Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Samohasicí systém PROTENG ochrání motorový prostor vozidla i atomovou elektrárnu

Automatický plynový hasicí systém PROTENG slouží pro ochranu uzavřených prostorů motorů osobních a nákladních automobilů, autobusů, závodních speciálů, je používán v atomových elektrárnách, v rozvodnách, v plynárenském průmyslu, v bankách, domácnostech, ve firmách a všude kde hrozí požár, velice často je také montován do počítačů.

V případě požáru se automaticky aktivuje a uhasí oheň. Jedná se o bezpečný způsob, jak ochránit pasažéry i vozidlo před požárem, jak ochránit váš život a majetek.

Celý princip fungování je postavený na jedné polyamidové hadici o průměru 18 mm a délce 40–210 centimetrů, ve které je natlakovaná účinná hasicí látka FM-200 (přesným názvem heptafluorpropan).

Při normální teplotě je díky tlaku 5 barů v tomto relativně malém prostoru uložených až 500 g hasiva. Při zahřívání okolí se tlak při teplotě 100°C zvyšuje až na 15 barů.

Samotné spuštění systému je aktivované teplotou nad 120°C, kdy změklá polyamidová stěna praskne přesně v místech nejvyššího tepelného namáhání a do prostoru uvolní hasící plyn. Ten spolehlivě a účinně hasí požár už v zárodku a při hašení nepoškodí žádné elektrické součásti – a to ani při provozu.

Celý systém je plně automatický, nepotřebuje žádnou obsluhu a spustí se okamžitě, když dojde k požáru. Plně automatický a velice jednoduchý systém je připraven k hašení požáru 24 hodin denně.

Vše bez nutnosti externího napájení, bez nutnosti obsluhy, bez toho, že by při hašení poničil okolní předměty, bez toho, že by měl negativní dopad na lidské zdraví.

Vše zakoupíte na e-shopu www.hasicisystemy.eu.

Výhody systému PROTENG:

  • Neuvěřitelně jednoduchý princip,
  • mimořádně jednoduchá a flexibilní montáž, kterou zvládne naprosto každý,
  • variabilní provedení,
  • spolehlivě a účinně hasí požár už v zárodku,
  • samospouštěcí zařízení bez jakékoliv nutnosti obsluhy,
  • druhotné účinky neexistují,
  • svým chemickým složením nijak neohrožuje zdraví,
  • po aktivaci, zahašení a odpaření nezanechává na rozdíl od práškových hasících přístrojů žádné stopy a nepoškodí ani elektronické části,
  • systém nevyžaduje žádnou údržbu a ani pravidelné kontroly.

PROTENG je vyráběn v provedení:

Jednoduchá montáž u motorových vozidel

Výhodou tohoto systému je mimořádně jednoduchá a flexibilní montáž, kdy si přiměřeně volenými ohyby můžeme zamaskovat hadici za rám nebo pod kapotu.

V autě je doporučena montáž přímo na spodní stranu kapoty. U motocyklu bez kapotáže to bude o něco náročnější, ale i tak se dá najít způsob – například vedením pod nádrží a za rámem.

Jednoduchá montáž v el. zařízeních

O účinnosti tohoto zařízení svědčí fakt, že systém PROTENG je instalován na místech, kde je kladen největší důraz na bezpečnost při vzniku požáru – v atomových elektrárnách.

Na Slovensku byl instalován v atomové elektrárně Mochovce, Jaslovské Bohunice nebo Kalininskaja v Rusku.

Systém je dnes instalován také v plynárenských zařízeních, elektrických rozvodnách, serverovnách či domácích rozvaděčích.

Při aktivaci nepoškodí díky svému plynnému skupenství žádné mechanické ani elektronické součásti, výhodou je i nízká pořizovací cena.

Automatický hasicí systém PROTENG je dnes využíván Severotlantickou aliancí NATO, Armádou Slovenské republiky, Policii v Bahrainu, plynárenskými společnostmi Transgas Nitra, Nafta Gbely, dopravními podniky v Bratislavě, Budapešti.

Dále také výrobcem autobusů Solaris, pro svou aktivní ochranu dat svých klientů je používán v bankách jako např. J&T a řadou dalších společností, které se zajímají a kladou důraz na ochranu svých zaměstnanců, svých zákazníků a svého majetku.

Druhotné účinky neexistují

Samotné hasicí médium nemá žádné korozní účinky, svým chemickým složením nijak neohrožuje zdraví a po aktivaci, zahašení a odpaření nezanechává na rozdíl od práškových hasících přístrojů žádné stopy.

Systém nevyžaduje žádnou údržbu a ani pravidelné kontroly. Občasná kontrola plynu však nebude na škodu a jen nás ubezpečí, že je vše v pořádku a v případě toho nejkatastrofič­tějšího scénáře spolehlivě zabrání nejhoršímu.

komerční prezentace, www.hasicisystemy.eu
Sdílet