Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Extrémní běžec a profesionální hasič Štěpán Dvořák zvládl první stovku kilometrů za třináct hodin, běží z jihu na sever

Pokus o non-stop přeběhnutí České republiky z jihu na sever je za čtvrtinou. Ultramaratonec Štěpán Dvořák dorazil v pátek pozdě odpoledne na Temelínskou jadernou elektrárnu, kde jej čekali kolegové z podnikového hasičského sboru.

Vyběhl přitom v pět hodin ráno z Vyššího Brodu. V Temelíně se zdržel jen několik minut, čekalo jej totiž dalších 320 kilometrů, které chce zvládnout do neděle.

Aktuální pozici běžce lze on-line sledovat na internetu.

Běží se zatím výborně. Od začátku se ke mně přidávají lidé, kteří se mnou absolvují různě dlouhé úseky a počasí je ideální. Nohy jsem trochu cítil až teď mezi Hlubokou a Temelínem, kde se cyklostezka docela vlní, ale samozřejmě to nic není,

konstatoval bez většího zadýchání jednatřicetiletý extrémní sportovec, který pracuje jako hasič v Jaderné elektrárně Dukovany.

Přestože jej v Temelíně čekala horká polévka a podpůrný tým, zdržel se jen několik minut, hlavně proto, aby pozdravil své kolegy, kteří na něj čekali mimo přísně střežený prostor.

Většina z našich podnikových hasičů jsou aktivní sportovci a samozřejmě všichni absolvují fyzickou přípravu a testy, ale Štěpán je opravdu výjimka. Co se týká fyzické kondice, je to určitě jeden ze vzorů,

zhodnotil v Temelíně jeho výkony manažer Útvaru požární ochrana a havarijní připravenost Ivo Novotný.

Pokus o mimořádný sportovní počin není pro ultramaratonce z Třebíče první výzvou. Non-stop už zvládl uběhnout například necelých 300 kilometrů z Plzně domů, denně běhá kolem třiceti kilometrů do práce, ve volných dnech zvládá trasy nad sto kilometrů.

Čtyři sta kilometrů běhu bez spánku a jakéhokoliv delšího odpočinku je ale podle něj i realizačního týmu opravdová výzva.

Fyzicky je v pořádku a k dispozici máme vše, co potřebujeme. Ale samozřejmě jsme délce přizpůsobili plán. Na začátku běží trochu pomaleji než obvykle, i když teď už jsme nepatrně rychlejší, má svoji hlavu,

kontroloval v Temelíně stav jeho otec a zároveň člen realizačního týmu Miroslav Dvořák.

Štěpán Dvořák při extrémním výkonu podle svých slov překonává jen sám sebe. Nejde podle něj o komerční či charitativní akci. Přes den běží po vedlejších silnicích a cyklostezkách, kde jej doprovází jeho otec na kole, v noci využívá i hlavní silnice a jede s ním doprovodné auto.

Po většinu trasy jej doprovází další běžci, veřejnost může jeho pohyb sledovat díky GPS. Do Šluknovského výběžku – nejsevernějšího bodu Česka – by měl dorazit v neděli večer.

Mgr. Petr Šuleř
vedoucí Útvaru komunikace ETE, ČEZ, a. s.
Sdílet