Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejlepší dobrovolní hasiči obdrželi dary za více jak 2 400 000 korun, anketa Dobrovolní hasiči roku se konala již po osmé

Celkem padesát jednotek a sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky obdrželo ve středu 14. listopadu 2018 ocenění Dobrovolných hasičů roku 2018, které nominovala Odborná porota. Stalo se tak při slavnostním vyhlášení VIII. ročníku ankety na brněnském výstavišti.

Prestižní ocenění převzali zástupci jednotek a sborů dobrovolných hasičů, kteří se při veřejném hlasování umístily na prvním až třetím místě. Finalisté na prvním místě navíc získali skleněnou zásahovou helmu v životní velikosti, která je prestižním symbolem ankety.

Dobrovolní hasiči na podporu své další činnosti obdrželi finanční a věcné dary v hodnotě přes 2 400 000 Kč. Na slavnostním večeru zazpívali patronka ankety Ilona Csáková, Meky Žbirka a Petr Kolář.

Vyhlášení ankety a udělené ocenění dobrovolným hasičům je důstojným poděkováním za jejich obětavý aktivní přístup, profesionalitu při zásahu a preventivní a výchovnou činnost.

Předali jsme ocenění medailistům ankety. Velice si však vážíme práce každého dobrovolného hasiče. Při zajištění spolehlivého fungování naší distribuční sítě se s dobrovolnými hasiči potkáváme a spolupráce s nimi je pro nás velmi důležitá. Víme, jak výborně pracují. Oceňujeme jejich odhodlání pomoci,

řekl Pavel Káčer, zástupce generálního partnera ankety, společnosti GridServices ze skupiny innogy.

Jedním z cílů ankety je zvýšit veřejné povědomí o nenahraditelnosti 360 tisíců aktivních členů dobrovolných hasičů v rámci integrovaného záchranného systému. Díky své působnosti jsou to často právě oni, kdo řeší prvotní zákroky při požárech, dopravních nehodách nebo povodních.

Rostoucí počet přihlášek potvrzuje, že Anketa je vhodným nástrojem, jak propagovat činnost dobrovolných hasičů a že naše dlouhodobá podpora Ankety má smysl. O to složitější je role poroty a veřejnosti při výběru těch nejlepších, jelikož činnost všech dobrovolných hasičů, kteří nezištně pomáhají v rozmanitých oblastech a při různých událostech, leckdy extrémních, si zaslouží náš respekt a ocenění,“

dodal Radek Benčík, člen poroty a jednatel společnosti NET4GAS, která je provozovatelem přepravní soustavy pro zemní plyn.

Bezprostředně po vyhlášení a převzetí cen měla většina oceněných jasnou představu jak s finančními i věcnými dary naloží.

Výhru využijeme na hasicí techniku a vybavení, které bude pomáhat při naší práci, záchraně životů a majetku spoluobyvatele,

uvedl Radim Šíma, místostarosta městyse Komárov ve středních Čechách.

Obdobně podle velitele jednotky Tadeáše Hlinky využijí osmdesátitisícový dar i dobrovolní hasiči v Horním Maršově ve východních Čechách, kteří se zaměří na výbavu pro dopravní nehody a osvětlovací techniku.

Současně prostřednictvím ankety představujeme největší podporovatele a partnery dobrovolných hasičů, kteří jim poskytují finanční i věcnou podporu.

Těmito partnery jsou GridServices, člen innogy, NET4GAS, Lesy České republiky, Česká pošta, Nadace ČEZ, Ford Motor Company, Andreas Stihl a DCom, a společnosti, ČEPS, Gina Software, E.ON, ZPMV ČR, Techsport, Brnocar, KOBIT, SCANIA, Teleskopické stožáry společně se spolupracujícími organizacemi jako je HZS ČR, SH ČMS, MHJ a ČHJ.

Přesnou představu o využití darů měl Michal Mlčák, velitel jednotky Osvětimany ze Zlínského kraje. „My už teď víme, že budeme mít v dubnu novou cisternu, potřebujeme jí dovybavit a budeme se také podílet na pořízení defibrilátoru a k tomu nějaké transportní prostředky,“ uvedl Michal Mlčák.

Naopak v jihočeských Žabovřeskách ještě zvažují. „Přemýšleli jsme o pořízení člunu a defibrilátoru,“ uvedl za jednotku velitel družstva Josef Král.

Celým slavnostním večerem provázel herec a moderátor Petr Rychlý, díky kterému bylo předávání důstojným i zábavným večerem.

Účastníkům letošního ročníku ankety blahopřejeme.

Jiří Bezděk
prezident spolku

Foto: ADHR a Daniel Šoltés
Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku