Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči trénovali ve Slovinsku hašení přírodních požárů

V pátečních večerních hodinách (20. 10. 2017) se vrátí ze Slovinska do svých domovů desítičlenná výprava českých hasičů z HZS Moravskoslezského kraje po úspěšném absolvování pětidenního výcviku pod záštitou Evropské unie zaměřeného na hašení požárů v přírodním prostředí. Do výcviku se zapojili také profesionální hasiči ze Slovinska a Černé Hory.

Šlo o společný výcvik českých, slovinských a černohorských profesionálních hasičů v rámci dlouhodobého projektu Evropské unie „Města a komunity odolné proti pohromám“, zkráceně pojmenovaný Direct (Disaster Resilient Communities and Towns). Komunikačním jazykem byla angličtina.

Čeští hasiči – z nichž devět je jich z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a desátý z HZS Olomouckého kraje – se ve Slovinsku pohybovali v okolí měst Kranj a Postojna.

V pondělí absolvovali exkurze u zdejších profesionálních a dobrovolných hasičů, byli seznámeni s leteckou technikou pro hašení (vrtulníky, letadla) i s technikami hašení přírodních požárů.

V úterý a středu již byly na programu především praktické výcviky hašení, a to ve vojenském prostoru Poček (hornatá krajina nedaleko města Postojna). Zde si čeští hasiči vyzkoušeli reálné hašení lesních požárů s využitím různých taktických postupů a technickým vybavením.

Bylo podle nich velmi zajímavé pozorovat chování ohně v závislosti na mnoha faktorech – typu vegetace, vlhkosti vegetace, síly a směru větru, což byly zkušenosti „k nezaplacení“.

Tyto praktické výcviky byly organizovány pod vedením dobrovolných hasičů města Postojna, kteří mají letité zkušenosti s těmito typy zásahů.

Ve čtvrtek vyvrcholila úspěšná společná příprava dvěma cvičeními, a to i s účastí dalších několika desítek slovinských hasičů ze zdejších dobrovolných jednotek.

V obou případech bylo hlavním cílem cvičení uchránit budovy na vršku strmého kopce, v jehož úpatí začalo hořet. Obě cvičení byla koncipována tak, aby zasahující hasiči využili všechny metody a činnosti, které se v předešlých dnech naučili.


První část projektu Direct se konala letos v červnu v Moravskoslezském kraji. Výcvik hasičů ze tří zmíněných zemí byl zaměřen na dopravní nehody – konkrétně na záchranu zraněných a zaklíněných osob z havarovaných vozidel.

Přečtěte siV klimkovickém tunelu hasiči cvičili zásah u nehody s nebezpečně nakaženým pacientem

Výcvikový program, včetně mnoha simulovaných nehod i s figuranty a nácviku řidičských dovedností na polygonu Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívoze, tehdy připravil HZS MSK.

Ještě letos v říjnu se bude v Ostravě konat v rámci projektu Direct dvoudenní mezinárodní konference (23.-24. 10. 2017, hotel Park Inn).

Přečtěte siVýcvik hasičů tří zemí v Ostravě vyvrcholil dvěma simulovanými nehodami

Do projektu EU Direct je vedle HZS Moravskoslezského kraje a České asociace hasičských důstojníků zapojeno slovinské město Kranj (česky Kraň), Nadace pro rozvoj severní Černé Hory a Hasičský sbor Černé Hory. Po výcviku ve Slovinsku bude následovat v příštím roce v Černé Hoře další společná příprava – na téma povodně s využitím vysokokapacitního čerpání.

Přečtěte siV Ostravě cvičí hasiči ze Slovinska a Černé Hory, výcvik je zaměřen na dopravní nehody
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet