Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru seníku v Oseku na Berounsku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Ve středu 27. února 2019 krátce po 20. hodině byli středočeští hasiči povoláni k požáru seníku v obci Osek na Berounsku.

Podle prvních informací hořel zemědělský objekt, který byl celý v plamenech. Na místo tak operační středisko vyslalo jednotky HZS Hořovice a SDH obcí Komárov a Osek. Jelikož přibývalo oznámení ohledně intenzity požáru, rozhodl operační důstojník o vyslání dalších jednotek.

Po příjezdu k zásahu se ukázalo, že požárem je zasažen celý objekt seníku o rozměrech 15×40 metrů a bylo jasné, že je potřeba zajistit další cisterny.

Velitel zásahu zvýšil poplachový stupeň a k události byly povolány další jednotky – HZS Beroun a dobrovolné sbory obcí Žebrák, Chaloupky, Cerhovice, Tlustice, Lochovice a Záluží. V rámci mezikrajské výpomoci vyjeli i dobrovolní hasiči ze Zbirohu na Rokycansku.

Objekt byl rozdělen na dva úseky a k hašení bylo použito 7 C proudů. S požárem bojovali hasiči i za pomoci výškové techniky, protože hrozilo zřícení budovy a nebylo možné vstoupit dovnitř. Od počátku bylo zřejmé, že požár bude dlouhodobějšího charakteru.

Šlo o bývalý seník, který byl z poloviny zaplněn asi 500 balíky sena, ve druhé části byla uskladněna převážně stará zemědělská technika.

Na místo byla povolána také těžká technika ze Záchranného útvaru HZS ČR ze základny Zbiroh – víceúčelový stroj Huddig s velkou lžící a kolový speciál Tatra 815–7 6×6 UDS 214.

Necelou hodinu po půlnoci ohlásil velitel zásahu lokalizaci požáru, neboť plameny už měli hasiči pod kontrolou a nehrozilo jejich další šíření. Současně nechal snížit poplachový stupeň na základní úroveň. Hašení dále pokračovalo z výškové techniky.

Zároveň pomocí ZÚ Zbiroh začalo postupné vyvážení zasažených balíků slámy na volné prostranství, kde byly dohašovány.

V šest hodin ráno došlo k redukci sil a prostředků, ale stále pokračovalo vyvážení materiálu z budovy. Po sedmé hodině proběhlo střídání příslušníků nastupující směnou.

Kolem poledne opět pojede na místo vyšetřovatel příčin požárů, který spolu s experty Technického ústavu požární ochrany bude zjišťovat, proč k požáru došlo i jaká je výše škody.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet