Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

14 lidí bylo zraněno při srážce dvou vlaků na Českokrumlovsku

Zatím není jasné proč, je znám pouze fakt, že dne 3. května 2018 krátce před 9. hodinou dopolední došlo na železniční trati č. 194 u obce Mříč na Českokrumlovsku ke srážce dvou vlaků.

Informaci o nehodě obdrželi hasiči na tísňovou linku 112 v 8:44 hodin. Operační středisko HZS Jihočeského kraje na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanic Křemže a České Budějovice, vyjela také podniková jednotka SŽDC České Budějovice.

Velké množství sanitek vyslala také ZZS, a to včetně vrtulníku LZS. K nehodě se dostavila také Policie ČR.

Jednalo se o čelní střet dvou osobních vlaků, které se potkaly na jedné koleji. V obou soupravách cestovalo dohromady 50 osob, 14 z nich utrpělo zranění. Nehoda se obešla bez vyproštění.

Zásah hasičských jednotek spočíval v asistenci zdravotníkům ZZS při ošetření zraněných, při jejich třídění a především při jejich evakuaci z vlaků ven.

Složitost zásahu způsoboval obtížný terén, ale vzhledem k dostatečnému množství hasičů byli všichni cestující, ať už zranění či ne, bezpečně evakuováni. Poslední osobu z vlaku hasiči evakuovali přibližně do 45 minut od ohlášení nehody.

Všech 14 zraněných transportovala ZZS sanitkami a vrtulníkem do nemocnic v Českých Budějovicích a v České Krumlově, pro nezraněné cestující byla připravena náhradní autobusová doprava.

Ve vlaku cestovala také skupina dětí z mateřské školy. Pro ně HZS Jihočeského kraje připravil evakuační autobus, kterým je odvezl na stanici v Českých Budějovicích. Okolo půl jedenácté dopolední nebyl na místě nehody již nikdo z cestujících z vlaků.

Po ukončení záchranných prací českobudějovická a křemežská jednotka zásah ukončily. Na místě nehody zůstala pouze „drážní“ jednotka, která vyčkala do ukončení šetření drážní inspekce. Poté si velitel zásahu povolal automobilový jeřáb a těžkou techniku na vlastní odklizení vlaků.

Na stanici v Českých Budějovicích byla odvezena skupinka dětí z mateřské školy. Děti dostaly najíst a napít v multimediální učebně, která je připravena pro preventivně-výchovnou činnost. Je tedy kromě jiného vybavena i hračkami s hasičskou tématikou.

Hračky a především naprosto skvělý a profesionální přístup psychologů Policie ČR a členů týmu posttraumatické péče HZS Jihočeského kraje dětem pomohly jejich zážitek z nehody zpracovat.

Děti si postupně vyzvedávali jejich rodiče. Věříme, že z dnešního dne jim v paměti zůstane pouze „ta lepší“ vzpomínka.

Foto: Policie ČR & HZS ČR
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet