Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali na dálnici D56 u Staříče zraněného polského řidiče i jeho dodávku

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v úterý 23. 1. 2018 na dálnici D56 u Paskova ve směru na Frýdek-Místek u nehody polského dodávkového automobilu Peugeot Boxer, který skončil na boku v příkopu mimo silnici a poškodil dálniční oplocení. Hasiči opatrně vyprostili zraněného a zaklíněného řidiče a pak pomocí Bizona i havarovanou dodávku.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno v úterý krátce před 11.hodinou. Do Paskova vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Frýdek-Místek, společně s ní jednotka dobrovolných hasičů Vratimov a podnikoví hasiči z Biocelu Paskov.

Hasiči opatrně vyprostili na páteřní desce zraněného řidiče (hrubým odhadem zasahujících hasičů kolem 35 let), který byl během záchrany při vědomí a komunikoval. Aby jej dostali ven, museli vyříznout čelní sklo boxera a dostal také krční límec. Přenesli jej do vrtulníku LZS, pro který připravili přistávací plochu, a tak hasiči na několik minut uzavřeli celou dálnici ve směru na Frýdek-Místek.

Hasiče z Vratimova a Biocelu Paskov vystřídal po poledni na okraji dálnice D56 vyprošťovací speciál MB Actros Bizon a pojízdná dílna ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh. Bizon pomocí předního navijáku postavil boxera na kola a hasiči vyložili jeho rozmanitý náklad (kovové tyče, dřevěný materiál atd.) vedle havarované dodávky.

Ve druhé fázi hydraulická ruka Bizona už postavila boxera na krajnici, aby mohl být posléze naložen na vozidlo soukromé odtahové služby, opět s celým nákladem.

Hasiči také zabezpečili havarovanou dodávku před případným požárem a na únik provozních kapalin použili nasákavý sorbent. Při vyprošťování vozidla z příkopu Bizonem už byl zcela průjezdný levý dálniční pruh a dálniční doprava plynulá.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet