Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr zaměstnal hasiče nejvíce na severu Čech, vyjížděli k několika stovkám případů

Přesně 11 let poté, co se přes naši republiku přehnal pustošivý orkán Kyrill, dorazila ve čtvrtek 18. ledna 2018 do České republiky tlaková níže a s ní orkán Friederike. Varování Českého hydrometeorolo­gického ústavu pro celé území České republiky na velmi silný vítr, silné sněžení, sněhové jazyky a náledí se vyplnilo beze zbytku.

Silný vítr o rychlosti až 120 km/hod lámal stromy a větve v severozápadní části naší republiky. Hasiči téměř celý den vyjížděli poskytnout lidem technickou pomoc, ta spočívala v odklízení nebezpečných větví a stromů, odstranění stromů z drátů elektrického vedení, zprůjezdnění silničních komunikací i železničních tratí, zajištění uvolněných reklamních poutačů nebo plechů na střechách.

Počet výjezdů k těmto událostem se během čtvrtečního dne zvýšil 5krát oproti dlouhodobému dennímu průměru. Od 11.00 do 16. hodin vyjely jednotky k 128 případům, do 18. hodin to bylo 302 technických zásahů, do 20. hodin 482 zásahů, do 22. hodin 581 zásahů a do 24. hodin 620 technických zásahů.

Za celých 24 hodin dne 18. ledna 2018 poskytli hasiči v České republice technickou pomoc v 693 případech. Nejpostiženějšími byly kraje Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Karlovarský.

Během včerejšího dne evidovaly krajské operační a informační střediska také dvojnásobný počet výjezdů k dopravním nehodám. Celkový počet mimořádných událostí se ustálil na čísle 878 a byl téměř 3krát vyšší než činí průměrný počet.

  • Nicole Zaoralová, tisková mluvčí, HZS ČR*

Jihočeský kraj

Vítr zaměstnával jihočeské hasiče přibližně od 15 do 20 hodin. V průběhu těchto pěti hodin hasiči zasahovaly u čtyř desítek událostí, kdy v naprosté většině odklízeli spadané stromy.

V Českých Budějovicích v Nádržní ulici a v Písku v ulici Otokara Jeremiáše zajišťovali na střechách uvolněné plechy. V Horním Záhoří na Písecku pak musela být zajištěna nestabilní zastávka.

Nejvíce zásahů měli hasiči na Písecku – 18, dále na Strakonicku a Českobudějovicku – oba po 8.

Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje

Karlovarský kraj

Celkem 77 výjezdů zaznamenali hasiči od čtvrtka do pátku. Může za to počasí, kdy na zasněžených silnicích přibylo dopravních nehod, především ale náhlý poryv větru lámal a vyvracel stromy.

Technickou pomoc poskytli hasiči v 63 případech, kdy se nejčastěji jednalo o odstranění popadaných stromů na silnice. Takto zasahovali v Lokti, Aši, Mariánských Lázních, Vítkově, Perninku, Nové Roli, Bochově, Merklíně, Staré Vodě, Abertamech, Františkových Lázních, Hazlově, Rovné, Chebu, Sokolově, Horní Blatné, Doubí, Jindřichovicích a Habartově.

Dále v Tepličce, Kolové, Horním Slavkově, Teplé, Stružné, Lipoltově, Nejdku, Chlumu, Otovicích, Lipové, Skalné, Plesné, Ostrově, Drahovicích a na dalších místech.

V šesti případech pak pomáhali odstranit nebezpečně uvolněné plechy na střechách, například v Sokolově, Karlových Varech či Chodově. U Merklína pak spadlý strom na dráty s elektrickým vedením způsobil požár.

Martin Kasal, HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

I s ohledem na výstrahy, které meteorologové na čtvrtek a noc předpovídali, evidují hasiči v Královéhradeckém kraji zvýšený počet událostí. Od 18. 1. do 19. 1. 7:00 zasahovaly jednotky požární ochrany na území kraje celkem v 52 případech.

V souvislosti se silným větrem odstraňovali hasiči přes dvacítku popadaných stromů. K těmto technickým zásahům začali vyjíždět až po 17. hodině, a to nejvíce v severních okresech na Trutnovsku a Náchodsku. Ve většině případů padaly stromy na komunikace, v Úpici pak došlo k pádu stromu na rodinný dům, ale celá věc se obešla bez zranění.

Stromem nebyl zablokován ani žádný důležitý silniční tah. V jednom případě pak hasiči vyjížděli k napůl utržené plechové střeše v Otovicích na Broumovsku. Pomohli se zajištěním střechy tak, aby nehrozila pádem do silnice.

Nejvíce zásahů měli hasiči na Trutnovsku (15) a Náchodsku (13), dále pak na Hradecku (9), Jičínsku (8) a Rychnovsku (6). V jednom případě pak vyjížděli dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou a Nového Města k likvidaci požáru ve Středočeském kraji.

Martina Götzová, HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

V Libereckém kraji zasahovaly jednotky od 00:00 hodin dne 18:1.2018 do 08:00 hodin 19:1. 2018 celkem u 129 událostí, kdy 107 událostí řešily v souvislosti s povětrnostními vlivy a sněžením.

Kvůli silnému nárazovému větru popadaly na několika místech kraje stromy a zatarasily komunikace.

Stalo se tak například u autobusové zastávky v Rudolfově v Liberci, v obci Žandov a Cvikov na Českolipsku, dále v Raspenavě, Frýdlantu nebo Kryštofově Údolí. Na Semilsku vyjížděli hasiči do ulice Jižní, kde strom spadl na tři parkující osobní automobily.

Pád stromu uzavřel silnici také v Zákupech na Českolipsku, s sebou strhl navíc telekomunikační dráty. Pomocí výškové techniky hasiči několikrát odstraňovali větve hrozící pádem na střechy rodinných domů.

Na Jablonecku byli hasiči voláni do obce Vrkoslavice, kde vítr uvolnil střešní krytinu právě z několika rodinných i bytových domů. V souvislosti s řešením železniční dopravní nehody v obci Košťálov Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje nasadil autobus pro evakuaci osob. V rámci řešení této události došlo k evakuaci 37 osob.

Jan Mandl, HZS Libereckého kraje

Olomoucký kraj

Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů Olomouckého kraje se v průběhu čtvrtečních odpoledních a i pátečních ranních hodin zapojily do odstraňování následků po vydatném sněžení a silném větru v Olomouckém kraji.

Avizovaná předpověď počasí s výstrahami s sebou zhruba po čtrnácté hodině přinesla i zvýšený počet výjezdů k technickým pomocím v podobě odstraňování spadených stromů. K první události na Přerovsku jednotky vyrazily krátce před čtrnáctou hodinou.

Až do ranních hodin tak hasiči vyjeli k 18 událostem, při kterých v drtivě většině odstraňovali popadané stromy či větší větvě na silnicích. Během posledních hodin hasiči také zasahovali u několika dopravních nehod.

U Ramzové na Jesenicku skončilo osobní vozidlo z části v potoce. Jednotka požární stanice Jeseník provedla vyproštění a kontrolu možného úniku provozních kapalin.

U druhé události nedaleko Moravského Berouna došlo k poškození osobního automobilu po najetí do příkopu.

V Kopřivné na Šumpersku dle oznámení na linku tísňové pomoci 112 sjelo osobní vozidlo mimo komunikaci. K místu dorazila jednotka požární stanice Šumperk, ta pouze pomohla řidičce v problémech při projetí závějí.

Nejnáročnější několikahodinový zásah řešily dvě jednotky hasičů na komunikaci ve směru na Opavu poblíž Moravského Berouna. Několik nákladních vozidel ve zmiňovaných místech, přesněji v u Ondrášova, zůstalo odstaveno v kopcích. Vlivem silného větru došlo k vytvoření sněhových jazyků a zátaras.

Jedno z vozidel navíc zůstalo zapříčeno přes oba jízdní pruhy a na několik hodin zcela odstavilo průjezdnost na komunikaci. Hasiči ve spolupráci s Policii ČR zajistili dojezd dvou vyprošťovacích speciálů, které postupně vypomohli uvězněných kamionům.

Následně se již podařilo dostat k úpravě komunikace posypové technice s pluhy. Zhruba před dvaadvacátou hodinou se podařilo zprovoznit průjezdnosti na komunikaci v obou směrech.

Zdeněk Hošák, HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Silný vítr, který zasáhl celou Českou republiku se nevyhnul ani Pardubickému kraji. Hasiči od 14 do 6 hodin poskytovali lidem zejména technickou pomoc a zasahovali celkem u 15 událostí v souvislosti se silným větrem.

Hasiči odstraňovali 11 spadlých stromů, z toho jedna událost byla dopravní nehoda, kdy se řidič u Lázní Bohdanče vyhýbal padajícímu stromu, sjel ze silnice a narazil do dalšího stromu. Hasiči pomohli řidiči, předali ho do péče záchranářům a odstranili spadlý strom.

Spadlé stromy byly také odstraňovány ve Slatiňanech, Leštině, Řetové, Gruně, Chrudimi, Cholticích i Nekoři.

Dále hasiči zasahovali u tří poškozených střech v Sobětuchách, Přelouči – kdy na střeše v areálu bývalé Tesly odlétávaly poškozené plechy a v Chrasti na základní škole se utrhla gumová izolace na 1/3 střechy. Hasiči použili k zatížení pytle s pískem.

V pátek ráno před šestou hodinou hasiči odstraňovali spadlý strom na silnici za Dolní Dobroučí směrem na Petrovice.

Vendula Horáková, HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

Od čtvrtečního rána vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji celkem k 71 událostem spojeným se sněžením a silným větrem.

V 68 případech šlo o stromy popadané přes cesty a vozovky, nebo stromy, u kterých hrozilo, že padnou.

Ve třech případech to byly plechy na střechách, které hasiči buď připevnili zpět, nebo z bezpečnostních důvodů sundali.

Nejčastěji vyjížděli hasiči na Šumavě a to k 33 událostem.

Hasiči na Domažlicku vyjížděli k jedenácti zásahům souvisejícím s počasím a hasiči na Tachovsku k devíti.

Zbylé zásahy byly zastoupeny rovnoměrně po Plzeňsku a Rokycansku.

V souvislosti s těmito událostmi nebyl nikdo zraněn. Poslední výjezd na padlý strom byl v 19:40 hod u Čachrova na Klatovsku.

O škodách na majetku nemáme informace.

Petr Poncar, HZS Plzeňského kraje

Praha

Od čtvrtečního odpoledne dne 18.01.2018 do pátečního rána 19.01.2018 za­sahovali hasiči na území Prahy u 13 případů v souvislosti se silným větrem.

Jednalo se o uvolněné plechy na střechách obytných domů, poškozené billboardy a dopravní značky. V jednom případě hasiči sundali poškozenou plachtu z lešení.

Martin Kavka, HZS Praha

Středočeský kraj

Středočeští hasiči evidují v souvislosti se silným větrem, který přecházel přes celou republiku, zhruba šest desítek zásahů. Převážně se jednalo o popadané stromy, ulámané větve, utrhané plechy na střechách domů.

V Kolíně spadla část stromu na zaparkované osobní vozidlo, v obci Jezerní Vtelno spadl strom na nákladní vozidlo. V obou případech se události obešly bez zranění. Nejvíce zásahů bylo evidováno mezi 16. až 20. hodinou.

Petr Svoboda, HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 16:30 odpoledne do 7:30 ráno k 152 nahlášeným událostem způsobeným silným větrem. Ve většině případů to byly popadané stromy a větve na komunikace.

Nejvíce v okresu Děčín – 102 nahlášených událostí. V okresu Teplice 12. V okresu Litoměřice 14. V okresu Louny 2. V okresu Most 3. V okresu Chomutov 6. V okresu Ústí nad Labem 15. Převážně jde o spadlé stromy na silnice, dráty vedení, železniční trať.

V dalších případech to jsou stromy opřené o dům nebo plot, uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo opadaná omítka.

Lukáš Marvan, HZS Ústeckého kraje

Sdílet