Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Místo nasazení – Nový Jičín – Žilina

Je čtvrtek, krátce po půl druhé hodině odpolední vyťukává operační důstojník požadavek na další jednotky pro účely omezení následků katastrofy, jenž se přehnala Novojičínskem. Nutné je nasazení dalšího velkého počtu členů a adekvátní techniky. Dosavadním povolaným jednotkám dochází síla.

Je čtvrtek, krátce po půl druhé hodině odpolední vyťukává operační důstojník požadavek na další jednotky pro účely omezení následků katastrofy, jenž se přehnala Novojičínskem. Nutné je nasazení dalšího velkého počtu členů a adekvátní techniky. Dosavadním povolaným jednotkám dochází síla.

Na boj s neštěstím tedy vysílá jednotka Ludgeřovice oba vozy s družstvy 1+3 a 1+6. Prvotní zastávka je HZS MSK, stanice Nový Jičín. Ovšem než si stačím prohlédnout budovu, přichází první výzva. Společně s dojetými jednotkami Hrabyně a Pusté Polomi míříme již v koloně na první místo zásahu. Tím je Nový Jičín – Žilina.

Klíčový most je zcela zanesen naplaveninami. Lidský had už zde vynáší vše, co brání vodě v průtoku. Zapojujeme se do davu a zároveň se vytváří had další. Na pomoc posléze už přijíždí ZÚ Hlučín s těžkou technikou. Ty nejhorší klády tedy vytahuje on. Následuje porada velitelů, kde každý dostává svůj úsek podél řeky Jičínky. Naše představy od čerpání vody tedy berou za své. Prioritou jednotek se na tomto úseku stává vyčištění koryt a zabránění tak dalšímu rozlévání v případě deště.

Přidělený úsek si naše jednotka rozdělila ještě na 2 břehy, vždy tedy polovina hasičů pracovala na jednom z břehů. Největší hrozbu představovaly zasekané dřeva, klády, lavičky, stromy. Myslím, že výše po proudu se totiž nachází pila, ale jist si nejsem. Jednotka pracuje s motorovou pilou, v rybářských kalhotách. Z břehu tyto vodníky jistí jejich kolegové pomocí lan.

Následně při dvou dalších situacích musíme využít pomoci dalších jednotek. Prvovýjezdový vůz stanice Nový Jičín nám pomáhá odstranit zábradlí mostu, které zasahuje do vodního koryta. Společnými silami byl problém „ubroušen". Dalším velkým zápolením u toho mostu byl strom v prostředku toku. Za něj se zachytávalo čím dál více materiálu a naplavenin. Ke vyzvednutí tohoto kmene jsme povolali ZÚ Hlučín s AV. I tato činnost nakonec vyvrcholila úspěchem, i když stála v počátku dosti sil při navazování řetězů okolo kmene v toku.

Situace na místě nebyla růžová, přesto lidé chápali, že prioritou je vyčištění toku a až následně čerpací práce, patrně se tedy předpokládala druhá vlna vody. Obyvatele okolo člověk vnímal pouze o přestávkách. To když se podíval okolo. To ale popisovat nebudu. Fotky mluví za vše. Zažili jsme vděk místních ,ale i nadávky místních dvou opilců. Naštěstí přítomná většina je ihned postavila do latě.

Okolo osmé hodiny večerní jsme měli v plánu jídlo v místní restauraci, kam ho dovezli opět zdární kuchaři, patrně opět z řad ZÚ Hlučín. Asi aby nám více vyhládlo, vyjela jednotka místo jídla oběma vozidly společně s JSDH obce Dobrá (okres FM) dál výše proti proudu toku. Jednotky společně odstranily strom ze střechy přístavby k domu. Jeho majitel byl přítomen. Hasičům sdělil, že z domu si stačil vzít pouze psa. Následně voda shodila na jeho dům strom. Právě ten teď jednotky rozřezávaly tak, aby se dal ze střechy strhnout lany na zem. Občerstvení proběhlo nakonec až v 22 hodin. Pak část jednotky hrála karty a část spala. O půlnoci se měl vrátit velitel úseku z porady a říct nám, co bude dále.

Naštěstí během prací celý den ani nekráplo a tak výsledkem jednání štábu bylo rozhodnutí o redukci části jednotek. Bohužel ta naše měla ještě setrvat pro případ deště a možnost rychlého zásahu přímo v místě události. Tyto prognózy se nakonec opravdu nepotvrdily a proto jedinou povinností bylo v časovém úseku 3–4 hodiny ranní vykonat průzkum celé oblasti (ostatní časy si rozebraly zase zbývající jednotky) a také dotankovat PHM na stanici v NJ. V ranních hodinách nás pak střídaly další vyslané jednotky.

Nejhorší pocit byl asi v tom, že po snaze pomoci, po tom soustavném odklízení, nebyla naše práce vůbec vidět. Pořád jen trosky a trosky všude okolo. Člověk je z toho pak docela smutný, ale otřepe se. Změní prostředí – jede domů. Škoda, že toto nemohou říci i tamější obyvatelé.

David Lange
Velitel druhého vozu Ludgeřovice




-swo-

Sdílet