Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Zbýšově mají novou zbrojnici, při slavnostním předání farář požehnal rovněž nové cisterně Scania

V sobotu 8. dubna 2017 v odpoledních hodinách proběhlo ve Zbýšově slavnostní předání nové hasičské zbrojnice a nové cisternové automobilové stříkačky pro místní jednotku SDH. Za účasti představitelů města, Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, členů jednotky i místních obyvatel tak poprvé oficiálně vyjela z garáže nové zbrojnice nová Scania.

Hasičská zbrojnice

S financováním zcela nové budovy hasičské zbrojnice pro jednotku SDH města Zbýšov, která je zařazena do kategorie JPO III/2, pomůže Evropská unie z Integrovaného operačního programu „Zvýšení připravenosti a odolnosti města Zbýšova k řešení a řízení rizik a katastrof souvisejících s extrémním suchem – stanice IZS“. Z celkové ceny 17 873 575 korun přispěje 16 086 218 korun. Zbytek, tedy 10 % celkové částky, doplatí město Zbýšov z vlastních zdrojů.

Hasičskou zbrojnici tvoří přízemní halová část garáží s věží pro sušení požárních hadic a dvoupodlažní provozní budova. Garáže jsou opláštěné profilovaným plechem.

Objekt garáží zahrnuje tři garážová stání se třemi výsuvnými sekčními vraty pro vozidla jednotky SDH. Hloubka a osová šířka garážových stání byla stanovena dle nejdelšího vozidla jednotky (aktuálně tedy Tatra 148 PP-27) a dle šířky vozidel při zachování požadovaných manipulačních koridorů dle ČSN 73 5710 „Požární zbrojnice a stanice“.

V zadní části je přístavba s přístřeškem a skladem objemných potřeb pro účely civilní ochrany. Z přístřešku je přes zadní menší vrata možný vjezd do pravého garážového stání, které přiléhá k provozní budově.

V přízemí provozní budovy je v návaznosti na garáže navržen prostor pro hrubou očistu hasičů po zásahu. Zde se budou také čistit požární hadice.

Z prostoru pro hrubou očistu je přístup do věže pro sušení hadic. Přes krátkou chodbu navazuje na garáže šatna pro zásah, ze které je přístup do umývárny a do prádelny se sušárnou, vybavenou místem pro dočištění a okapání mokrých oděvů.

V zadní části budovy je navržen sklad chemické služby.

Z garáží je přístupná dílna a dále místnost pro vytápění a přípravu TUV.

Pro šatnu a pro garáže jsou navrženy samostatné záchody a pro celé přízemí úklidová komora.

Na hlavní vstup do provozní budovy navazuje schodiště do 2. nadzemního podlaží. Chodba je vizuálně propojena oknem s prostorem garáží.

V tomto podlaží je denní místnost, která bude sloužit i pro školení členů jednotky SDH. Z denní místnosti je přístupná řídící místnost, kuchyň, kancelář jednotky, sklad drobného materiálu pro CO, umývárna a přes předsíň záchody pro muže s úklidovou komorou.

Cisternová automobilová stříkačka

Do nových prostor hasiči zaparkovali také nový vůz. Na základě vítězství ve výběrovém řízení dodala společnost WISS Czech do Zbýšova novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania. S financováním vozu za 6 milionů korun pomohli městu kromě České kanceláře pojistitelů z Fondu zábrany škod také Jihomoravský kraj, Metaldyne Oslavany a firma Miloš Ryšavý s.r.o.

Dvounápravový automobil uveze 4 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Samozřejmostí je automatizovaná převodovka a pohon všech kol. Scania nahradila dosluhující Škodu 706 RTHP z roku 1982.

Sdílet