Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kolínští hasiči mají od roku 2019 nového pomocníka – záchranný lodní kontejner

U příležitosti státního svátku a konání 23. ročníku Dne záchranářů v roce 2019 kolínští profesionální hasiči slavnostně převzali do své výbavy nového pomocníka – záchranný lodní kontejner.

Slavnostní přestřižení pásky a otevření projektu s názvem „Záchranný lodní kontejner“, na jehož realizaci byly z části využity finanční prostředky z grantového programu firmy TPCA pro Kolínsko „Pro bezpečné a zdravé Kolínsko“, se uskutečnilo na zaplněném Karlově náměstí.

Spolu se starostou města Kolína Mgr. Bc. Vítem Rakušanem pásku přestřihli prezident firmy TPCA Koreatsu Aoki, ředitel pro bezpečnost firmy TPCA Tomáš Paroubek, ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a ředitel kolínského územního odboru plk. Mgr. Bc. Dalibor Zeman.

Na pokrytí celkových finančních nákladů na pořízení nového kontejneru se dále podílelo město Kolín společně s Hasičským záchranným sborem Středočeského kra­je.

Záchranný lodní kontejner je od 9. května 2019 zařazen do plné pohotovosti a v úterý 14. května bude poprvé využit při mezinárodním cvičení na řece Labi v blízkosti Kolína.

Kontejner je vybaven motorovým člunem Zodiac Futura Mark IIC ALU/370 a raftovým člunem Robfin Hobit 400. Dále má ve výbavě záchranný nafukovací paddleboard AirSurf Rescue pro rychlý a efektivní zásah pro záchranu tonoucího.

Kontejner je uzpůsoben pro výbavu a technické zázemí minimálně šesti zasahujících příslušníků k záchraně tonoucích a práci na vodní hladině. Pro tepelný komfort a prvotní zázemí pro zachraňované je vybaven topením a elektrocentrálou pro zajištění samostatného fungování i v odlehlých oblastech.

Záchranný lodní kontejner navazuje na systémovou linii kontejnerové koncepce u HZS Středočeského kra­je.

ÚO Kolín
HZS Středočeského kraje
Sdílet