Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V polovině července 2017 proběhl v Jihlavě první ročník soutěže Firefighter Combat Challenge Czech

14. – 15. července 2017 se v Jihlavě uskutečnil I. ročník mezinárodní soutěže hasičů Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2017 v amfiteátru – areálu letního kina v Jihlavě.

Nad soutěží převzal záštitu hejtman kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek. Soutěž pořádala společnost MPG Argo, s.r.o., za přispění České hasičské sportovní federace, která zapůjčila speciální překážky.

FCC Czech Jihlava byla zařazena do evropského kalendáře soutěží Firefighter Combat Challenge. Jednalo se o soutěž dle mezinárodních pravidel, kde první den závodili jednotlivci a druhý den nastoupili na trať štafety a tandemy.

Soutěže se zúčastnilo ve všech kategoriích 85 soutěžících ze 7 evropských států: Polska, Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska a České republiky.

Na dvou paralelních extrémě náročných drahách mezi sebou soutěžili nejen urostlí muži, ale i velmi statečné ženy v kompletní hasičské zásahové výstroji.

Na závodníky čekala stejná trať, jako na FCC soutěžích po celé Evropě. Pořadatelům se podařilo dovézt nejen speciální barevně rozlišený povrch soutěžních drah, ale zajistili také originální vysokou věž, která byla první disciplínou celé soutěže.

Soutěžící po startu uchopí hadici „A“ o hmotnosti 19 kg a vynese ji do 3NP věže, kde ji odloží do připraveného boxu. Pak nahoru vytáhne závaží o hmotnosti 19 kg a po jednom schodu seběhne z věže.

Následuje přesunutí závaží o hmotnosti 73 kg na vzdálenost 1,5m pomocí speciálního 4 kg kladiva. Poté následuje slalom, natažení vodního vedení na vzdálenost 23 metrů a sražení terče vodním proden.

Poslední královskou diciplínou je přemístění 80 kg figuríny do cíle na vzdálenost 23m. Ti nejlepší závodníci tuto trať stihnou za méně než 90 sekund!

I. ročník mezinárodní soutěže hasičů Firefighter Combat Challenge Czech – Jihlava 2017 vyhrál kategorii open s nejlepším časem 1:28,79 Łukas Kotarski z týmu KP PSP W ZGIERZU.

Čeští závodníci se v evropské konkurenci neztratili a na 3. místě a nejlepší z českých mužů byl úřadující mistr Evropy v disciplínách TFA Petr Moleš z HZS Vyškov časem 1:33,87.

Dále nesmíme zapomenout v kategorii muži 40+ se na 2. místě umístil Stanislav Kalvoda s časem 2:03,02 a na 3. místě Zdeněk Vrána z HZS LK stanice Jablonec n/N s časem 2:27,95.

V kategorii muži 45+ se na nepopulárním 4. místě umístil Jiří Václavek s SDH Menhartice.

Kategorii žen s přehledem zvládla a na 1. místě se umístila Pavlína Havlenová s SDH Vladislav a na 3. místě byla Zuzana Coufalová z SDH Veverská Bítýška, mezi tyto dvě závodnice se vlínila Petra Buresch z týmu FF Kogl z Rakouska.

Dále se soutěžilo v tandemu, kde kategorii „Tandem MIX“ ovládli Pavlína Havlenová a Petr Moleš, a v kategorii mužů skončili na 3. místě Petr Moleš a Vít Malenovský. Ostatní výsledky pod článkem.

Touto cestou bych rád poděkoval generálním partnerům soutěže firmám – Sepos a Finance Albatros, ale také hlavním partnerům – Pivovar Ježek, Dräeger a ostatním partnerům soutěže.

Dále bych rád poděkoval všem lidem, kteří se po oba dva dny starali o trať a překážky.

Děkuji

Viliam Klein
Sdílet