Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Josef Nitra: „Praga RN poveze olympijský oheň“

Už jen několik dní dělí od okamžiku, kdy z Centra hasičského hnutí v Přibyslavi vyjede Praga RN z roku 1934 s olympijským ohněm směrem k Ostravě, která pak za měsíc přivítá účastníky hasičské olympiády. Jak bude propagační jízda Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska vypadat, na to jsme se zeptali jejího organizátora Pepy Nitry.

Už jen několik dní dělí od okamžiku, kdy z Centra hasičského hnutí v Přibyslavi vyjede Praga RN z roku 1934 s olympijským ohněm směrem k Ostravě, která pak za měsíc přivítá účastníky hasičské olympiády. Jak bude propagační jízda Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska vypadat, na to jsme se zeptali jejího organizátora Pepy Nitry.

Kdy tato jízda začíná?

Jak už jsme informovali čtenáře Hasičských novin a jak se širší veřejnost může dozvědět na našich stránkách www.dh.cz, ale i z vašich stránek www.pozary.cz, z Přibyslavi vyjíždíme 10. června 2009 v 11 hodin a jízda by měla vyvrcholit tiskovou konferencí na ostravské radnici 17. června 2009 po půl desáté.

Mezi Přibyslaví a Ostravou máte ještě několik zastávek?

První bude ve Žďáru nad Sázavou, kde proběhne Den Hasičské vzájemné pojišťovny. Následující den se zastavujeme v Poličce. Pak pokračují zastávky v Jevíčku, Konici, Skrbni, Moravském Berouně, Jánských Koupelích, Melči, Kylešovicích, Opavě a Hrabyni a další.

Všechna zastávková místa mají nějaký program?

Samozřejmě. Například v Poličce se budeme věnovat technice, v Jevíčku dětem a mládeži, v Konicích ochraně obyvatelstva, ve Skrbeni a Kylešovicích tradicím a v Ústřední hasičské škole v Jánských koupelích odborné přípravě dobrovolných hasičů.

Dobrovolní hasiči budou přítomni všude?

Dobrovolným hasičům je věnována celá akce. SH ČMS tak chce přiblížit v podstatě všechny formy jejich činnosti. Věřím, že jsme nevynechali žádnou.

Jak se o průběhu propagační jízdy budeme dovídat?

Kontaktovali jsme už rozhlas, tisk i televizi. Nejvíce informací však získáte z našich internetových stránek, z Hasičských novin a Alarm Revue. Po celý čas jízdy budeme natáčet také film, který nabídneme všem zájemcům.

Osádka propagační jízdy SH ČMS poveze také olympijský oheň. Jakým způsobem?

Pro převoz olympijského ohně Výzbrojna požární ochrany zajistila pravý hornický kahan, který je symbolem hostitelského města hasičské olympiády. Zapálí ho u pomníku Hasiče-záchranáře na nádvoří přibyslavského zámku starosta SH ČMS Ing. Karel Richter.

Kdo všechno propagační jízdu podporuje?

Vedle tisíců členů SH ČMS a zúčastněných obcí jsme se setkali s velkou vstřícností hejtmanů krajů, hasičských záchranných sborů krajů a územních odborů, přes které projíždíme a firem, které jsou uvedeny jako partneři akce.

Na čem úspěch jízdy závisí?

Především na stovkách hasičů, jejich příznivců, kteří se do ní zapojují a samozřejmě na hlavních organizátorech, kterými jsou Kancelář SH ČMS a CHH Přibyslav.

Jak dlouhá bude trasa a s čím pojedete?

Přibližně 300 kilometrů. Pojede se s historickým hasičským automobilem Pragou RN z roku 1934 spolu s zabezpečovacím vozidlem z hotelu Přibyslav. Dnes už víme, že se k jízdě připojí desítky dalších vozidel z SDH obcí, které nejsou jen po trase. Tím chci pozvat i další zájemce, ať je nás co nejvíc.

Převzato z Hasičských novin

-wap-

Sdílet