Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru výrobní haly v Lysé nad Labem

V pondělí 15. října 2018 dvě minuty po půl sedmé večer přijal operátor tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o požáru v areálu firmy na výrobu kovového nábytku v Lysé nad Labem.

Už z prvotního hlášení bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu, proto operační důstojník rozhodl o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Jako první dorazila k požáru místní jednotka sboru dobrovolných hasičů Lysá nad Labem.

V té době už byla výrobní hala o půdorysu cca 100 × 100 metrů požárem zcela zasažena a plameny začínaly ohrožovat okolní budovy. Velitel zásahu proto vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu, k místu tak postupně zamířilo přes dvacet jednotek hasičů.

Celkem se k požáru sjelo přes sto hasičů s pětadvaceti cisternovými automobilovými stříkačkami a pěti kusy výškové techniky (automobilové žebříky a plošiny). Vzhledem k intenzitě požáru a velké spotřebě vody bylo na Labi v místní části Litol zřízeno několik čerpacích stanovišť, odkud se voda na požářiště vozila kyvadlově.

Po zřízení štábu velitele zásahu bylo místo zásahu rozděleno do několika bojových úseků. Hasiči se prvotně zaměřili na zabránění rozšíření požáru na přilehlou lakovnu, což se jim nakonec podařilo i s využitím zařízení One Seven pro výrobu speciální suché pěny, se kterým přijela jednotka Hasičského záchranného sboru podniku ŠKODA AUTO Mladá Boleslav.

Přečtěte siZiegler dodal podnikové jednotce hasičů Škody Auto dvojici cisteren Scania se zařízením pro výrobu suché pěny a systémem Cobra

Kvůli destrukci objektu a propadnutí střechy byl zásah veden převážně z výškové techniky z vnější části haly.

Lokalizace požáru byla velitelem zásahu ohlášena ve 22.30 hodin s tím, že zároveň byl snížen stupeň požárního poplachu na druhý. Po celou dobu zásahu bylo Chemickou laboratoří Kamenice monitorováno ovzduší.

Krátce před čtvrtou hodinou ranní pak byl poplachový stupeň snížen na první úroveň a na místě zůstaly už jen tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky, které neustále vyhledávaly a dohašovaly skrytá ohniska.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, kterého se v úterý dopoledne zúčastní i vyšetřovací skupina GŘ HZS ČR a kriminální policie. Škoda vzniklá požárem byla po konzultaci s majitelem firmy předběžně vyčíslena na 100 milionů korun. Celá událost se obešla bez zranění.

Zúčastněné jednotky:

  • HZS Středočeského kraje – stanice Benátky nad Jizerou, Český Brod, Mladá Boleslav, Nymburk, Stará Boleslav.
  • HZS podniku AUTO ŠKODA Mladá Boleslav, Hasičská záchranná služba SŽDC Nymburk.
  • JSDH obcí – Brandýs nad Labem, Bříství, Byšičky, Hronětice, Jirny, Káraný, Lysá nad Labem, Milovice, Přerov nad Labem, Semice, Skorkov, Sojovice a Stará Lysá.
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet