Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Olomouc 2022 proběhlo před budovu Regionálního centra v krajském městě, dorazilo více jak 80 závodníků a závodnic

Hbitost, sílu a rychlost 79 závodníků a 4 závodnic prověřila nejtvrdší hasičská soutěž, která se konala ve čtvrtek v Olomouci. Před výškovou budovou RCO v přednádraží se bojovalo o titul nejtvrdšího hasiče v závodě TFA Olomouc 2022, který se vrátil po dvouleté pauze.

V silné konkurenci borců, kteří závodí na světové úrovni, se neztratili ani příslušníci HZS Olomouckého kraje. Na start se jich postavilo 12, úspěšné účinkování mají za sebou zkušení borci Daniel Kouřil ze stanice Zábřeh a Michal Přecechtěl ze stanice Olomouc, kteří v kategorii C profesionálních hasičů nad 45 let obsadili první dvě pozice.

Dlouholetí soupeři závod odstartovali a oba zaběhli vynikající časy, Daniel byl nakonec o něco rychlejší než Michal, takže urval vítězství. V kategorii A, tedy od 18 do 34 let, si bronz vybojoval vynikajícím výkonem mezi velmi silnými soupeři Pavel Popelka ze stanice Olomouc.

Zlato v této nejhojněji obsazené kategorii bral Pavel Kouřík z HZS Plzeňského kraje, který patří mezi elitní závodníky jak české, tak světové TFA scény. Patří mu také absolutní vítězství a překonal rovněž rekord trati, když všechny čtyři úseky zaběhnul v čase 4:52.

Připomínáme, že se do výsledného času započítává i výběh v plné výstroji až do 18. patra výškové budovy RCO, což je přesně 315 schodů. V kategorii B pak kraloval Zdeněk Král z HZS Pardubického kraje, který uspěl na první zastávce Českého poháru a vyhrál TFA v Ostravě.

Ve dvou kategoriích SDH pak zvítězili Jiří Tkaný z SDH Babice a Zdeněk Janoš z SDH Hať.

Na start závodu se postavily i čtyři ženy, ovšem dokončily jej pouze tři. Zlato získala Lucie Bůbelová, která závodí za SDH Veselá.

Soutěž je součástí Českého poháru, který vyhlašuje generální ředitelství HZS ČR.

Děkujeme všem organizátorům, technické četě i partnerům soutěže, bez jejichž podpory by se soutěž nemohla uskutečnit. Konkrétně jde o Olomoucký kraj, HZS Olomouckého kraje, SK HZS Olomouckého kraje, HZS ČR, Českou federaci sportovních klubů i Okresní sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.

Mediálním partnerem byl server POŽÁRY.cz.

Výsledky jsou ke stažení v příloze, případně jsou k dispozici online.


Trať byla postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících. Skládala se ze čtyř úseků, kdy museli hasiči splnit tyto úkoly:

1. úsek – Běh s požárními hadicemi

Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat.

2. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra

Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20kg závaží tam a zpět, transportuje 80kg figurínu a na závěr překoná bariéru.

3. úsek – Výstup na lešení

Čtyři nastavovací žebříky soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.

4. úsek – Běh do 18. patra

Poslední disciplínou tohoto fyzicky velmi náročného závodu je výstup do 18. patra výškové budovy Regionálního centra Olomouc.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_tfa_olomouc_2022.pdf zobrazit online PDF 542 kB