Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zbirožské hasičské tatrování 2019 se uskutečnilo již v květnu s bohatším programem

Více než 2 500 návštěvníků se sešlo 25. května 2019 na 9. ročníku Zbirožského hasičského Tatrování, které bylo letos doplněno Dnem otevřených dveří Národní základny humanitární pomoci.

Ta má sídlo právně v areálu Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu. Již tak bohatý program byl navíc doplněn soutěžemi a aktivitami, které připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Na akci přivítal diváky předseda Podvýboru pro Hasičský záchranný sbor ČR a poslanec Parlamentu ČR Ing. Pavel Růžička, starosta města Zbiroh pan Michal Muravecký zase prozradil divákům, jak se objednává krásné počasí a celý den pak slavnostně odstartoval generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba. V průběhu dne se k programu připojil ještě předseda Výboru pro bezpečnost Parlamentu ČR, aby rozdal ceny divákům.

Celému dni dominovala soutěž krásy MISS Tatra 2019. Letos se do finále probojovalo 42 Tater. Volby královny mezi Tatrami v kategorii MISS Sympatie se zúčastnilo 509 hlasujících diváků. Ti jako tu nejkrásnější zvolili Tatru 815 Terrno SDH Blatná.

Dále byly hodnoceny Tatry v kategoriích MISS Tatra Osobní, zde vyhrála Tatra 57 majitele Michaela Hokera. Titul MISS Tatra nákladní putoval k panu Janu Hokerovi, který do Zbiroha přivezl Tatru 141.

V kategorii MISS Tatra Junior si pomyslnou korunku odnesla Tatra 815 Terrno SDH Chodov a v seniorské kategorii vyhrála Tatra 148 SDH Stod.

Hlavní kategorii MISS TATRA 2019 vyhrála letos Tatra, která je ve vozovém parku HZS ČR naprostým nováčkem a zároveň unikátem. Je to cisternová zodolněná stříkačka tzv. TITÁN, která se divákům Tatrování představila i v dynamické ukázce.

Tatra zaujme již na první pohled a to nejen svými rozměry, její délka je 11 m, ale i nezaměnitelným vzhledem, který jí dává zejména vojenská kabiny odolávající balistickým a výbušným hrozbám podle armádní standardizační dohody STANAG.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Na Tatrování a v odborné porotě nemohli chybět zástupci společnosti Tatra Trucks a.s. a THT s.r.o., kteří všem vítězným Tatrám předali krásné ceny. Další ceny do soutěže věnovala společnost PROBO.

Posádky Tater soutěžily již tradičně v dovednostním klání při výměně kola na Tatře 815. Kolo na této Tatře přitom váží závratných 160 kg (pro srovnání kolo na běžném osobním automobilu váží 30 kg).Do náročné soutěže se přihlásilo celkem 14 dvoučlenných posádek. Účast slovenské soutěžní dvojice udělala z letošního klání mezinárodní mistrovství.

Titul mistrů republiky získali potřetí za sebou František Sadílek a Michal Král z HZS Středočeského kraje. Druzí byli profesionální hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR, Michal Herold a Jiří Šmejkal a třetí místo patřilo borcům z SDH Tuchořice Petru Hrdličkovi a Václavu Pilařovi. Již v kvalifikaci byl dvakrát překonán loňský rekord a v boji o třetí místo Petr Hrdlička a Václav Pilař vytvořili nový rekord časem 4 minuty 11 vteřin 89 setin!

Po celý den si návštěvníci užívali aktivní nafukovací skluzavkové centrum v designu hasičské stanice, simulátor přetočení vozidla na střechu (profesionální otočný simulátor autonehody) a simulátor nárazu (profesionální trenažer simulující náraz automobilu v rychlosti 30 km/h a nabízí tak reálný výchovný účinek).

Diváci sledovali se zájmem také ukázky práce hasičů lezců na speciálním výcvikovém polygonu i činnost policistů při zadržení pachatele.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet