Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jaký sorbent použít při dopravní nehodě? Chybu neuděláte s univerzálním, za deště se více hodí hydrofobní

Při dopravní nehodě obvykle vyteče větší množství benzínu, nafty, motorového oleje a dalších kapalin. Navíc v případě, že havaruje kamión naložený chemikáliemi, hrozí jejich únik a poškození životního prostředí i zdraví záchranářů.

Jak tedy rychle a bezpečně odklidit následky dopravní nehody, minimalizovat škody a zamezit dalšímu šíření? Vzhledem k tomu, že hasiči často předem neznají přesný rozsah havárie a totožnost látek, které při nehodě unikly, vhodným řešením jsou sorbenty řady ABSODAN.

Tento chemický sypký sorbent je mezi záchranáři vysoce ceněn pro svoji univerzálnost. Saje totiž jakoukoliv kapalinu, je chemicky netečný a odolný vůči většině chemikálií.

Je vyroben z nehořlavých porézních granulí MOLER, které se projevují nízkou prašností. Zároveň vážou kapalinu uvnitř a už ji nepropouští ven. To mu také dává skvělé odmašťovací a protiskluzné vlastnosti, což potvrzuje atestace III R.

HAPPY END nabízí tři typy ABSODANU podle různé zrnitosti:

Za vydatného deště či sněhu je vhodnější použít olejový sorbent ÖL-EX OE 1. Tento hydrofobní – neboli vodu odpuzující – sorbent má vynikající sorpční schopnosti. Saje oleje a kapaliny na ropné bázi, nicméně oproti ABSODANU není vhodný pro likvidaci agresivnějších chemikálií.

Pokud dojde k úniku látek na vodní hladinu, je vhodné nasadit olejový hydrofobní sorbent ÖL-EX 82 OE 4. Díky svému složení tento polyuretanový sorbent plave na vodní hladině, neklesá ke dnu a absorbuje oleje, benzín, naftu a jiné látky na ropné bázi. Nicméně při větších haváriích na vodě se spíše preferují textilní sorbenty nebo jejich kombinace se sypkými.

To samé platí, pokud při havárii na silnici dojde k velkému úniku kapaliny. V takové situaci je optimální použít k jejímu ohraničení textilní sorpční hady. Poté k likvidaci kapaliny a dočištění místa nehody použít vhodný sypký sorbent.

Sdílet
Seriál: Více sorpce = méně požárů