Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru stodoly v Benešově vznikla škoda jeden milion korun, plameny se dostaly pod střechu

První informace o požáru zemědělského objektu v Benešově byla ohlášena na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje ve čtvrtek 18. ledna 2018 osm minut před půl třetí odpoledne.

K události byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Benešov a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bystřice a Čerčany. Po příjezdu na místo byl velitel zásahu informován o tom, že všechny osoby opustily budovu a že požár zasáhl lis, který byl uvnitř.

Protože celá stodola byla silně zakouřena, vyžádal si velitel zásahu vyslání přívěsného přetlakového ventilátoru, kterým jednotka disponuje. Současně s odvětráváním budovy byl prováděn průzkum termokamerou, který odhalil, že požár se dostal i do podstřešního zateplení pod plechovou krytinou a dále se rozšiřuje.

Na místo tak byla povolána ještě jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Votice a vzhledem k tomu, že se požár nacházel v blízkosti obydlené části Benešova, byla k události vyslána také Chemická laboratoř Kamenice.

Hasičům se podařilo dostat požár pod kontrolu pomocí čtyř C proudů, přičemž jeden byl veden z výškové techniky. Hasební práce značně komplikoval silný vítr a hrozilo i utržení celé střechy.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na jeden milion korun. Příčinou jeho vzniku byla nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm při řezání kovů.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet