Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při odhalení ptačí chřipky cvičili hasiči ze dvou jednotek ve Fojtovicích na Teplicku

Ptačí chřipku odhalili 31. října 2017 veterináři v jednom malochovu drůbeže na soukromé farmě ve Fojtovicích na Teplicku. Naštěstí se jednalo pouze o námět speciálního cvičení složek Integrovaného záchranného systému.

Na místo nebezpečné nákazy se proto sjeli hasiči i inspektoři veterinární správy kraje. Utraceno muselo být přímo na místě před dvě stovky drůbeže.

Do cvičení se zapojily dvě hasičské jednotky, profesionální hasiči z Teplic a poloprofesionální hasičská jednotka z Krupky. Veterinární správa do akce nasadila speciální „utrácecí“ jednotku, která přivezla zařízení na usmrcení nakažené drůbeže.

Tu nahradily igelitové pytle naplněné slámou. Hasiči je vynášeli z „drubežárny“ a za pomoci veterinárních inspektorů „drůbež“ usmrcovala jakási plynová komora.

Velitel cvičení Jakub Pěkný z HZS Teplice redakci řekl, že na likvidaci chovu nakažené drůbeže ve Fojtovicích se dále podíleli i policie a především zástupci krajské veterinární a hygienické stanice.

„Utraceno“ bylo přibližně 200 kusů nakažené drůbeže, a to za pomocí plynu. Hasiči následně prováděli dekontaminaci zasahujících hasičů i okolí.

Ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Ústí nad Labem MVDr. Lenka Hanušová řekla, že si inspektoři vůbec poprvé mohli nacvičit vlastní silami utrácení nakažené drůbeže vysocepatogenní ptačí chřipkou subtypu H5N8 v malochovu, a to vlastní jednotkou pomocí plynu CO2.

Na místě máme dvě skupiny inspektorů veterinární správy po čtrnácti lidech a v případě potřeby, pokud by došlo k výskytu tak budeme připraveni.

Jsou tu i dva zástupci ústřední veterinární správy a jeden inspektor z krizového centra z Brna,

dodala MVDr. Lenka Hanušová.

Ředitel provozu soukromé farmy ve Fojtovicích Michal Krajhanzl doplnil, že nešlo o první cvičení s hasiči.

Už jsme tu nacvičovali požár objektu i seníku. Tentokrát šlo o zásah u nákazy ptačí chřipky u drůbeže. Podobnou spolupráci na cvičení jen vítám. I když chov drůbeže není naší hlavní činností.

V minulosti jsme tu nacvičovali i s německými hasiči,

dodal provozní ředitel Michal Krajhanzl.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet