Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novým technickým automobilem disponují hasiči z Prahy, Scanii s hydraulickou rukou jim dodala firma Wawrzaszek

Dvounápravový technický automobil Scania je novým přírůstkem do vozového parku Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy. Vůz hasičům dodala firma WISS Czech.

Podvozek

TA – S2Z je postaven na podvozku Scania P360 CB4×4 o rozvoru 3 600 mm. Třináctilitrový přeplňovaný šestiválec o výkonu 265 kW je spřažen s manuálně řazenou převodovkou. Standardně jsou poháněna kola zadní nápravy, pohon předních je připojitelný.

Ve dvoumístné kabině jsou v úchytech uloženy dva přetlakové dýchací přístroje.

V přední části podvozku je uchycen elektrický lanový naviják o tažné síle 80 kN s vodicími rolnami a jištěním proti přetížení. Stejnou tažnou sílu má i hydraulický zadní naviják se směrovou kladkou.

Automobil je dlouhý 8 330 mm, široký 2 550 mm a vysoký 3 590 mm. Jeho provozní hmotnost je 15 590 kg, nejvyšší přípustná pak 18 000 kg.

Nástavba

Nástavba je čtyřroletová, vyrobená z hliníkových profilů a oplechována za použití technologie lepení. Uvnitř najdeme mimo jiné dvě sady hydraulického vyprošťovacího zařízení Weber Hydraulic, dvě sady zvedacích vaků – Sava a Zumro nebo záchrannou plošinu pro vyprošťování z havarovaných vozidel.

Nechybí prostředky pro zachytávání úniků nebezpečných látek a s tím související ruční a elektrické čerpadlo. Samozřejmostí jsou řetězová a rozbrušovací pila, pro transport osob pak nosítka a páteřní deska.

K dispozici je záchranářský batoh s vybavením odpovídajícím lékárničce velikosti tři a kyslíkový přístroj Saturn Oxy.

Rozměrné prostředky, jako jsou nastavovací žebříky či závěsný kříž pro vyprošťování vozidel jsou uloženy na střeše nástavby.

V levé přední části je instalován teleskopicky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi LED reflektory.

Hydraulický nakládací jeřáb

Zádi vozidla vévodí hydraulický nakládací jeřáb Palfinger PK 24001-K. Jeho výkon je 22,8 tm a může být ovládán dálkově rádiem.

Nosnost jeřábu je při vyložení 4 metry 5 600 kg. Při maximálním vyložení, které činí 12 metrů, uzvedne břemeno o hmotnosti 1 660 kg.

Sdílet