Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První dubnovou sobotu se již popáté uskutečnil závod železných hasičů a hasiček TFA Metylovice 2019

Po celý týden v Metylovicích panovalo krásné slunečné počasí a pouze jeden půlden přinesl déšť. Shodou okolnost to bylo právě v sobotní dopoledne. Do startovní listiny se zaregistrovalo 103 závodníků a závodnic ve čtyřech kategoriích. Pátou kategorií byla družstva sčítající časy muže, muže nad 35 let a ženy. Pro děti bylo opět připraveno nesoutěžní TFA o ceny sponzorů.

Na dráze cca 250 metrů dlouhé na závodníky po startu čekalo tahání pneumatiky (muži větší, ženy menší), podlézání překážky, smotání jedné hadice B, muži poté překonávali dvoumetrovou bariéru, následoval hammerbox (muži 30+30 úderů, ženy 15+15), přeskakování pneumatik, překlápění velké pneumatiky (muži 8×, ženy 4×), zapojení dvou koncovek C na rozdělovač a dotažení úvodní pneumatiky do cíle.

Mužská kategorie do 35 let měla 53 zástupců jednatřiceti sborů z Česka, Slovenska a Polska. Souboj o třetí místo byl docela vyrovnaný a poprvé se zde na bednu dostal lubenský Miroslav Mikuš. Druhý skončil Lukáš Blažek ze Starých Hamer a v první desítce jej doplnili bratři Pavel na čtvrtém a Michal na osmém místě. No zřejmě slušnej oddíl…

Ovšem této kategorii zcela dominoval obhájce vítězství Petr Tešnar z Horní Lhoty. Nezastavila jej ani nehoda u hammerboxu, kdy se mu po dvaceti úderech zlomilo kladivo, které má naboucháno něco přes 17 000 ran. Petr si odpočinul, po opravě kladiva a tři čtvrtě hodině se postavil na start znovu a jeho druhý pokus byl u hammerboxu ještě zhruba o vteřinu rychlejší, než ten první. V cíli pak časomíra ukazovala 2:10,04 min., čímž o 83 setin vylepšil vlastní mužský traťový rekord.

Kategorie mužů nad 35 let měla stejně jako vloni 20 účastníků. Byla, až na jednu výjimku, podstatně vyrovnanější a paradoxně také kvalitnější než kategorie mužů (sedmý Tomáš Goldenstein by mezi muži byl třetí).

Tou výjimkou je lubenský Roman Viej, který se v tomto závodu na start postavil počtvrté a ani tentokrát nenašel mezi veterány přemožitele. Na svůj loňský rekordní nenavázal, ale i tak 2:08,00 min., je druhý nejlepší mužský výkon na této trati bez rozdílu věku. S více než čtrnáctivteřinovou ztrátou skončil druhý Marcin Zdziebło z KM PSP Żory a třetí místo bral domácí Martin Koliba.

Ženská kategorie měla pětadvacet účastnic, ale žádné větší překvapení se v ní neudálo. Třetí místo brala vítězka z roku 2016, lubenská Barbora Mikušová. O první pozici se stejně jako vloni přetahovaly domácí Adéla Štandlová a Lucie Bůbelová z SDH Veselá. Adél poněkud limitovala bolest zad, ale zůstala jen o čtyři desetiny za svým loňským výkonem.

Jenže Lucie Bůbelová má v úvodu sezóny nebývalou formu a po vítězství v Babicích a Lubině-Drnholci přidala triumf i nyní. V podstatě po celou dobu měla 1–2 vteřinový náskok a rozdíl 1,01 s byl i v cíli. Časem 2:09,47 min. jen o 14 setin zaostala za traťovým rekordem, který Adél zaběhla předloni.

Stejně jako vloni měla pět účastnic i kategorie žen nad 35 let. Předloňský traťový rekord Hany Skoupé ohrožen nebyl, přesto byla tato kategorie o dost vyrovnanější. Třetí místo obsadila Hana Staňková z Újezdu. Na čele se až po rozdělovač držela Michaela Manová ze Štítné nad Vláří, pak se před ni dostala Eva Vojvodíková (SDH Velké Karlovice-Tísňavy) a svůj více než vteřinový náskok udržela až do cíle.

V kategorii družstev se přihlásilo šest trojic. Třetí skončilo součtem 7:16,31 min. domácí áčko (Martin Nováček, Martin Koliba, Adéla Štandlová), druhá byla Horní Lhota (Petr Tešnar, Leopold Hejneš, Marie Zezulková) – 7:01,07 min. a z vítězství se podruhé radovalo SDH Lubno (Miroslav Mikuš, Roman Viej, Barbora Mikušová). Časem 6:54,01 s jen o 1,62 s zaostali za loňským traťovým rekordem domácího týmu.

Děkujeme všem účastníkům za předvedené výkony a sponzorům, že jsme díky jejich podpoře mohli tyto výkony také adekvátně ocenit.

Za pořadatelský tým SDH Metylovice Michal Bílek, foto Kristýna Ryšková.

Sdílet
Přiložené soubory
19tfavysledky.pdf zobrazit online PDF 591 kB