Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Milovicích budou mít profesionální hasiči novou stanici, stěhovat by se mohli koncem roku 2019

Dne 31. 3. 2017 byl Ministerstvem pro místní rozvoj ČR schválen projekt s názvem Novostavba stanice HZS Milovice – zajištění odolnosti stanice Milovice Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje s důrazem na přizpůsobení se změnám klimatu a novým rizikům.

Projekt je zpracován v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 – 2020, specifický cíl 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof, průběžná výzva č. 36 Stanice integrovaného záchranného systému, v investiční prioritě Evropského fondu pro regionální rozvoj 5b prioritní osy 1: Podpora investic zaměřených na řešení konkrétních rizik, zajištěním odolnosti vůči katastrofám a vývojem systémů krizového řízení.

Místem realizace projektu je město Milovice na Nymbursku. Výstavbou nové stanice dojde v rámci daného území k posílení infrastruktury složek HZS Středočeského kraje, bude zajištěno plošné pokrytí území a splněna reakční doba pro nasazení složek IZS v ORP Lysá nad Labem.

Celkové rozpočtové výdaje projektu dosahují 55 125 250,00 Kč a zahrnují způsobilé výdaje ve výši 48 833 419,00 Kč.

Finanční krytí realizace projektu je zajištěno z vlastních zdrojů žadatele prostřednictvím státního rozpočtu (15 % způsobilých nákladů projektu + nezpůsobilé výdaje projektu) a spolufinancováním z evropských strukturálních a investičních fondů (85 % způsobilých nákladů projektu).

Současně s výstavbou milovické stanice zahájí HZS Středočeského kraje koncepční a systematický nábor nových příslušníků.

Specifickými cíli projektu jsou:

  • optimalizovat rozmístění sil a prostředků HZS Středočeského kraje potřebných pro hašení požárů a speciální záchranné a likvidační práce na území kraje při mimořádných událostech,
  • zlepšit podmínky pro řešení hašení požárů, provádění záchranných a likvidačních prací a ochrany obyvatelstva v rámci činností prováděných HZS Středočeského kra­je,
  • zajistit potřebnou kvalitu fungování stanice HZS Středočeského kraje a úroveň plnění úkolů této stanice i v případě mimořádných situací (nová dislokace stanice odolná vůči novým rizikům).

Pokud bude vše probíhat podle plánovaného harmonogramu, měla by být stanice HZS Milovice otevřena koncem roku 2019.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet