Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Bechyně mají novou cisternu, velkokapacitní Tatru Force dodala firma THT Polička

V sobotu 12. května 2018 slavnostně převzali dobrovolní hasiči města Bechyně novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Force pro velkokapacitní hašení. Za 7 084 550 korun včetně DPH ji vyrobila firma THT Polička.

Automobil nahradí starou Tatru 148, která poputuje do místního hasičského muzea. Na předání nové Tatry dorazili jak místní občané, tak i představitelé obce a samozřejmě členové jednotky.

Výjezdová jednotka města Bechyně je zařazena jako JPO III/2, je v ní 29 mužů. Jednotce se daří vyjíždět za 3–5 minut přes den, do 7 minut v noci.

O své činnosti hasiči informují na webu www.sdhbechyne.cz.

Podvozek nové Tatry

O pohon šestikolového podvozku se stará naftový vzduchem chlazený vidlicový osmiválec o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je mechanická, čtrnáctistupňová, o poloautomatické řazení se stará systém Norgren.

Proti účinkům sálavého tepla chrání podvozek speciální textilní návleky na rozvodech elektroinstalace, vzduchu a paliva. Vůz s nimi odolá teplotám až 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až 1 000 °C.

Vozidlová stanice je analogová, v kabině je zároveň příprava pro montáž digitálního terminálu z původní CAS. Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou umístěny ruční radiostanice, v dalších čtyřech pak ruční LED svítilny.

O dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu se stará sdružená zásuvka na levé straně kabiny. Ta se po nastartování motoru samočinně odpojí.

V zorném poli řidiče je 7” displej couvací kamery.

Pod předním nárazníkem je uchycena asanační lišta, vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Nástavba

Karoserie nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů. Na každém boku je trojice schrán pro příslušenství, všechny jsou kryty hliníkovými roletkami s podélným madlem.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek z nerezavějící oceli, pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Na obou bocích nástavby jsou umístěny LED stavoznaky, signalizující množství hasiva.

Čerpací zařízení THT PKA 3000–250 umožňuje provoz v nízkotlakém i vysokotlakém režimu, stejně jako kombinovaný provoz. Jeho jmenovitý výkon je 3 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

O osvětlení místa zásahu se stará pneumaticky výsuvný stožár se čtyřmi 24V LED reflektory.

Na horní pochůzné plošině je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Rozměry a hmotnosti

Tatra je dlouhá 9 190 mm, široká 2 550 mm a vysoká 2 870 mm. Světlá výška je 360 mm, nastavením vzduchového podvozku ji lze zvýšit až na 450 mm.

Bechyně je město v okrese Tábor v Jihočeském kraji, 19 kilometrů jihozápadně od Tábora na soutoku Smutné a Lužnice. Žije zde přibližně 5 100 obyvatel.

Město je známo výrobou keramiky a lázněmi. Zachovalé historické jádro města představuje od roku 1990 jednu z nejhodnotnějších městských památkových zón v Čechách.

Sdílet