Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči minutou ticha uctili památku Jana Odermatta, zemřel při požáru ve Zvoli

Drazí kolegové, hasiči i jejich příznivci. Když jsem nastupoval na pozici generálního ředitele, věděl jsem, že budu muset ve své funkci řešit řadu nepříjemných věcí, jako bude boj o rozpočet, řadu složitých situací typu povodní a dalších. Na všechno jsem byl připravený.

Praha

Na co se připravit nedá a co je v naší práci nejtěžší je, pokud zemře kolega hasič při výkonu svého povolání. Každý hasič při nástupu do funkce slavnostně slibuje, že bude chránit životy, zdraví a majetek, a to i s nasazením vlastního života. Každý hasič toto slibuje dobrovolně s plným vědomím toho, že svůj život zasvěcuje pomoci druhým.

Naší snahou je, aby výcvik a velení při zásazích byly natolik profesionální, aby se podobným tragédiím předešlo. Ne vždy se to ale podaří. Bohužel, i tak zkušený hasič, jakým byl s 24 lety praxe Jan Odermatt, zaplatil za svoji odvahu životem. Jsem přesvědčen, že se nám podaří objasnit okolnosti tragické události.

Přečtěte siPři požáru průmyslové haly v obci Zvole u Prahy se zranil hasič, v nemocnici následně podlehl zraněním

V pátek 17. února 2017 v 7:00 hodin ráno tak hasiči na mnoha stanicích při předávání směn minutou ticha uctili jeho památku.

genmjr. Ing. Drahoslav Ryba
generální ředitel
Hasičského záchranného sboru ČR
Sdílet