Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Les pod Ještědem zachvátily plameny, hasit pomáhalo i letadlo

V 10 hodin 50 minut dne 13. srpna 2018 byl na operační středisko HZS Libereckého kraje nahlášen požár nízkého lesního porostu 200 metrů pod horským hotelem Ještěd. Požár se rozšířil na plochu 1 hektaru.

Operační důstojník na místo zásahu ihned vyslal šest jednotek hasičů. Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám (extrémnímu suchu a silnému větru) se požár během několika desítek minut rozšířil na plochu 1 hektaru. Velitel zásahu tedy povolal další síly a prostředky.

Na místě zasahovalo 19 jednotek hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Kvůli špatně přístupnému terénu a velice náročné dopravě vody na požářiště rozhodl velitel zásahu využít letecké hašení.

Letadlo a vrtulník s bambi vakem provedly celkem 20 shozů hasební látky, a to se ukázalo jako efektivní. Ve 13:10 hodin byla nahlášena lokalizace požáru.

Po ukončení hasebních prací v odpoledních hodinách se na místo dostavil i vyšetřovatel hasičů a policejní psovod se služebním psem speciálně vycvičeným na vyhledávání hořlavin a jiných akcelerantů hoření. Ohledání místa požářiště proběhlo v podvečerních hodinách.

Policejní pes na místě nenašel žádné stopy, které by nasvědčovaly úmyslnému zapálení. Vyšetřovatel hasičů uvedl jako nejpravděpodobnější příčinu vzniku požáru lidskou nedbalost (například odhozený nedopalek cigarety nebo jiný předmět).

Jednou z možných příčin mohl být také sluneční svit zářící do skel rozbitých lahví v porostu nebo i vznícení svíčky u malého pomníčku v lese.

Požárem vznikla Lesům České republiky předběžná škoda ve výši 50 tisíc korun. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 100 tisíc korun.

Při zásahu byl lehce zraněn jeden profesionální hasič, který byl v Krajské nemocnici Liberec ošetřen a následně propuštěn.

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
Policie ČR
por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet