Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru rodinného domku v Čechách po Kosířem došlo ke zranění dvou osob, zasahoval i vrtulník

V úterý 28. února 2017 byl v 15:03 v obci Čechy pod Kosířem (okres Prostějov) oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár rodinného domu.

Na místo nahlášené události vyjely profesionální jednotky ze stanice Prostějov spolu s jednotkami SDH obce Kostelec na Hané, Náměšť na Hané a Čechy pod Kosířem.

Průzkumem místa zásahu bylo zjištěno, že se jedná o požár 1. patra rodinného domu, kdy došlo již k rozšíření požáru na střešní konstrukci. Jednotky ochraňovaly sousední objekty proti rozšíření požáru a po částečné lokalizaci požáru uvnitř domu se soustředily na hašení střechy.

Na místě byla nalezena pětapadesátiletá žena s popáleninami druhého stupně v oblasti horních a dolních končetin. Dle jejího vyjádření došlo ke vzplanutí oleje při vaření, následně se pokusila o uhašení a po nezdařilém pokusu se hrnec snažila dostat mimo objekt na balkon. Při manipulaci utrpěla již zmiňované popáleniny.

K události vzlétl vrtulník s posádkou letecké zdravotnické záchranné služby. Prvotní ošetření zraněné ženě poskytla jednotka hasičského záchranného sboru, lékař pokračoval v celkové prohlídce, ošetření a zajištění s přípravou k transportu na odd. urgentního příjmu FNOL.

Zhruba hodinu poté k události vyjela další pozemní posádka rychlé zdravotnické pomoci (RZP) pro osobu po nadýchání se nebezpečných zplodin hoření. Na místě zdravotníci ošetřili osmapadesátiletého muže a převezli jej k navazující péči do nemocnice v Prostějově.

Zdeněk Hošák, ZZS Olomouckého kraje

Velitelem zásahu byla v 15:37 hlášena lokalizace požáru (požár se přestal šířit, síly a prostředky na místě zásahu postačují zabránit jeho dalšímu šíření).

Jednotky poté pokračovaly v rozebírání střešní konstrukce a dohašováním skrytých ohnisek. Samotná likvidace požáru byla velitelem zásahu ohlášena v 18:02.

Výše škody způsobena požárem byla předběžně odhadnuta na 900 000 Kč. Jednotky svým včasným zásahem uchránily majetek v hodnotě zhruba 2 000 000 Kč. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

por. Ing. Jan Ondruch
HZS Olomouckého kraje
Sdílet