Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mostkovicích vybuchl rodinný dům, jeden člověk zemřel

V sobotu 22. září 2018 byl v 12:15 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje výbuch rodinného domu v Mostkovicích na Prostějovsku.

Na místo postupně vyjelo 7 jednotek hasičů (2 profesionální – Prostějov a Olomouc, 5 dobrovolných – Mostkovice, Vrahovice, Určice, Kostelec na Hané, Žešov). Podle prvotních informací se pod sutinami měly nacházet dvě osoby.

Hasiči po provedeném průzkumu vyprostili 1 osobu, která nejevila známky života. Další dvě osoby byly zraněny a odvezla je zdravotnická záchranná služba na ošetření do nemocnice. Následně na místo přijeli čtyři kynologové se psy, kteří několikrát sutiny prohledali, ale žádnou další osobu pod nimi nenašli.

Vzhledem k tomu, že následkem výbuchu bylo poškozeno i několik domů v přilehlých ulicích, byl na místo události povolán také statik. Ten spolu s majiteli objektů, hasiči a policisty procházel dům po domu a zjišťoval, zda jsou obyvatelné nebo ne.

Pokud domy obyvatelné byly, mohli se jejich majitelé do nich postupně vracet. Celkem 4 domy byly neobyvatelné, pro jejich majitele bylo zajištěno náhradní ubytování.

Na místo přijela také speciální technika ze Záchranného útvaru Hlučín a z HZS Moravskoslezského kraje. USD nakladačem z Hlučína se odklízely sutiny, hasiči z Moravskoslezského kraje přivezli inklinometr, kterým se monotorovala statika poškozeného domu, bioradar a štěrbinovou kameru.

Okolo 18. hodiny se postupně na místo začaly sjíždět další jednotky hasičů, jejichž úkolem bylo provizorně přikrýt střechy poškozených domů. Hasiči na místě pracovali do té doby, než padla tma.

V pěti ulicích poblíž poškozeného domu byl uzavřen zemní plyn. Technici z plynáren postupně procházeli všechny domy a proměřovali a testovali, zda plynové rozvody a spotřebiče nejsou explozí poškozeny. Následně se postupně dodávky plynu obnovovaly.

Co stojí za příčinou vzniku exploze je zatím v šetření.

23. 9. 2018 10:00

Dnes ráno se opět sjeli hasiči a policisté na místě včerejšího výbuchu rodinného domu v Mostkovicích. V současné chvíli (10:00 hodin) hasičští vyšetřovatelé spolu s policisty prochází poškozený dům a zjišťují, co stálo za příčinou exploze.

Na jejich bezpečnost dohlíží speciální čidlo, které je nainstalováno na štítové zdi poškozeného domu. Jakmile bude šetření ukončeno, začnou hasiči rozebírat sutiny.

Předpokládáme, že práce na místě události budou probíhat celý dnešní den.

23. 9. 2018 18:00

Po 17. hodině bylo ukončeno šetření na místě včerejší exploze rodinného domu v Mostkovicích, k události byl povolán statik a pod jeho dohledem byla těsně před 18. hodinou zahájena demolice výbuchem poškozeného domu.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet