Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hamrech na Prostějovsku se již po patnácté konala všestranná soutěž pro jednotky sboru dobrovolných hasičů

Dne 19. května uspořádala Česká asociace hasičských důstojníků a Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v Hamrech a okolí již 15. ročník soutěže Rallye Hamry. Letošní rok se soutěže zúčastnilo 9 posádek z Prostějovska, Přerovska a Olomoucka.

Dle propozic družstvo tvoří 6 členů, minimálně 4 hasiči jsou odborně a zdravotně způsobilí k používání dýchací techniky, minimálně jeden je držitel osvědčení pro obsluhu přenosných motorových pil a žádný z nich není příslušníkem HZS. Jednotky se po trati pohybují ve vlastních vozidlech CAS (popř. CAS a DA) a mají tak k dispozici věcné prostředky, které používají u reálných zásahů.

Sraz jednotek proběhl ve výcvikovém a skladovacím zařízení HZS Hamry. Po prezenci a poradě velitelů se rozjely soutěžní družstva na trať, každé z nich k jinému úkolu.

Jednotlivá stanoviště jsou připravena tak, aby co nejvěrněji simulovala reálné zásahy, s nimiž se dobrovolní hasiči mohou setkat. Prvotní informace o tom, co je na stanovištích čeká, jim poskytla „SMS“ kterou obdrželi, další jim poskytli rozhodčí na místě, případně velmi věrohodně namaskovaní figuranti.

Stanoviště 1. Požár rodinného domu

Po příjezdu na místo zásahu je vidět kouř v druhém patře staršího rodinného domu. V chodbě se nalézají dvě osoby nadýchané kouře, které se marně snaží najít dalšího člena rodiny. Hasiči provedou průzkum v dýchací technice. V zadní části místnosti nacházejí osobu, kterou vynesou ven, předávají ZZS a likvidují ohnisko požáru.

Stanoviště 2. Záchrana osoby z výšky

Hasiči musí zajistit zraněnou osobu, která uvízla při slézání z obilného sila.

Stanoviště 3. Ohrožení chemickou látkou

Na místě zásahu hasiči nacházejí čtyři zraněné nezletilé osoby. Děti ukradly v kabinetě chemikálie a zkoušely s nimi dělat pokusy. Nadýchaly se však výparů a navíc se poleptaly na různých částech těla.

Hasiči v dýchací technice prohledají prostor, poskytnou nezletilým osobám první pomoc, zjistí dostupné informace o nebezpečné látce, které přes KOPIS předají profesionální jednotce.

Stanoviště 4. Dopravní nehoda

Hasiči se během cesty do Určic setkávají s dopravní nehodou osobního automobilu, ve kterém jsou tři zraněné osoby. Automobil se po zběsilé jízdě převrátil na bok a narazil do betonové stěny. Hasiči provedou protipožární ochranu, stabilizaci vozidla a vyproštění zraněných osob, kterým poskytnou první pomoc. Psychicky náročným úkolem bylo ošetření amputace chodidla.

Stanoviště 5. Vyproštění zavalených osob

Hasiči si musí poradit s vyproštěním osob zavalených nepoužívaným příhradovým stožárem. Stožár je velmi těžký, proto musí přijít na řadu improvizace v podobě heveru, vyprošťovacího zařízení nebo jsou na místě k dispozici ležící trámky.

Stanoviště 6. Resuscitace

Dalším úkolem je záchrana osoby zasažené elektrickým proudem. Zatímco hasiči pomocí žebříků případně lana sundávají muže z lávky obilného sila, snaží se mu pomoci dvě ženy, které jsou také lehce zasaženy elektrickým proudem. Hasiči na bezpečném místě provedou u muže resuscitaci.

Stanoviště 7. Záchrana a transport osoby z těžkého terénu

Hasiči musí vyprostit osobu (urostlého muže) z prudkého srázu. Na místě provést ošetření otevřené zlomeniny, poraněné hlavy a vyražených zubů. Poté transportovat muže těžkým terénem a předat zdravotnické záchranné službě. Vzhledem k hmotnosti pacienta se jednalo o fyzicky velmi náročný úkol.

Stanoviště 8. Odstranění spadlého stromu

Likvidace stromu spadlého přes cestu, visícího na drátech nebo opřeného u budovu není jen úkolem pro obsluhu motorové pily, ale zapojením celé jednotky.

Stanoviště 9. Čerpání vody z přírodního zdroje do CAS

Po příjezdu na hasičské cvičiště „Pod Křébem“ musí jednotka provést čerpání vody z říčky Hloučela do CAS, aby byla schopna zásobovat vodou ostatní jednotky likvidující požár nedalekého lesa. Hodnotilo se správné provedení dopravy vody z volného zdroje.

U všech těchto úkolů bylo zapotřebí znalostí, síly a sehranosti družstva. Bedliví rozhodčí sledovali nejen práci jednotky, ale i jednotlivých členů, jejich spolupráci, taktické postupy a bezpečnost při práci.

Po splnění všech úkolů se družstva sjela opět do Hamer. První místo obhájila již počtvrté jednotka z Plumlova, na druhém místě se umístila jednotka z Olomouce, na třetí jednotka z Prostějova – Vrahovic.

Umístění a ceny jsou jen třešnička na dortu v porovnání se zkušenostmi, které jednotky během soutěže získají. V reálné situaci by nejspíš neměli možnost si během jediného dne vyzkoušet 9 typů zásahů. Rallye Hamry je důkazem, že odborná příprava nemusí probíhat jen na učebně, ale i přímo v terénu.

Chtěla bych poděkovat figurantům ze Střední zdravotnické školy a jejich vyučujícím, které maskovaly zranění. Tržné rány, popáleniny i zlomeniny vypadaly opravdu věrohodně a herecké výkony studentů krásně doplňovaly atmosféru jednotlivých úkolů.

Doufám, že i pro ně to byl nejen nevšední zážitek, ale také cenné zkušenosti, které se mohou v reálném životě kdykoliv hodit. Poděkování patří i všem majitelům areálů, ve kterých se letošní Rallye Hamry uskutečnila. Bez jejich ochoty by nebyla soutěž v žádném případě natolik zajímavá. Sponzorské dary od firem Dräger a ZHT potěšily družstva na předních příčkách.

Nesmíme zapomenout ani na pořadatele z HZS Olomouckého kraje. Bez jejichž nadšení a ochoty k práci by se soutěž nemohla uspořádat. Příprava Rallye Hamry vždy zabere spoustu času a práce, ale věříme, že je to práce smysluplná a že naše úsilí není zbytečné. Soutěž vznikla za finanční podpory Olomouckého kraje.

Pořadí:

  1. Plumlov
  2. Olomouc
  3. Prostějov – Vrahovice
  4. Protivanov
  5. Bělkovice – Lašťany
  6. Olšany u Prostějova
  7. Nová Hradečná
  8. Prostějovičky
  9. Osek nad Bečvou
Sdílet