Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liteňští hasiči oslavili 140. výročí, byl jim propůjčen i čestný prapor SH ČMS

Letošní rok byl pro hasiče v obci Liteň na Berounsku opravdu významný. Nejenže letos v garážích zaparkovala nová cisterna Tatra 815–7, oslavili i 140 let od založení sboru dobrovolných hasičů v Litni.

Sbor byl založen v roce 1877 a od té doby prošel svým velkým vývojem. Díky usilovné práci členů se dnes může pyšnit bohatou historii o činnosti SDH Liteň. Kromě hašení požárů hráli hasiči i divadlo, pomáhali s nejrůznějšími pomocemi v obci i mimo ní.

Stejně tak je tomu dnes. Jen do toho hraní divadla se nikomu moc nechce. Zato v zásahové činnosti jednotky je to naopak. Hasiči dnes mají moderní vybavení, které ochrání je samotné a zkvalitní i průběh a rychlost efektivního zásahu.

Přečtěte siV Litni u Berouna dostali hasiči novou sedmičkovou Tatru, nahradila 40 let starou sestru 148

Současné i dochované historické vybavení si mohli návštěvníci prohlédnout v sobotu 9.9. v Litni.

V nádvoří zámku Liteň se uskutečnilo ono výročí. Byla připravena expozice novodobé i historické techniky. Kromě menších exponátů zaujali i koňské stříkačky od SDH Řevnice a SDH Koněprusy.

Bylo připraveno i přes tisíc fotografii, které zdokumentovali činnost hasičů za poslední roky. Kromě hasičské techniky přijeli zdravotníci se sanitkou a policisté se svojí motorkou a dvěma vozidly. Nejvíce zaujala neprůstřelná vesta, zbraně a nová policejní Octavia.

Zahajovací nástup byl opravdu slavnostní. Aktivní členové SDH Liteň nastoupili v uniformách slavnostních i historických. Děti v úplně nových hasičských oblečcích.

Velitel SDH Liteň přivítal přítomné a stručně shrnul celou historii a vývoj sboru. Slovo si vzala i starostka městyse Liteň, která darovala sboru pamětní stuhu k jejich praporu. Zástupce OSH Beroun, pan Špaček se rovněž připojil s darem.

Starosta SDH Liteň s čestnou jednotkou převzali od starosty Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pana Oldřicha Laciny Čestný prapor republikového sdružení hasičů, který byl našemu sboru propůjčen nejvyšším výkonným výborem Sdružení hasičů ČMS za dlouhodobé úspěchy při plnění úkolů dobrovolného hasičstva.

Blahopřál i pan senátor Oberfalzer a mnoho dalších zástupců sborů. Na závěr dostali liteňští hasiči, od kamarádů z řevnic, darem soudek piva.

Poté následovala ukázka s historickou technikou. SDH Liteň oprášila svoji motorovou stříkačku R.A. Smekal Slatiňany z roku 1935 a SDH Řevnice předvedli svoji červenou koňskou stříkačku. Své dovednosti předvedli i liteňské děti, když divákům ukázali požární útok.

Bohužel hasiči dostali tři dny před akcí informaci, že se nemohou dostavit služební policejní koně, kvůli zásahovému nasazení v Praze. Místo nich nám svoji činnost předvedlo družstvo psovodů SDH Liteň.

Zapojili se i profesionální hasiči z Řevnic, kteří společně se ZZS ASČR předvedli návštěvníkům ukázku vyproštění osoby z havarovaného vozidla.

Nejvíce se asi návštěvníci těšili na ukázku místní jednotky se svoji novou Tatrou. Hasiči předvedli zásah vysokotlakým proudem a pěnou na hořící automobil. Zastříkat si poté mohli i děti.

Nechyběly ani hry a soutěže pro děti i dospělé. Děti se zabavili v dílničkách Domečku Hořovice, dospělci zase v soutěžích v pití, pojídání a házení sudem. Během dne zahrály rokové kapely MEDEA a Beat sister´s.

Nechyběla ani večerní ohnivá show. To už hrála kapela RAMPA, která vydržela na pódiu až do pozdních nočních hodin.

Věříme, že se návštěvníkům akce líbila a všichni odcházeli spokojeni. Vyšlo nás to na hodně úsilí a energie, ale stálo to za to. Bez pomoci přátel a podporovatelů bychom to tak velkolepě nezvládli.

Děkujeme za podporu Středočeskému kraji, městysi Liteň, panu Durasovi, nadaci Letorosty pana senátora Oberfalzera, řeznictví pana Alferyho, panu Eliáškovi z Leče, který nám k výročí věnoval velký gril, všem účinkujícím, liteňským hasičům a hlavně všem návštěvníkům, bez kterých by tohle vše nešlo uspořádat.

Jiří Hrách, velitel sboru a jednotky SDH Liteň
www.sdhliten.cz
Sdílet