Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Slavoňova na Náchodsku se zřítil vrtulník, pád nepřežily dvě osoby. Po nárazu začal stroj hořet

Tři jednotky požární ochrany byly 22. března 2019 vyslány do Blažkova, části obce Slavoňov, kde došlo k pádu civilního vrtulníku soukromé letecké společnosti. Událost byla oznámena na krajské operační a informační středisko hasičů v 09:15 hod.

Při svém příjezdu našli hasiči zřícený stroj v poli a bylo viditelné plamenné hoření. Požár se snažili uhasit místní obyvatelé pomocí hasicích přístrojů, ale plameny se podařilo zkrotit až hasičům, kteří nasadili vysokotlaký proud vody. Požár zničil prostor pro posádku vrtulníku i motorovou část stroje. Leteckou nehodu nepřežili bohužel dva lidé.

Na místě spolupracovaly všechny složky IZS. Jednotky zabezpečovaly po dobu zásahu místo události, následně poskytovaly technickou pomoc policistům a vyšetřovatelům Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Na místo vyjel z Hradce Králové také automobilový nosič kontejnerů. Ten disponuje hydraulickou rukou, pomocí které může být vrak vrtulníku vyzvednut a naložen.

Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky, JSDH Nové Město nad Metují a Slavoňov a následně pak jeli na místo také příslušníci z hradecké centrální stanice.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet