Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IV. ročník Velké ceny Hořovic ve vyprošťování vyhrálo domácí družstvo územního odboru Beroun

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci s územním odborem Beroun pořádal ve čtvrtek 11. května 2017 od 8 hodin na letišti v Tlustici čtvrtý ročník Velké ceny Hořovic, která byla zároveň krajskou soutěží ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Na ploše letiště se divákům představilo osm soutěžních týmů z jednotlivých územních odborů HZS Středočeského kraje, včetně obhájců prvenství z posledního ročníku v roce 2015, kdy se z vítězství radovalo domácí družstvo z hořovické stanice.

Do zápolení o co nejlepší umístění se zapojila i dvě kvarteta profesionálních hasičů z podniků AERO Vodochody AEROSPACE a ŠKODA AUTO Mladá Boleslav. Mimo soutěž se předvedly týmy HZS Plzeňského a Karlovarského kraje a hlavního města Prahy. Z hostujících týmů byli nejlepší pražští hasiči ze Smíchova (směna A) pod vedení ppor. Bc. Jana Kulhánka. Celkově se hasiči z Prahy umístili na druhém místě.

Úkolem čtyřčlenného týmu je ve stanoveném časovém limitu bezpečně a efektivně vyprostit z havarovaného vozu zraněnou osobu. Na vše dohlíží skupina rozhodčích, kteří jsou speciálně zaměřeni na taktiku a techniku zásahu a poskytnutí první předlékařské péče.

Po celý den si diváci mohli na letišti v Tlustici prohlédnout historickou i současnou moderní hasičskou techniku, obdobně jako vozidla a vybavení dalších složek integrovaného záchranného systému. Nechyběl ani stan prevence rizik s programem Hasík CZ a dalšími soutěžemi a kvízy na téma ochrany obyvatelstva a požární prevence.

Kompletní výsledky najdete v příloze článku.

Sdílet
Přiložené soubory
Výsledková listina Hořovice 2017.xlsx zobrazit online XLSX 12 kB