásahu se jednotka vrátila zpět na základnu. Na místě již zůstali pouze polští hasiči, kteří pokračovali v rozebírání konstrukcí, vynášení uskladněné slámy a v dohašování menších ohnisek požáru.

Na místě zasahovalo celkem 10 hasičských vozidel z těchto hasičských jednotek: CZ: JSDH Rokytnice v Orlických horách a JSDH Bartošovice v Orlických horách; PL: JRG Bystrzyca Kł,, OSP Domaszków, OSP Międzylesie, OSP Długopole Górne a OSP Wilkanów.

Přečtěte siV Rokytnici v Orlických horách byla otevřena nová hasičská zbrojnice, začíná tak další historická kapitola

Jednotka Sboru dobrovolných hasičů Rokytnice v Orlických horách s polskými hasiči spolupracuje v rámci projektu „Modernizace integrovaného záchranného systému Orlických a Bystřických hor v souvislosti se vstupem do Schengenského prostoru“ již více jak 10 let.

Všech 6 členů projektu se pravidelně účastní společných školení a cvičení, aby byli co nejlépe připraveni na zdolávání lesních požárů, živelních pohrom, úniku nebezpečných látek, hromadných dopravních nehod, aj., na úpatí Orlických a Bystřických hor, v oblasti hranice mezi Českou a Polskou republikou.

Na realizaci projektu byla získána i dotace z Evropských fondů. Rokytničtí hasiči získali CAS 20/4000/240–S2R Tatra 815 TerrNo1 a novou hasičskou zbrojnici, která může v případě mimořádných událostí sloužit jako sídlo krizového štábu, odkud se mohou řídit operace v této oblasti a to i při dlouhodobém výpadku elektrické energie.

Zbrojnice je také připravena v případě mimořádných událostí převzít funkci překladiště humanitární pomoci pro následný rozvoz na odlehlá místa Orlických a Bystřických hor.

Ostatní členové projektu čerpali především techniku a technické vybavení. Např. na české straně JSDH Olešnice v Orlických horách pořídila CAS Tatra 815 TerrNo a DA IVECO Daily, JSDH Orlické Záhoří pak velkokapacitní CAS Tatra 815–7 pro lesní požáry.

Foto: Michal T., SDH Rokytnice, OSP Domaszków

Jakub Zimmer
velitel družstva
SDH Rokytnice v Orlických horách
Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet